Přízemní dům skrytý za lamelami: Zimní zahrada a kaktusový skleník na střeše

Jednoduchý přízemní dům v Praze 10 vznikl na místě původního, již nefunkčního domku. Ze starého domu byl zachován jen sklep se schodištěm. Ten byl doplněn o garáž, která je částečně zapuštěná do terénu. Samotný dům je přízemní. Čím nás zaujal?
Reklama
Foto: Jan Malý

Foto: Jan Malý 

Dřevěné lamely

Charakteristickým prvkem domu v Praze 10 od architektů z ateliéru A.LT ARCHITEKTI ze strany orientované do zahrady je veranda překrytá zastřešením z latí umístěných kolmo na zeď domu.

Takto architekti dosáhli efektu stínění v případě prudkého slunce, což však neubírá na prosvětlení interiéru v méně slunečných dnech. I ze strany ulice působí dům netypicky – téměř celá přední fasáda se skrývá za svislými lamelami.

Foto: Jan Malý

Foto: Jan Malý

Foto: Jan Malý

Foto: Jan Malý

Prohnutá střecha se skleníkem

Zajímavě je řešená i střecha domu, která působí jako plochá, ale realita je trošku jiná – střecha je mírně prohnutá, přičemž na obou podélných stranách vytváří přesahy. Na střeše se nachází menší objekt – skleník určený pro pěstování kaktusů, přes který se dá vyjít přímo na střechu. Východ na střechu je spojen s hlavním interiérovým schodištěm, které sahá až do sklepa.

Foto: Jan Malý

Foto: Jan Malý

Jak je řešena dispozice?

Dispozice domu je členěna na dva trakty spojené chodbou. V severním traktu orientovaném do ulice jsou kromě vchodu do domu orientované servisní místnosti. V jižním traktu domu najdete ložnici, pracovnu, obývací pokoj s jídelnou a s přístupem do zimní zahrady. Dům je vytápěn tepelným čerpadlem.

Foto: Jan Malý

Foto: Jan Malý

Pohodlí a množství rostlin

Interiér je zařízen útulně, zdůrazňuje venkovskou atmosféru. Kamna, květovaná pohovka, historická komoda i vzorované koberce mají za cíl vytvořit útulný příbytek. Patří do něj také množství rostlin. Na část hlavní obytné místnosti z jižní strany navazuje prosklená zimní zahrada s posezením.

Foto: Jan Malý

Foto: Jan Malý

RD v Prahe ve zkratce

Architektonický ateliér: A.LT ARCHITEKTI

Autoři: Peter Lacko, Filip Tittelbach

Spoluautor: Hynek Holiš

Zastavěná plocha: 296 m2

Obstavěný prostor: 1 215 m3

Projekt: 2005 až 2006

Realizace: 2006 až 2007

Lokalita: Praha 10 – Hostivař

Sabína Zavarská
Foto: Jan Malý

Reklama

Komentovat