Jak zrekonstruovat řadový dům při jeho omezených možnostech

Pražská část Spořilov je známá jako rezidenční čtvrť s kvalitním bydlením. Na druhé straně tu najdete klasickou řadovou zástavbu z třicátých let. Domy jsou na sebe nalepené tak, že při rekonstrukci nemá architekt velký prostor na realizaci.
Reklama

Jeden z těchto domů kompletně rekonstruovala architektka Barbora Kopečná. Mottem přeměny byla myšlenka: „Když navrhujete pro své nejbližší, soustředíte se na to podstatné. A neděláte kompromisy.“

Domy z třicátých let už nevyhovují dispozičně ani prostorově potřebám moderních rodin. Při rekonstrukci malého domu nešlo jen o přeměnu interiérů a jejich novou kvalitu, ale především o jeho rozšíření a smysluplné propojení s exteriérem.

venkovní posezení v dome

foto: Juliana Vlčková

Řadový domek dostal po přeměně úplně nový charakter. K původní podlahové ploše přibyl obývací pokoj, praktickou i příjemnou novinkou je venkovní posezení. Interiér s exteriérem propojuje nový rám z pohledového betonu. Obytná část je se zahradou propojena i vizuálně – díky velkým oknům.

venkovní posezení

foto: Juliana Vlčková

Charakter stavby zůstal, kvalita bydlení je nesrovnatelná

Aby se dům moc nevyjímal mezi ostatními, architektka ponechala charakter oken a tvar střechy, také výšku vnějších říms. Všechna okna jsou nová, nová je i střecha s kvalitní izolací. Rekonstrukcí vznikl též nový prostor v podkroví – pod odhaleným krovem občas přespávají vnoučata majitelů. Obnovy se dočkala i vstupní část do domu, protože původní již byla stavebně nevyhovující.

jídelna

foto: Juliana Vlčková

Do posledního centimetru

„Mým záměrem bylo využít nevelký prostor doslova do posledního centimetru. Každý, kdo zná spořilovskou zástavbu, ví, že toto skutečně není žádná velkorysá vila, ale řadový dům, původně určený pro úředníky spořitelny,“ komentuje limity prostoru Barbora Kopečná.

kuchyne

foto: Juliana Vlčková

Úplně nová kvalita bydlení

Největší výzvou podle architektky bylo rozšíření střední části interiéru. Vyřešila ho monolitickým blokem obývací místnosti, plynule (díky posuvným dveřím) přecházejícím do zahrady. Majitelé domu se těší z plnohodnotné kuchyně, jež nahradila původní kuchyňský kout. Přibyla prostorná jídelna, která je stejně jako obývací pokoj vybavena minimalisticky. Podlahy jsou z marmolea, na některých místech je položena dlažba. V poschodí vzniklo nové WC a šatny.

vana v koupelne

foto: Juliana Vlčková

Rekonstrukce RD ve Spořilově

architektonický ateliér: BARAAK Architekti
autor: Ing. arch. Barbora Kopečná
projekt: 2016
realizace: 2018 až 2019
lokalita: Praha-Spořilov, ČR
užitná plocha po přeměně: 103,7 m2
zahradní úpravy: Ateliér Partero

Sabína Zavarská
foto: Juliana Vlčková

Reklama

Komentovat