Nízkoenergetická venkovská vila s maximálním komfortem bydlení a s minimální údržbou

25. 11. 2020
Diskuze (0)
Sdílet

Projekt rodinné venkovské vily spojuje dva sousedící pozemky do jednoho celku. Jeho velikost a rovinatý terén umožnily architektce vytvořit členité a rozlohou bohaté rodinné sídlo.

Celá realizace sestává z přestavby existujícího bloku a novostavby, spojuje je krytý průjezd. Původní obdélníkový dům se sedlovou střechou byl asanován. Jeho forma však přežívá nadále v podobě novostavby, která starý dům v několika prvcích připomíná.

Přečtěte si také:
Dřevěná stavba roku 2020? Stala se jí tato nízkoenergetická dřevostavba s osmi druhy dřeva

Zachovány byly i jeho proporce. Z kostky v severovýchodní části pozemku po rekonstrukci vzniklo hospodářské křídlo. Najdete v něm wellness, garáže a zázemí pro koníčky majitelů. V případě potřeby je možné rozšířit obytný prostor – jednoduchou přeměnou vznikne dvougenerační bydlení.

Vila pod hruškou

Zdroj: Lubo Fussek

Funkční sektory uvnitř i venku

Po nahlédnutí do dvora a interiéru je zřejmé, že domácí mají dostatek pohodlí a prostoru jak na společné chvíle, tak na čas strávený v soukromí, a to i venku. Centrální trakt stavby má sedlovou střechu a otevřený obytný prostor, který funkčně doplňují příčná křídla. Tato křídla nečlení jen interiér, ale i exteriér. Venku vytvářejí funkční sektory, včetně dvou atrií. Spojený obývací pokoj, kuchyň a jídelna využívají celou výšku prostoru pod střechou. Působí vzdušně nejen horizontálně, ale také vertikálně. Celý interiér je řešen na míru.

Vila pod hruškou

Zdroj: Lubo Fussek

Cihla, beton, přírodní a mořený dub

Celý interiér pojí barevné a materiálové schéma načrtnuté už v exteriéru.

„V interiéru jsme použili několik atypických prvků. Povrchy tvoří obklady z olejovaného dubového dřeva. Kresbu dřeva najdete i na nábytku z dýhované MDF desky a na dubové dýze. Texturu přírodního materiálu doplňují stříkané bílé a antracitové povrchy nábytkových bloků. Snažili jsme se, aby jednotlivé prvky vytvářely ucelené architektonické bloky vložené do prostoru – ty jsou pro náš rukopis charakteristické. Dům je řešen tak, aby poskytoval maximální komfort s minimální údržbou. Každá věc tu má své místo a volné plochy vytvářejí prostor na umístění výtvarných děl,“ upřesňuje detaily interiéru architektka Katarína Viskupičová. Použité materiály v kombinaci se zelení všude kolem tvoří příjemný harmonický celek.

Přečtěte si také:
Moderní nízkoenergetický dům na venkově zachránili a zvelebili až druzí majitelé
Vila pod hruškou

Zdroj: Lubo Fussek

Hruška jako symbol historie i klidu

Nejdůležitější roli ze všech vnějších prostorů sehrává odpočinkové atrium se starou hruškou. Proto též nese stavba název „Vila pod hruškou“. Tento prostor tvoří dvě na sebe kolmé terasy, maximalizující propojení interiéru s exteriérem.

Terasu, která lemuje denní část vily, překrývá přesah ploché střechy. Soukromí v odpočinkové zóně s bazénem chrání přístřešek, který je pokračováním příčného křídla domu. Venkovní prostor však není určen jen pro relaxaci. Podél hranice pozemku jsou umístěny záhony užitkové zahrady. Vila je nízkoenergetická, nechybí inteligentní systémy a LED osvětlení.

Vila pod hruškou

Zdroj: Lubo Fussek

Vila pod hruškou

architektonický ateliér: A.DOM Trnava

autoři: Ing. arch. Katarína Viskupičová

spolupráce: Ing. Martin Šlahor (architektura, interiér), Ing. Vlasta Lalíková (stavební konstrukce), Ing. Marián Petráš (statika)

lokalita: Šúrovce, okres Trnava

plocha pozemku: 2 378 m2

zastavěná plocha: 476,50 m2

podlahová plocha: 402,46 m2

obestavěný objem: 2 182,50 m3

návrh: 2015 – 2016

realizace: 2016 – 2019

použité materiály a řešení: certifikovaný fasádní systém BAUMIT STAR, silikátová omítka Baumit NANOPOR TOP

Sabína Zavarská
foto: Lubo Fussek

Kategorie: Návštěvy domů
Tagy: luxusní vily rezidence rodinne domy venkovské domy
Sdílejte článek

Diskuze