Rekonstrukce domu v moderním industriálním stylu udělala ze slabých stránek silné

Architekti z ateliéru BAM! Arquitectura proměnili dům s mnoha slabými stránkami prakticky úplně „od podlahy“. Podařilo se jim ze slabých stránek udělat silné a dům své majitele dnes překvapuje možnostmi, o kterých dříve ani netušili. Nemluvě o významném nárůstu obytné plochy.
Reklama
Foto: Jeremías Thomas

Foto: Jeremías Thomas

Foto: Jeremías Thomas

Foto: Jeremías Thomas

Potřebovali dům oživit

Dům, který architekti nazývají PYE, stoji na velmi úzkém a hlubokém pozemku v Escobaru, v severní části provincie Buenos Aires. Mladý pár potřeboval dům upravit – chtějí si založit rodinu a také chtěli co nejvíce zužitkovat nevelký pozemek. Nejdůležitější bylo dům otevřít, prosvětlit, spojit s pozemkem, což se podařilo vytvořením nových velkých otvorů a zejména teras a zastřešení.

Reklama

Díky jim vznikl krytý prostor pro soukromé posezení a zábavu rodiny. Stejným způsobem je řešen i vchod do domu – chrání ho vysunutá střecha nad prvním nadzemním podlažím.

Foto: Jeremías Thomas

Foto: Jeremías Thomas

Foto: Jeremías Thomas

Foto: Jeremías Thomas

Okna a mnoho prosklení

Kousek od kryté terasy v soukromí pozemku se nachází bazén, který byl hlavním požadavkem páru. Díky terasám se dostává přirozené světlo až hluboko do interiéru, ale obytné místnosti jsou chráněny před přímým sluncem. Otevření ve formě velkých oken se dům dočkal nejen v přízemí, ale i na patře z boční strany. Zde se nachází také velká zelená terasa. Takto se architektům podařilo setřít další část hranic mezi interiérem a zahradou.

Foto: Jeremías Thomas

Foto: Jeremías Thomas

Dispozice do budoucna

Srdce domu tvoří centrální prostor, který spojuje obývací místnost, jídelna a kuchyň. Tento prostor propojuje první patro s druhým prostřednictvím otevřeného schodiště s galerií. Druhé nadzemní podlaží je rozděleno na dvě části – jedna pro manžele, druhá pro budoucí dětičky. Soukromí rodiny je zachováno i díky oddělení přední části domu od zadní dřevěným plotem. Místnosti s velkými proskleními se nacházejí v soukromí pozemku, takže domácí mohou naplno zužitkovat přirozené světlo v domě i exteriér.

Foto: Jeremías Thomas

Foto: Jeremías Thomas

Foto: Jeremías Thomas

Foto: Jeremías Thomas

Světlo, větrání, kontakt s přírodou, využití dešťové vody

Architekti považovali za nutné využít přirozené osvětlení v každém z prostorů do maximální možné míry. Neméně důležité bylo větrání a soulad s přírodou. Dům je udržitelný díky bio-ekologickému designu i sběru a využití dešťové vody. Z materiálů dostal velké slovo beton a tmavý kov, které charakterizují moderní industriální styl.

Foto: Jeremías Thomas

Foto: Jeremías Thomas

Foto: Jeremías Thomas

Foto: Jeremías Thomas

PYE House ve zkratce

Architektonické studio: BAM! arquitectura – www.bamarquitectura.com

Architekti: Gonzalo Bardach – Matías Mosquera

Lokalita: Escobar; Argentina

Zastavěná plocha: 185 m2

Částečně krytá plocha: 65 m2

Zelená plocha: 40 m2

Rok realizace: 2015–2016

Sabína Zavarská
Foto: Jeremías Thomas

Reklama
Reklama

Komentovat