Renovace rodinné vily s holistickým přístupem

Neobvyklý přístup přivedl architektku a klientku v jedné osobě Eriku Werresovou k holistickému pojetí renovace rodinné vily v německém Bergisch Gladbachu. Začala pečlivým výběrem povrchu profilů typově rozmanitých oken ze systému Schüco a na jejich základě pak rozpracovala barevné i materiálové návrhy pro téměř všechny viditelné povrchy v objektu i v jeho bezprostředním okolí.
Reklama
rodinny dum

Přechod mezi zahradou a domem tvoří betonové desky a rýnský štěrkopísek. Tmavé rámové profily prosklených ploch kontrastují se světlými povrchy. FOTO SCHÜCO ALENA DRTINOVÁ, PRIVILIDGE

S respektem k originálu

Architektka Erika Werresová se na první pohled zamilovala nejen do lokality a pozemku v Severním Porýní-Vestfálsku, ale také do samotného objektu, který se na něm nacházel. Půdorys, materiál budovy, výška pokojů i rozdělení prostoru se zdály ideální pro potřeby její pětičlenné rodiny, a proto se rozhodla pro renovaci namísto novostavby. I když pojem „renovace“ úplně nevystihuje rozsah prací, které bylo nakonec třeba provést.

Reklama

Spíše to byla kompletní rekonstrukce: Architektka přidala a zvětšila okenní plochy a zároveň osadila celý obvodový plášť kompozitním, tepelně izolačním systémem; kompletně vyměnila rozvody elektřiny, vytápění i vzduchotechniky; přestavěla střechu a také ve všech třech podlažích domu upravila rozdělení prostor tak, aby vyhovovaly požadavkům jeho obyvatel. Zvýšené náklady spojené s úpravou stávajícího objektu se však vyplatily.

Na třech podlažích o celkové ploše 240 m² vznikl moderní, funkční a prosluněný obytný prostor, který si s novostavbou rozhodně nezadá. To vše ještě umocňuje osobité kouzlo budovy – při renovaci se podařilo zachovat tradiční styl, který je pro tuto oblast typický a díky kterému je objekt pod částečnou památkovou ochranou.

rodinny dum

Při pohledu z ulice je vidět symetrické uspořádání oken a dveří, které strukturuje fasádu i střechu. Opakuje se zde motiv úzkých, vertikálně orientovaných dvoukřídlých oken Schüco AWS 75.SI. FOTO SCHÜCO ALENA DRTINOVÁ, PRIVILIDGE

Více světla, více tepla a lepší výhledy

Řešení fasády i interiéru těží z práce se světlem, výhledy a také z různorodosti použitých materiálů. Při respektování původního architektonického stylu budovy došlo k přidání a významnému rozšíření prosklených otvorů tak, aby měly veškeré obytné i užitné prostory dostatek denního světla a umožňovaly řadu různých výhledů do zahrady i okolní krajiny. Veškerá okna i posuvné dveře vynikají tou nejkvalitnější konstrukcí – hliníkové profilové systémy Schüco se vyznačují výbornými tepelně-izolačními vlastnostmi a navíc jsou osazeny trojitým izolačním sklem.

Jako architektka již Erika Werres při své práci na velkých komerčních projektech poznala širokou škálu provedení a technických možností, které nabízejí okenní, dveřní a fasádní systémy od společnosti Schüco. Její projekt proto zahrnoval systémová řešení, která přesně splňovala její požadavky, například úzká, vertikálně orientovaná dvoukřídlá okna, neotvíravé prosklené plochy v kombinaci s dvoukřídlými okny a také neotvíravé prosklené stěny v kombinaci s velkoformátovými posuvně-zdvižnými systémy.

