Štajnhaus: Dům v Mikulově, v němž není ani jedna stěna rovná

Při pohledu zvenku na historický dům v českém Mikulově byste určitě nečekali moderní stylově čistý interiér, doslova nabitý fascinujícími detaily a originalitou. Kov, dřevo a všudypřítomná bílá jen podporují dojem z rekonstrukce penzionu.
Reklama
Foto: BoysPlayNice

Foto: BoysPlayNice

Foto: BoysPlayNice

Nebyl to projekt, ale proces

Neobvyklou přeměnu historického domu realizovali architekti ze studia ORA. Slouží jako penzion a architekti sami nehodnotí ŠTAJNHAUS jako projekt, ale jako proces. Je to na tomto díle rozhodně vidět. Renesanční jádro domu dosáhlo očisty a regenerace, navíc velmi působivý čistý interiér s poutavými detaily mistra uměleckého kovářského řemesla, které dodávají originální nádech už i tak jedinečnému prostoru. Každý pokoj je unikátem, každá má svou specifickou atmosféru.

Foto: BoysPlayNice

Foto: BoysPlayNice

Foto: BoysPlayNice

Nánosy minulých úprav

Dům stojí v bývalé židovské čtvrti historického Mikulova na úpatí zámeckého kopce. Jak to již u historických staveb bývá, ani tento dům se nevyhnul v průběhu času množství úprav, které ne vždy byly dobré, spíše znehodnocovaly jeho původní hodnotu. Přestože utržil velké množství takových šrámů a překonal desítky přestaveb a operací, dokázal si udržet středověkou pitoresknost.

Nestandardní pozemek trojúhelníkového tvaru byl pro architekty tvrdým oříškem, se kterým si museli poradit. Než padl finální návrh, řešení bylo několik. Klasický dlouhý obdélník, anebo dva objekty propojené skleněnou částí. Dům nepravidelného obloukového tvaru do písmene „Y“ však majitele Lukáše a Andreu nadchl nejvíce. Foto MIRO POCHYBA
Přečtěte si také:

Atypický obloukový dům v Ivachnové své nové majitele nadchl

Foto: BoysPlayNice

Foto: BoysPlayNice

Foto: BoysPlayNice

Na začátku byl slepenec

Samotní architekti proměnu domu popisují takto: „Přišli jsme k slepenci. S postupným odkrýváním jednotlivých vrstev, prostorů a překvapivých souvislostí projekt procházel neustálým procesem revizí a úprav, v podstatě až do konce realizace. Na začátku jsme netušili, kam na konci dojdeme.

Foto: BoysPlayNice

Foto: BoysPlayNice

Hledali jsme hranici, do jaké doby se můžeme vrátit, a odkdy se už vydat po nové cestě. Přitom jsme však chtěli zachovat dům jako organický celek.“

Foto: BoysPlayNice

Foto: BoysPlayNice

Žádná rovná stěna ani pravoúhlost

Působivým faktem je, že v celém domě nenajdete jednu jedinou rovnou stěnu nebo pravoúhlý otvor. Všechny prvky bylo proto nutné vyrobit na míru a doslova vynalézt. Další zajímavostí je, že architekti měli původně řešit pouze projekt interiéru. „Postupně nám však došlo, že interiér nelze řešit odděleně od exteriéru, protože prostor a tvary se přelévají a vytvářejí neoddělitelný celek,“ vysvětlují tvůrci projektu přeměny.

foto BoysPlayNice
Přečtěte si také:

V Dobříši vyrostl rodinný dům, který stojí za pozornost!

Foto: BoysPlayNice

Foto: BoysPlayNice

I když dům slouží jako penzion, část domu je soukromý prostor, ve kterém má majitel archiv. K využití se vrátily i vinné sklepy pod domem a přilehlý dvorek.

Foto: BoysPlayNice

 

Foto: BoysPlayNice

Rekonstrukce penzionu Štajnhaus v kostce

Architekti: ORA – Ing. arch. Jan Hora, MgA. Barbora Hora, Ing. arch. Jan Veisser
Kontaktní e-mail, web: o-r-a.cz, dohromady@o-r-a.cz
Projekt: 2014
Realizace: 2017
Rozloha: 121 m2
Spoluautor: Dalibor Klusáček, www.okatelier.cz
Hlavní dodavatelé:
Zdeněk Peštál – BENDY BAU s.r.o.
RAP Interier s.r.o.
Truhlářství Koťa
Milan Jaitner – umělecký kovář
Castleokna
Keraservis Group
Střechy Šuba

Text: Sabína Zavarská
Foto: BoysPlayNice, www.boysplaynice.com

Reklama

Komentovat