Unikátní a promyšlená chata ze čtyř odlišných celků

Skládačkou čtyř rozdílných celků lišících se střechami, stavební technikou, velikostí a typem oken, vznikla zajímavá chata.
Reklama
Foto: Tom Auger

Foto: Tom Auger

Z těchto celků je naprostou specialitou – jde totiž o tradiční dřevěnou konstrukci obalenou průhledným polykarbonátem. Norští architekti opět ukázali, že stavby v horách mají jednoduše v malíčku.

Reklama

Foto: Tom Auger

Foto: Tom Auger

Foto: Tom Auger

Foto: Tom Auger

Vysoce kvalitní řemeslné zpracování a tradice

Robustní chata je charakteristická vysoce kvalitním řemeslným zpracováním a místním dřevem, které se používá v celém světě. Propojení prostorů do jednoho celku podle jejich funkčnosti je také pro daný region tradiční. Tvůrci projektu se tohoto motivu chytili, přenesli ho do moderní podoby a zvýraznili ho. Styl každé ze čtyř budov tvořících chatu plně vyhovuje funkci, pro niž je určena, a povětrnostním podmínkám, které musí zvládat.

Foto: Tom Auger

Foto: Tom Auger

Foto: Tom Auger

Foto: Tom Auger

Konstrukce a materiály

Architekti vybrali konstrukci, která nejlépe spolupracuje s terénem, a trvanlivé materiály poskytující chatě dlouhou životnost. V náročných klimatických podmínkách tohoto vysokohorského údolí je to, nakonec, nezbytné. Chata je určena pro rodinu žijící aktivním sportovním životem a poskytuje dostatek prostor pro vybavení turisty či lyžaře i na sušení mokrého oblečení.

Foto: Tom Auger

Foto: Tom Auger

Foto: Tom Auger

Foto: Tom Auger

Funkčnost nadevše

Jednotlivé místnosti a celky jsou řazeny prakticky za sebou: když dolyžujete nebo se vrátíte z turistického výletu, vstoupíte do průhledné „garáže“, kde odložíte výbavu, následně vejdete do prádelny, kde složíte oblečení, pak následuje koupelna a kuchyň, a nakonec skončíte v měkké pohovce u krbu a panoramatickém okně.

Foto: Tom Auger

Foto: Tom Auger

Průsvitná budova kromě skladu funguje i jako místnost na cvičení, dílna či zimní zahrada. Je vidět všechny tradiční dřevěné sloupy, takže je to i ukázka tradičního řemesla. V případě pěkného počasí je možné otevřít dveře směrem na západ a východ, a tak spojit prostor přímo s přírodou. Vedle obývací místnosti s krbem a panoramatickým oknem se nacházejí dva menší pokoje, které mohou být využity jako další ložnice nebo pracovny – jedna velká ložnice se nachází na severu. Kuchyně je také vzdušná a pohodlná, přímo v ní je jídelní stůl a je z ní možné vyjít na terasu. V koupelně jsou zapuštěna okna, která poskytují ochranu před přímým ostrým sluncem, ale i dostatek světla.

Foto: Tom Auger

Foto: Tom Auger

Foto: Tom Auger

Foto: Tom Auger

Orientace podle větru

Originální nápad vytvořit chatu ze čtyř odlišných celků architekti podtrhli různými typy střešních krytin. Střecha nejmenší části chaty je dokonce řešena jako zelená. Každá část má svůj vlastní charakter, znázorněný stavební technikou a typem okna. Neméně důležitým faktem je i orientace chaty – jednotlivé celky jsou uspořádány v linii odpovídající převládajícímu směru větru.

Foto: Tom Auger

Foto: Tom Auger

Foto: Tom Auger

Foto: Tom Auger

Chata na Trolím vrchu ve zkratce

architektonický ateliér: Rever & Drage Architects

tým: Tom Auger, Martin Beverfjord, Eirik Lilledrange

lokalita: Sunndal, Norsko

rozloha: 140 m2

rok realizace: 2017

Sabína Zavarská
Foto: Tom Auger

Reklama
Reklama

Komentovat