Rodinná usedlost v Trutnově se vším, co k ní patří

Rozsáhlý pozemek s velkým obytným prostorem sestávajícím z několika jednotek, které jsou vzájemně funkčně a vizuálně od sebe odlišeny. Tak by se dala ve stručnosti charakterizovat stavba na Trutnovsku od architektů z ateliéru ROSA - ARCHITEKT.
Reklama
Foto: Ing. Petr Košťál

Foto: Ing. Petr Košťál

Foto: Ing. Petr Košťál

Foto: Ing. Petr Košťál

Je to rodinná usedlost se vším, co k ní patří. Stavba totiž není jen bydlištěm majitelů, ale slouží k setkávání se celé rozvětvené rodiny a jejích přáteli. Usedlost zahrnuje také hospodářské stavby pro zvířata, skleník a malý rybník pro chov vodního ptactva napájený potokem. Právě tento potok hraje na pozemku důležitou roli, protože jej dělí na obytnou a hospodářskou část.

Foto: Ing. Petr Košťál

Foto: Ing. Petr Košťál

Foto: Ing. Petr Košťál

Foto: Ing. Petr Košťál

Myslí na budoucnost

Původně se zde nacházel dvoupodlažní rodinný dům, který prošel rekonstrukcí. Dnes v domě se sedlovou střechou najdete místnosti pro členy rodiny, kteří zde nebydlí trvale. Předpokladem je, že tato část usedlosti bude v budoucnu sloužit jako dům pro některé z dětí majitelů. Bývalý dům byl prodloužen o garáž pro techniku.

Foto: Ing. Petr Košťál

Foto: Ing. Petr Košťál

Foto: Ing. Petr Košťál

Foto: Ing. Petr Košťál

Stará a nová část

„Novostavba rodinného domu je patrový nepodsklepený objekt s pultovou střechou. Má obdélníkový půdorys orientovaný souběžně s hřebenem už existující stavby. Jednoduchý tvar domu je narušen pouze nikou zastřešené terasy a vystupující částí jídelny. Všechny obytné místnosti jsou orientovány na jih. Starou a novou část propojuje novostavba garáže pro dva osobní automobily,“ vysvětluje Ing. arch. Michal Rosa.

Foto: Ing. Petr Košťál

Foto: Ing. Petr Košťál

Foto: Ing. Petr Košťál

Foto: Ing. Petr Košťál

Čistý a přehledný interiér

Elegantnímu exteriéru odpovídá čistý a stylový interiér. Fasáda je řešena v bílo-šedé kombinaci, stejná barevnost nechybí ani uvnitř, jen je doplněna dřevem, které do strohého, v čistých liniích řešeného interiéru vnáší harmonii a teplo. Velká prosklení nejsou jen mezi interiérem a exteriérem, ale též na některých místech, jako interiérové dveře. Velkými skleněnými dveřmi je možné oddělit kuchyňskou a jídelní část, která pojme až dvacet hostů, od obývacího pokoje, přitom však oční kontakt zůstává a domácí mají přehled, kdo se v které místnosti právě nachází.

Foto: Ing. Petr Košťál

Foto: Ing. Petr Košťál

Foto: Ing. Petr Košťál

Foto: Ing. Petr Košťál

Žluté osvěžení

Velmi osvěžujícím prvkem v šedo-bílo-béžovém interiéru kuchyně spojené s prostornou jídelnou jsou výrazné žluté židličky. Pozitivní barva posunula atmosféru v domě o pár stupňů výše. Žlutou je též zpestřena část nábytku v obývacím pokoji, která je díky velké pohovce laděná více do hněda než jiné místnosti. Harmonizujícím dojmem působí i stěna, do níž je zabudován krb a velmi příjemný prosklený kout s pohodlným křeslem.

Foto: Ing. Petr Košťál

Foto: Ing. Petr Košťál

Foto: Ing. Petr Košťál

Foto: Ing. Petr Košťál

Terasa umožňuje být venku prakticky vždy

Z prostoru obývacího pokoje i jídelny je možné vyjít ven, na terasu a do zahrady, nebo k bazénu, kam se vám právě chce. Nakonec, možnost být v přírodě byla hlavním z důvodů stěhování se majitele z města na venkov. Těžištěm domu je proto velká, zastřešená a ze tří stran chráněná terasa. Je umístěná tak, aby byl dům už od vstupu „průhledný“ až na terasu. Soukromá část domu obsahuje dětský pokoj, pracovnu, ložnici, šatnu a dvě koupelny.

Foto: Ing. Petr Košťál

Foto: Ing. Petr Košťál

Foto: Ing. Petr Košťál

Foto: Ing. Petr Košťál

Ložnice s výhledem

Ložnice rodičů má též základní barevnost, ale osvěžuje ji zajímavá modrá barva křesel. Více než jedna stěna ložnice je prosklená, s výhledem na zahradu a bazén. Domácí si mohou soukromí i místnost před sluncem tlustým závěsem. Jedna ze dvou koupelen je zajímavá atypickým tvarem vany, který ladí s ostatními prvky. Cesta k bazénu je vydlážděná betonovou dlažbou.

Foto: Ing. Petr Košťál

Foto: Ing. Petr Košťál

Foto: Ing. Petr Košťál

Foto: Ing. Petr Košťál

Rodinná usedlost Trutnovsko v kostce

Architektonický ateliér: ROSA – ARCHITEKT
Architekti: Ing. arch. Michal Rosa
Interiéry: Ing. arch. Martina Rosová
Lokalita: Trutnovsko, ČR
Užitná plocha: novostavba RD 226 m2 + garáž 73 m2
Užitná plocha: rekonstruovaný dům 172 m2 + sklad techniky 71 m2
Projekt: 2011
Realizace: 2012–2014

Sabína Zavarská
Foto: Ing. Petr Košťál

Reklama

Komentovat