Venkovské bydlení plné slunce a pohody: Co se stane, když část střechy otevřete slunci?

Rekonstruovat stavbu z roku 1882 je velká výzva, ale také závazek. V české obci stála stará stodola, která byla používána pro různé účely.
Reklama
původni-stav

Původni-stav

Každý z nich nechal na stavbě svůj nános, své známky. Sloužila i k chovu prasat, což doprovázelo několik negativních změn. Navzdory bohatému životu, vysokému věku a ne nejlepšímu stavu, se ze stodoly stal nádherný prostor na venkovské bydlení.

Reklama
Foto: Lukáš Pelech

Foto: Lukáš Pelech

Foto: Lukáš Pelech

Foto: Lukáš Pelech

Rodinná základna pro klidný život

Cílem majitelů staré stodoly bylo udělat úpravy, které by z této stavby udělaly základnu pro příjemný život na venkově. Rekonstrukci vzalo do svých rukou Studio Raketoplán. Jejich hlavním cílem bylo „oprášit staré dobré časy, ponechat stavbě původní ráz a učinit ji plně funkční v rámci moderních standardů rodinného života.“ Obnovená stodola nemá sloužit jen pro víkendové bydlení, navíc rodina majitelů je rozvětvená, takže rekonstrukce musela počítat i s těmito důležitými fakty.

Foto: Lukáš Pelech

Foto: Lukáš Pelech

Vítej, světlo

Výhodou stodoly je její skvělá orientace – stojí na mírném svahu čelem na jih. Jedním z problémů, které bylo třeba akutní řešit, byl nedostatek přirozeného světla v interiéru. Proto nejdůležitějším momentem, který architekti realizovali, bylo prosklení části střechy. Nové velké horizontální okno přibylo i na štítové stěně. Vzhledem k historii stavby a jejímu prostředí architekti použili při rekonstrukci autentické materiály – cihlu, kámen, dřevo. Přesné složení zdí a podlah bylo zjištěno stavebními průzkumy.

Foto: Lukáš Pelech

Foto: Lukáš Pelech

Jak je řešena dispozice?

Prostor kuchyně, který se nachází pod střešním prosklením, architekti spojili s velkou místností uprostřed dispozice. Tak vzniklo samotné „srdce domu“. Architekti tvrdí, že velké místnosti, které zahrnují funkci kuchyně, jídelny i obývací místnosti jsou dány „přirozeností pohybu“. I kdysi lidé žili a hýbali se ve velkých sálech s jídelnou a kuchyní, přičemž přespávali v malých komůrkách.

Foto: Lukáš Pelech

Foto: Lukáš Pelech

Galerie jako plíce domu

Centrální prostor v prvním patře obklopuje galerie. „Galerie je jako plíce domu. Skrz velký světlík se na místo s lávkou spouští krajina a světlo. Proud blaha natahuje prsty až na krájecí desku v kuchyni. Na pažitku do polévky,“ popisují poeticky autoři projektu spojení velkého střešního prosklení, otevřeného prostoru a galerie.

Foto: Lukáš Pelech

Foto: Lukáš Pelech

Součástí galerie je větší otevřený halový prostor, který je možné použít pro společný odpočinek rodiny nebo na spaní pro hosty. Dále zde najdete dvě ložnice s hygienickým zázemím a velkou místnost s krásným výhledem.

Rekonstrukce statku ve zkratce

Architektonický ateliér: Studio Raketoplán

Realizace: 2016

Užitná plocha: 300 m2

Zastavěná plocha: 145 m2

Plocha pozemku: 2 140 m2

Sabína Zavarská
Foto: Lukáš Pelech (kromě fota původního stavu)

Reklama
Reklama

Komentovat