Proměnou starého bungalovu získala rodina plnohodnotný rodinný dům

Bungalov ze šedesátých let nebyl pro rodinu se dvěma malými dětmi dostatečně prostorný ani praktický. I když se půdorys nejevil jako rozměrově malý, rodina se v tmavém domě s malými pokoji cítila stísněně.
Reklama

Původní dům měl mnoho dalších nepraktických řešení. V obývacím pokoji nebylo žádné pevné osvětlení, nepotěšil ani fakt, že do zahrady jste mohli jít jen přes strmé betonové schodiště.

Projekt proměny bungalovu v pohodlný rodinný dům se čtyřmi ložnicemi od studia Sketch Architects úplně změnil způsob, jakým rodina dům využívá, jak v něm žije.

Proměnou starého bungalovu

foto: Simon Maxwell

Každý má vlastní prostor

V přízemí architekti vytvořili velký obytný prostor s vysokým stropem, který komunikuje se zahradou a nabízí výhled na Bourne Woods. Každý má v domě po rekonstrukci svůj vlastní prostor. Kromě prostorného obývacího pokoje s jídelnou a kuchyní se tu nachází i herna. Děvčata mají společnou velkorysou ložnici, velká ložnice rodičů má vlastní koupelnu a šatnu.

Proměnou starého bungalovu

foto: Simon Maxwell

Propojení domu se zahradou

Součástí rekonstrukce byla výměna oken za větší a kvalitnější, aby i v zimních měsících poskytovala dostatek světla a tepelného zisku ze slunce. Kromě toho umocňují propojení interiéru s exteriérem. Architekti považují vizuální propojení domu a zahrady za klíčový prvek designu – všimněte si vysokého úzkého okna s výhledem do zahrady.

Proměnou starého bungalovu

foto: Simon Maxwell

Interiér změnili o 180 stupňů

Podlahy na chodbě, v kuchyni, v jídelní i obývací části jsou stejné, což vytváří efekt celistvosti a návaznosti. Dům sice z ulice nepůsobí majestátně, ale když do něj vejdete, pocítíte prostornost, vzdušnost – úplný opak toho, co v původním bungalovu. Kdysi stísněné, tmavé chodby a místnosti jsou dnes zapomenutou minulostí. Celý dům je přestavěn tak, aby tvořil světlý a vzdušný obytný prostor s velkorysými rozměry.

Proměnou starého bungalovu

foto: Simon Maxwell

Aby dům splynul s prostředím

Majitelé domu chtěli, aby stavba opticky co nejlépe zapadala do přírodního prostředí. Řešením je fasáda ze sibiřského modřínu, který postupně získá stříbrno-šedou barvu. Výklenky v poschodí jsou černé.

Proměnou starého bungalovu

foto: Simon Maxwell

The Shambles ve zkratce

architektonické studio: Sketch Architects
lokalita: Velká Británie
plocha: 175 m2
realizace: 2018

Sabína Zavarská
Foto: Simon Maxwell

Reklama

Komentovat