Z původního domu zůstalo jen obvodové zdivo: Uvnitř je z něj moderní loft!

Vstoupíte to prostoru obývací místnosti spojené s kuchyní i jídelnou a máte pocit, že jste se ocitli v prostorném industriálním loftu. Tento styl podtrhují masivní černé kovové prvky, schodiště se síťkou, osvětlení visící na šňůrách, přiznána vzduchotechnika, ale i šedé odhalené zdivo a otevřená konstrukce střechy nad společenským prostorem. Takto vypadá zvenku zcela nenápadný dům ze sedmdesátých let po rekonstrukci.
Reklama

Obnažené a přiznané

Z původního domu ze sedmdesátých let zůstalo jen obvodové zdivo. Architekt Jozef Hudák vytvořil zcela nový vnitřní objem domu – do zdí vložil loftovou dispozici s velmi strohým vertikálním členěním.

Reklama

Před rekonstrukcí

Před rekonstrukcí

„Vznikl tak interiér s neobvyklou světlou výškou a přiznanými konstrukcemi schodiště a pavlače. Všechny konstrukční prvky a povrchy jsou v své původní materialitě. Do celého prostoru je vložen difuzní box koupelny přístupný skleněnou pavlačí. Z pavlače je obsloužena i noční část domu za stěnou z betonových tvarovek. Použité materiály jako beton, ocel, sklo a překližka jsme ponechali obnažené. Nechávají tak vyniknout své přirozené barevnosti či textuře,“ vysvětluje autor přeměny svůj postup a ideu.

Soukromí na pavlači

Nevšední loftový interiér geometricky jednoduchého domu v prvním patře poskytuje soukromé prostory – ložnice pro členy rodiny s vestavěnými úložnými prostory. Nejsou velké, o to však útulnější. Také se zde nachází koupelna, která je charakteristická nevšední délkou a stěnami propouští světlo.

Pokud jde o světlo zvenčí, dům má jen málo otvorů ze strany ulice, více a větší okna jsou orientovány do dvora. Avšak celostěnová prosklení v tomto případě nečekejte. Denní zóna by jimi jen ztratila na intimitě, kterou má a která je pro domácí důležitá. Přesto prostor působí jako světlý, a to zejména díky otevřené dispozici nad hlavní společenskou místností až po střechu.

Barevné řešení a tajemná herna

Barevně je šedo-černo-béžový interiér oživený žlutou a zelenou barvou – zelená sedací souprava a žluté dvě židle u jídelního stolu mezi černými působí osvěživě. Drsný industriální prostor zjemňuje a harmonizuje použití dřeva. V prostorách třetího nadzemního podlaží, tedy nejvyšší pod střechou s viditelnými kovovými konstrukcemi našla místo i menší herna pro děti. Do herny se vchází síťkou chráněnými schody přímo z jednoho z dětských pokojů. Speciální atmosféru celému interiéru dodává osvětlení schodiště.

Dom PRST ve zkratce

architektonický ateliér: H2A | architects

architekt: Jozef Hudák

plocha pozemku: 912 m2

zastavěná plocha: 133 m2

užitná plocha: 1. podlaží 102 m2

  1. podlaží 59 m2
  2. podlaží 33 m2

lokalita: Slovenská Kajňa, okres Vranov nad Topľou

rok ukončení: 2018

použitý materiál: Pilkington profility, KB tvarovky, překližka, beton

 

Sabína Zavarská

Foto: Tomáš Topoľančín

Reklama
Reklama

Komentovat