Atypický obloukový dům v Ivachnové své nové majitele nadchl

Atypických domů, hlavně těch obloukových, je jako šafránu. Na první pohled komplikovaná stavba možná nebyla až takovým problémem díky promyšlenému návrhu hned trojice architektů.
Obytná zóna je situována do půloblouku (delší modul) na jihovýchodní straně. Praktickým řešením je možnost vyjít z každé místnosti přímo do zahrady. Foto MIRO POCHYBA

Obytná zóna je situována do půloblouku (delší modul) na jihovýchodní straně. Praktickým řešením je možnost vyjít z každé místnosti přímo do zahrady. Foto MIRO POCHYBA

Dům od přístupové cesty působí jako pevnost, která poskytuje jeho majitelům potřebné soukromí i díky malým oknům umístěným tak, aby nebylo vidět dovnitř. Foto MIRO POCHYBA

Dům od přístupové cesty působí jako pevnost, která poskytuje jeho majitelům potřebné soukromí i díky malým oknům umístěným tak, aby nebylo vidět dovnitř. Foto MIRO POCHYBA

Reklama
Zahradní altánek byl vybudován dodatečně. Je vybaven velkým venkovním sezením a vestavěným pracovním pultem s moderním grilem a pecí. Foto MIRO POCHYBA

Zahradní altánek byl vybudován dodatečně. Je vybaven velkým venkovním sezením a vestavěným pracovním pultem s moderním grilem a pecí. Foto MIRO POCHYBA

„Denní místnost byla záměrně navržena tak, abychom měli přímý kontakt s terasou a zahradou,“ říká majitel. Je oblíbeným místem i jejího nejmenšího obyvatele – Yogiho. Foto MIRO POCHYBA

„Denní místnost byla záměrně navržena tak, abychom měli přímý kontakt s terasou a zahradou,“ říká majitel. Je oblíbeným místem i jejího nejmenšího obyvatele – Yogiho. Foto MIRO POCHYBA

Jak to všechno začalo?

Dobré sousedské vztahy jsou základ. Takové byly už od malička mezi dvěma přáteli – majitelem Lukášem a architektem Martinem. Když se Lukáš chtěl usadit a založit si rodinu, spolu s manželkou Andreou zvažovali několik lokalit v okolí Ružomberku. Nakonec volba padla právě na Ivachnovou, kde už Martin rozbíhal výstavbu vlastního rodinného domu. Tak se přátelé z dětství znovu sešli, vzdáleni od sebe jen dvě ulice.

foto BoysPlayNice
Přečtěte si také:

V Dobříši vyrostl rodinný dům, který stojí za pozornost!

„Je tu krásné prostředí, mnohem lepší vzduch než ve městě, praktické napojení na dálnici D1 a nejúrodnější půda na celém Liptově,“ říká architekt Martin. Z pozemků, které byly v nabídce, chtěli největší, tady však narazili na problém: byl trojúhelníkového tvaru. A tak proces návrhu mohl začít. Lukáš s Andreou však měli jasnou představu.

Dům měl být v minimalistickém stylu, jednopodlažní – bez jakýchkoliv schodů, prostorný a s podmínkou soukromí od severní přístupové strany. Když dostal zelenou návrh domu ve tvaru „Y“, začalo se stavět – většinou svépomocí. Výstavba trvala necelý rok a téměř všechny dodavatelské firmy byly z blízkého okolí. S atypickým tvarem neměli při realizaci žádný problém, protože projekt byl navržen co nejjednodušeji, s cílem minimalizovat náročnost všech stavebních prací.

