Nový dům u staré stodoly: Když jsou důležité hodnoty, a nikoli trendy

K staré stodole kdysi patřil dům. Ten však musel být kvůli špatnému stavu zbourán a z celé usedlosti zůstala jen jedna část. Majitelé se rozhodli nahradit původní stavbu novou.
Reklama

Jak to už v případě starých obydlí v přírodním prostředí bývá, architekti museli dodržet celou řadu přísných stavebních předpisů. Výsledek však stojí za to.

Jedním z regulativů, které museli architekti dodržet, bylo místo stavby – nový dům musel být postaven za existující stodolou, aby nekazil původní dojem. Nová budova a její poloha vůči původní vytváří chráněné vnější prostory v podobě dvou teras. Celý komplex staveb dotváří příčně postavená stáj pro koně.

Dům Olmen

Foto: Frederik Vercruysse

Místní materiály a tradiční prvky

Lokální charakter stavby zdůrazňují tradiční místní materiály. Střecha i fasáda hlavní budovy jsou pokryty padesát centimetrů dlouhými červenými dlaždicemi bez viditelných žlábků. Posuvná okna z dubového dřeva mají z vnější strany povrchovou úpravu z mědi, která je nejen efektní, ale i praktická. Zajímavým řešením jsou různé kruhové výřezy. Na vícerých místech jediné stavby, která zůstala, odhalují zdivo či střešní konstrukci. Najdeme je i v krytém prostoru – v koridoru, kterým se vchází do domu. Tam vytvářejí zajímavé průniky světla, nacházejí se dokonce i v dlažbě.

stáj pro koně

Foto: Frederik Vercruysse

Trendový dům nebyl cílem, důležité jsou hodnoty

V interiéru vládne příjemná atmosféra, jíž se podařilo architektům dosáhnout díky propojení interiéru a exteriéru. Velkými prosklenými plochami dostali dovnitř přirozené světlo a domácí se mohou těšit z cenných výhledů na okolní přírodu. Harmonii v interiéru dotváří dubové dřevo a další strohé materiály. Architekti tvrdí, že jejich projekt neměl žádné ambice stát se trendovým, zato se však podařilo vytvořit příjemné prostředí k relaxování a zdůraznit hodnotu samotné původní hospodářské usedlosti.

Foto: Frederik Vercruysse

Jak je řešena dispozice?

Po vstupu do nové budovy se ocitnete v hale, k níž přiléhá hygienické zázemí, sklad a výtah. Chodbičkou vlevo se dostanete do velkého otevřeného prostoru obývací místnosti, na kterou navazuje vnější terasa. Když se z haly vydáte doprava, ocitnete se v kuchyni s jídelnou, na niž navazuje další velká terasa. Ostatní prostory jsou věnovány soukromým místnostem, suterén poskytuje další možnosti.

vnější terasa

Foto: Frederik Vercruysse

Dům Olmen

architektonický ateliér: Pascal François Architects
lokalita: Balen, Belgie
realizace: 2015

Sabína Zavarská
foto: Frederik Vercruysse

Reklama

Komentovat