Novým centrem domu se stala velká zimní zahrada

Nevyužitá farma v lůně přírody se stala terčem majitelů, kteří ji chtěli proměnit v relaxační útočiště. Místo, kde by mohli odpočívat od ruchu hlavního města, a které by bylo velmi intenzivně spojeno s přírodou.
Reklama
dům

Foto: Marsel Roothman

Zeleň z každé strany

Původní prostory vyhovovaly na bydlení pro dvě osoby, proto bylo potřebné rozšířit ubytovací možnosti. Majitel chtěl, aby se nové bytové jednotky nacházely na stejném podlaží, ale aby nebyly součástí hlavních denních místností a denního života majitelů.

Architektce se podařilo zeleň, okolní prostředí a krásné výhledy včlenit do interiéru z různých stran a úhlů – dokonce i přes část střechy. Navíc, v centru budovy je umístěna zimní zahrada, která díky proskleným stěnám posouvá světlo do hlavních obytných místností.

zimní zahrada

Foto: Marsel Roothman

Soukromí pro domácí, ale i hosty

Hlavní ložnice je umístěna na západní straně domu. Je to místo, kde si můžete naplno vychutnat zpěv ptáků a nádherné západy slunce. Na zmírnění prudkých slunečních paprsků odpoledne slouží dřevěné žaluzie. Bydlení pro hosty je řešeno samostatně – v přízemí s vlastním vchodem a vlastním vnějším prostorem. Tím je zabezpečeno soukromí majitelů, ale i hostů.

Reklama

jídélní stul

Foto: Marsel Roothman

Jen s vlastními zdroji

Funkcí včleněného skleníku (zimní zahrady) je nejen zpříjemnění interiéru a jeho osvětlení přirozeným světlem. Sehrává velkou roli i v pasivním ohřevu. V zimě přes zimní zahradu prochází sluneční záření oteplující hlavní denní zóny interiéru. V letních měsících je možné používat zimní zahradu jako vnější terasu, což zase pomáhá ventilovat interiér. Zimní zahrada má ještě další specialitu: v jednom místě skleněnou podlahu. Díky ní uvidíte přímo do vinného sklípku.

nábytek

Foto: Marsel Roothman

Materiály a detaily

Celý dům je řešený jako nízkoúdržbový. Hlavními materiály, s nimiž si autorka pohrála v rámci návrhu proměny staré farmy, jsou ocel, cementem ošetřené cihly a betonové podhledy. Z detailů stojí za pozornost dřevěný lustr, dřevěné stoly, lavice, plstěné židle v salónku, svítidla, či kuchyňský ocelový pult na míru. Bílá omítka v kombinaci s černou ocelí, sklem, dřevěnou podlahou a krovem vytváří působivou atmosféru a absolutně vzdušný prostor.

koupelna

Foto: Marsel Roothman

The Conservatory ve zkratce

Architektonické studio: Nadine Engelbrecht Architect

Architektka: Nadine Engelbrecht

Lokalita: Zwavelpoort, Jižní Afrika

Plocha: 600 m2

Realizace: 2017

Sabína Zavarská
Foto: Marsel Roothman

Reklama

Komentovat