Prostorný interiér tvoří tři hlavní zóny. V jeho delší východní části jsou ložnice a dětské pokoje, uprostřed domu je denní místnost a v kratším modulu technická místnost s dvougaráží. Foto MIRO POCHYBA

Prostorný interiér tvoří tři hlavní zóny. V jeho delší východní části jsou ložnice a dětské pokoje, uprostřed domu je denní místnost a v kratším modulu technická místnost s dvougaráží. Foto MIRO POCHYBA

Černobílá kuchyň je optimálně rozvržena a propojena s jídelnou. Pracovní linku a kuchyňský ostrov doplňuje solitérně umístěný boční panel s vestavěnými spotřebiči značky Whirlpool. Foto MIRO POCHYBA

Černobílá kuchyň je optimálně rozvržena a propojena s jídelnou. Pracovní linku a kuchyňský ostrov doplňuje solitérně umístěný boční panel s vestavěnými spotřebiči značky Whirlpool. Foto MIRO POCHYBA

Koupelna v bílé barvě s litou béžovou podlahou působí čistě a útulně. Foto MIRO POCHYBA

Koupelna v bílé barvě s litou béžovou podlahou působí čistě a útulně. Foto MIRO POCHYBA

Litá podlaha dotváří jednoduchý vstup, který si majitelé oživili rodinnou fotografií umístěnou na vchodových dveřích. Foto MIRO POCHYBA

Litá podlaha dotváří jednoduchý vstup, který si majitelé oživili rodinnou fotografií umístěnou na vchodových dveřích. Foto MIRO POCHYBA

Při stavbě byly preferovány konvenční postupy výstavby zděných domů s důrazem na kvalitu vyhotovení. Svislé nosné konstrukce i příčky se zdily z keramických tvárnic POROTHERM 440 mm s omítkami systému BAUMIT, mírné zakřivení během realizace nezpůsobilo žádné technické problémy. Střešní konstrukci tvoří plochá spádová střecha s odvedením dešťové vody na terén přes vnitřní svody do vsakovací jámy. Foto MARTIN ZUSKIN

Při stavbě byly preferovány konvenční postupy výstavby zděných domů s důrazem na kvalitu vyhotovení. Svislé nosné konstrukce i příčky se zdily z keramických tvárnic POROTHERM 440 mm s omítkami systému BAUMIT, mírné zakřivení během realizace nezpůsobilo žádné technické problémy. Střešní konstrukci tvoří plochá spádová střecha s odvedením dešťové vody na terén přes vnitřní svody do vsakovací jámy. Foto MARTIN ZUSKIN

Foto MARTIN ZUSKIN

Foto MARTIN ZUSKIN

Foto: Zach Lipp
Přečtěte si také:

Bungalov z 20. let minulého století zachránili rekonstrukcí a přístavbou

Rodinný dům v Ivachnové

návrh: Ing. arch. Martin Zuskin, Ing. arch. Michal Zuskin, Ing. Ivan Zuskin, Zuskin, s. r. o.
realizace: svépomocí (2013–2014)
dispozice: 5 + kk + šatna
pozemek: 918 m2
zastavěná plocha: 265 m2
užitková plocha: 216 m2
základy: monolitické betonové základové pásy, nadbetonávka z DT tvárnic
svislé konstrukce: cihlové zdivo s tloušťkou 440 mm, vodorovné monolitické železobetonové konstrukce
fasáda: venkovní silikonová stěrka, kontaktní zateplovací systém z minerální vlny s tloušťkou 120 mm
okna: hliníková s trojsklem, plastová s trojsklem
střecha: plochá, hydroizolace fatrafol zatížená říčním štěrkem, vnitřní svody
vytápění: vodní podlahové, zdroj tepelné čerpadlo vzduch – voda
energetická třída: A
potřeba tepla na vytápění: 36 kWh/(m2 . a)

Ing. Ivan Zuskin, Ing. arch. Martin Zuskin a Ing. arch. Michal Zuskin

Bratry Martina a Michala k architektuře inspiroval jejich otec Ivan, povoláním autorizovaný stavební inženýr. Dnes mají všichni tři společný ateliér. Jsou zastánci jednoduchých a praktických řešení, přičemž důraz kladou na optické i fyzické propojení exteriéru s interiérem.

www.zuskin.org

Text: MIROSLAVA MACEKOVÁ
Foto: MIRO POCHYBA, MARTIN ZUSKIN
Zdroj: časopis HOME

Komentovat