Přečtěte si také:

Na návštěvě v první republice: Nenápadná vila nad Berounkou v duchu třicátých let

Po stranách vchodových dveří bylo navíc možné integrovat neotvíravé prosklené plochy v rámci zvolené systémové řady.

posuvní dvere

Dvoje posuvné dveře se zdvihem o rozměrech 4,0 m x 2,34 m vedou z obytného a jídelního prostoru v přízemí domu na dvě terasy. FOTO SCHÜCO ALENA DRTINOVÁ, PRIVILIDGE

Barva profilů jako určující motiv

Během plánování projektu věnovala Erika Werresová zvláštní pozornost barvám, texturám a materiálům. Inspirací pro základní barevné schéma se stal zvolený práškový nátěr okenních profilů Schüco – metalická povrchová úprava s jemnou texturou v šedohnědém odstínu „Tiger greybrown“. Ta byla použita na rámové profily všech konstrukcí a také na některé krycí profily vyrobené na míru.

V interiéru i exteriéru architektka využila barevné a materiálové spektrum, které umocňuje jednoduchou eleganci stavebních materiálů – někde prostřednictvím jemných nuancí, jinde zase pomocí kontrastů. Variace na černobílé spektrum zaujmou již zvenku, kde na světlé silikátové omítce vynikají metalické šedohnědé okenní profily a obložení, zatímco matně černé engobované střešní tašky zase kontrastují se světlými betonovými deskami obklopenými rýnským štěrkopískem.

Okenní špalety vzniklé po instalaci kompozitního, tepelně izolačního systému na fasádě jsou osazeny zapuštěným exteriérovým stíněním a ochranou proti oslnění. Barvě profilů navíc odpovídá i barva žaluzií.

prosklená stěna

Neotvíravá prosklená stěna o ploše bezmála 13 m² téměř dokonale odstraňuje vizuální hranici mezi obytným prostorem a zahradou. FOTO SCHÜCO ALENA DRTINOVÁ, PRIVILIDGE

Interiéru vévodí kombinace bílých zdí, stropů a užitných ploch s podlahami s cementově šedými kameninovými dlaždicemi, šedavými parapety z jurského vápence a (v mokrých prostorech) se skleněnými mozaikovými kachličkami v teple šedém odstínu s perleťovým efektem. Toto barevné schéma oživuje přírodní dřevo v podobě kašmírově šedé dubové podlahy na schodištích a také v horních podlažích.

Okenní systémy vytvářejí kontrast mezi vertikálně členěnými dvoukřídlými okny, které se opakují na všech podlažích, a čistou horizontální linií prosklených ploch, které v přízemí otevírají výhled do zahrady na výšku celého patra. Dvoje snadno ovladatelné posuvné dveře se zdvihem, každé o rozměrech 4 metry na šířku a 2,34 metru na výšku, vedou z obytného prostoru ven na terasy. Mezi nimi se nachází 6 metrů široká neotvíravá prosklená stěna, která odstraňuje vizuální hranici mezi obytným prostorem a zahradou.

Všechna otvíravá okna jsou osazena kompletně skrytým kováním a jejich elegantní a zároveň funkční zaklapávací kliky mají blokovací tlačítko.

okno

Směrem do zahrady ohraničují obytný prostor prosklené plochy na výšku místnosti, díky kterým je možné si plně vychutnat všechna roční období. FOTO SCHÜCO ALENA DRTINOVÁ, PRIVILIDGE

Martinin pohled

Stará rodinná vila je příkladem velmi dobře zvládnuté rekonstrukce s příjemným výsledkem. Autorka si dům a jeho okolí oblíbila hned na první pohled a s velkým respektem přistoupila k jeho rekonstrukci. Podařilo se jí zachovat ráz starého domu a přitom ho posunout do 21. století a jeho komfortu bydlení. Velké prosklené plochy a barevné vyladění okenních rámů s vnitřním zařízením domu stavbu otevřely a propojily s nádhernou okolní zahradou a do interiéru vnesly eleganci a soulad. Nábytek je volený s citem a ohledem na funkčnost a praktičnost.

zrekonstruovaný dům

obytná plocha 240 m²

dispozice na třech podlažích

lokalita Bergisch-Gladbach, Německo

TEXT A FOTO: SCHÜCO ALENA DRTINOVÁ, PRIVILIDGE
REDAKČNĚ UPRAVILA: MARTINA PAULOVÁ
ZDROJ: časopis HOME

Reklama

Komentovat