Jahodové léto
První sklizeň jahod už na zahradách pomalu končí, ale i tak můžete sklízet jahody až do října. Jaké odrůdy si vysadit?Kromě jednorázových odrůd, které plodí v červnu, jsou na trhu i tzv. remontantní neboli stáleplodící […]
První sklizeň jahod už na zahradách pomalu končí, ale i tak můžete sklízet jahody až do října. Jaké odrůdy si vysadit?
Kromě jednorázových odrůd, které plodí v červnu, jsou na trhu i tzv. remontantní neboli stáleplodící odrůdy. Rodí ve dvou výrazných vlnách – nejprve v červnu, podruhé na konci prázdnin. Na dobrém místě mohou plodit ale třeba i v říjnu. Někdo na remontantní odrůdy nedá dopustit, jiní tvrdí, že chuťově přece jen za běžnými jahodníky trochu zaostávají. Pokud máte na zahradě místo, určitě jim pár řádků věnujte, ať je můžete sami osobně vyzkoušet a porovnat. Jejich sortiment je oproti klasickým odrůdám výrazně střídmější, i tak je ale možné vybírat z poměrně velké skupiny. Navíc se každoročně objevují nové zajímavé odrůdy. Zcela stranou stojí typově trochu odlišný měsíční jahodník.Stáleplodící odrůdy Pěstování jahodníku stáleplodícího typu se nijak neliší od jednou plodících odrůd. Rostliny potřebují spíše lehčí záhřevnou půdu, kyselejší pH jim nevadí. Remontantní jahodníky nebývají tak vzrůstné a také méně odnožují, proto je můžete vysazovat do užšího sponu (kolem 30 x 30 cm). Začínají plodit o trochu později než klasické jahodníky – první dozrálé plody sklidíte nejčastěji na konci června.’Lidka‘ – tato česká odrůda je vyšlechtěná ze starší odrůdy ‚Ostara‘. První úroda bývá menší, ale druhá, na konci prázdnin, je velká. Odrůda se hodí i pro vyšší polohy.’Aromas‘ – původem německá odrůda vyniká velikými plody. Jejich chuť a vůně se ale rozvine jen v ideálních podmínkách teplých oblastí, v chladnějších lokalitách je chuť nevýrazná.’Selva‘ – odrůda má menší vzrůst a nevytváří příliš husté porosty. Její úroda je bohatá a jahody jsou středněvelké, pevné, pěkně vybarvené a dobře se transportují. Je ale potřeba je nechat plně dozrát, jinak je jejich chuť mdlá.’Ostara‘ – i tato odrůda je vhodná do teplých poloh, vyžaduje slunná místa s půdami dobře zásobenými živinami a vláhou, nesnáší zamokřené půdy. Poskytuje velké výnosy a její kulaté plody mají sladkou a aromatickou chuť.’Evita‘ – odrůda původem z Anglie je zdravá, vitální a málo odnožuje. Tvoří pěkné velké plody typické sladké chutě. Mezi jednotlivými sklizněmi není žádný rozdíl, v našich podmínkách však tento jahodník hůře přezimuje.Měsíční jahodyMezi pěstiteli klasických zahradních odrůd jsou měsíční jahody trochu v opovržení. Není k němu ale důvod. Co jim chybí na velikosti, to nahradí vůní. Jejich aroma je totiž mnohem silnější, blíží se lesním jahodám – ty ale předčí velikostí plodů – a třeba mléčný koktejl je z nich nepřekonatelný. Výhodou je určitě také délka jejich sklizně. Tyto jahůdky můžete totiž sklízet opravdu až do mrazů, poslední plody sklidíte v říjnu. Další pozitivní vlastností je charakter jejich růstu. Tento druh jahodníku neodnožuje, což z něho činí adepta k chatám a chalupám, kde se jinak z běžného jahodníku bez průběžné péče brzy stává hustá džungle sužovaná plísní šedou a skvrnitostí listů. Z měsíčního jahodníku naopak můžete vysázet krásné úhledné lemy kolem užitkových záhonů a vydrží vám plodit dlouhé roky. Problém je ovšem trochu s množením měsíčních jahod – množí se pouze ze semínek, vegetativní množení díky absenci šlahounů není možné. Semena lze vysévat i doma, sazenice bývají ale k dostání v každém zahradním centru. Termín výsevu je na jaře a první jahůdky můžete sklidit ještě v téže sezoně. Pokud jahodníky vysejete později (máte čas zhruba do června), pochutnáte si na jahodách až další rok. Kromě již klasické odrůdy ‚Rujana‘ nabízí firma Semo i novou odrůdu se žlutými plody ‚Yellow Wonder‘.FOTO: SHUTTERSTOCKJahodové léto
Kategorie:
Zahrada
Sdílejte článek