Zajímavý dům v klidné časti Zlína s působivým výhledem

V klidné části Zlína, jen pár minut jízdy autem od centra, vyrostl na svahu nad údolím zajímavý dům. Architekt totiž při jeho navrhování nejen respektoval dispoziční požadavky majitele, ale také naplno využil možnosti netypické parcely s působivým výhledem.
Reklama

Neobvyklý pozemek si žádá neobvyklý dům

Netypický dům v nové čtvrti města vyplynul z jedinečných okolností. Přesněji, z charakteru neobvyklé, téměř trojúhelníkové parcely. Pozemek měl příjemnou jihozápadní orientaci a svah klesající směrem na západ nabízel krásný výhled do údolí. Situaci však komplikoval atypický tvar parcely a cesta, která ji lemovala ze západu a z jihu tak, že obíhala kolem jejího protáhlého jižního rohu. Všechny tyto skutečnosti byly zásadní pro trochu neobvyklé umístění domu i pro jeho zvláštní formu.

Hlavní vstup a vjezd do garáže

Hlavní vstup a vjezd do garáže jsou situovány na výškové úrovni ulice. Přední prostor před domem – rozšiřující se zářez do terénu – je jedním z výrazných prvků kompozice. „Jeho nálevkovitý tvar příchozí vítá a vtahuje dovnitř,“ vysvětluje architekt Lazarov. Opěrné zdi pokryté betonovým obkladem by měly časem obrůst popínavými rostlinami, díky čemuž se plynule spojí se zahradou. FOTO JAKUB HOLAS, www.jakubholas.cz

prostor domu zahrnuje obývací pokoj a kuchyň s jídelnou

Hlavní obytný prostor domu zahrnuje obývací pokoj a kuchyň s jídelnou. Vestavěný nábytek, zejména skříně a kuchyňská linka, navazují na jednoduchý čistý styl domu, volné prvky zařízení zase interiér oživují a doplňují o solitérní akcenty. FOTO JAKUB HOLAS, www.jakubholas.cz

Snaha co nejefektivněji využít daný prostor i působivý výhled, a také otevřenost majitele, byly pro architekty z ateliéru Fandament východiskem při formování elegantního konceptu domu – „obrazovky“ hledící dolů do údolí. Výrazný jednoduchý objekt je osazen v zadní části pozemku, až u horní hranice svahu tak, aby poskytoval co nejlepší výhled. „Vznikla tak jedinečná situace, která umožnila otevřít stavbu zároveň výhledu do údolí Zlína v zadní části i do zahrady,“ upozorňuje architekt Pavel Lazarov.

Privátní část pozemku tedy není vymezena samotným domem, jak je obvyklé, ale výškovým rozdílem mezi ulicí a zahradou. Ten v kombinaci se zelení poskytuje dostatečný pocit soukromí. Zatímco patro domu je v kontaktu s privátní zahradou, spodní podlaží se otevírá do veřejné ulice – rozšiřující se zářez do terénu vytváří vstup a vjezd, který jako by vítal příchozí.

stena obložená štípanou břidlicí

Dominantní stěna velkorysého obývacího pokoje je hned u vstupu do místnosti. Plocha krbové stěny obložená štípanou břidlicí je rozčleněna třemi nikami vyloženými tmavým plechem – jedna vytváří prostor pro ohniště a uložení dřeva, zbývající dvě jsou určeny k vystavení uměleckých děl. FOTO JAKUB HOLAS, www.jakubholas.cz

koupelna a WC

FOTO JAKUB HOLAS, www.jakubholas.cz

AUTOŘI

Ing. arch. Pavel Lazarov, Ing. arch. Václav Kocián,

Fandament Architects

www.fandament.eu

rodinný dům novostavba

počet podlaží 2

zastavěná plocha 242 m²

užitná plocha 222 m²

lokalita Zlín

TEXT ERIKA KUHNOVÁ
FOTO JAKUB HOLAS, www.jakubholas.cz
ZDROJ časopis HOME

Reklama

Komentovat