Recept na úžasné nakládané oříšky v medu
Chcete si vytvořit chutnou a přitom velice zdravou pochoutku, kterou můžete postupně ujídat třeba ke svačině s jogurtem, nebo ji přidávat do salátů? Máme pro vás recept na lískové oříšky naložené v medu. Nenakládají se do […]
Chcete si vytvořit chutnou a přitom velice zdravou pochoutku, kterou můžete postupně ujídat třeba ke svačině s jogurtem, nebo ji přidávat do salátů? Máme pro vás recept na lískové oříšky naložené v medu.
Nenakládají se do medu spíše vlašské ořechy?
Pokud vás zaujalo, že mluvíme o lískových oříšcích, pak je váš údiv na místě. Přestože známější je u nás nakládání vlašských ořechů do medu, nemusíte se v tomto směru omezovat pouze na jeden druh ořechů. Také lískové oříšky i další druhy ořechů z celého světa můžete do medu naložit.
Nejčastěji nakládáme ořechy vlašské, protože jde o u nás nejrozšířenější strom plodící ořechy – a obvykle v poměrně hojném množství. Také lískových oříšků ale někdo může mít opravdu poctivou úrodu. A když už nevíte, co s takovou úrodou dělat, naložení do medu může být skvělou volbou. Dvojnásob ve chvíli, kdy můžete sehnat domácí med.
Vsaďte na nejkvalitnější suroviny
Rozhodně se ale nemusíte omezovat jen na domácí úrodu. Také koupené oříšky si do medu můžete naložit. Pozor jen na to, abyste koupili opravdu kvalitní surovinu v nejlepší jakosti. To platí jak pro oříšky, tak pro med.
Pouze z kvalitních surovin lze totiž připravit opravdu dobré a chutné pokrmy – a zejména pokrmy s blahodárnými účinky na vaše zdraví. V přiměřeném množství jsou totiž oříšky stejně jako med jednoznačně zdraví prospěšnou potravinou se spoustou minerálů, vitaminů a antioxidantů. Jde také o vhodné přírodní zdroje tuků, resp. sacharidů. A opomenout nesmíme ani vlákninu.
Co budete potřebovat?
Jde o pochutinu nenáročnou na suroviny. Stačit vám budou skutečně jen oříšky, med a sklenice, do které vše naložíte. Všechny suroviny ale musíte nejprve připravit.
Med
Potřebujete kvalitní nezkrystalizovaný luční med. Pokud je med kvůli uložení v chladu tuhý, nejlépe uděláte, pokud jej na vodní lázni ohřejete cca na 50 stupňů, aby se vám s ním dobře pracovalo.
Lískové oříšky
Lískové oříšky vyloupejte, nemusíte je ale zbavovat slupky. Oříšky nezapomeňte namátkově ochutnat, abyste měli jistotu, že jsou v pořádku. Následně oříšky můžete buď v celku, nebo nahrubo pokrájené opražit na pánvi. Díky tomu z nich dostanete maximální chuť. Přibližně pět minut pražení by mělo stačit. Nezapomeňte s oříšky na pánvi míchat dřevěnou vařečkou.
Sklenice
Sklenice musí být dokonale čistá. Sterilizujte ji alespoň omytím v horké vodě se saponátem, nebo ji nejlépe nechte vyvařit v hrnci. Nechcete riskovat žádné trávicí potíže kvůli zavlečeným bakteriím.
Jak naložit oříšky v medu?
Finální práce už je jednoduchá. Nejprve do sklenice nalijte asi 2 cm medu, následně vložte vrstvu ořechů, kterou opět zalijete medem. Takto neustále vrstvu po vrstvě opakujete, dokud sklenice nebude plná. Všechny oříšky by měly být v medu zcela ponořeny a v medu by neměly být žádné bublinky.
Oříšky pak můžete postupně ujídat – přidávat si je do svačinek. Opět platí, že byste je měli vyndávat dokonale čistou lžicí, abyste zbytek nádoby nekontaminovali bakteriemi.
Pokud držíte nějaký speciální typ diety, jako je například keto dieta, měli byste jíst oříšky spíše v naturální formě. Pokud, ale raději mlsáte, jsou oříšky v medu pro vás doslova to pravé ořechové.