Vyzkoušejte jíchy z kopřiv
Koho na zahradě baví experimentovat, může se pustit do přípravy přírodních jích. Fungují nejen jako výborné hnojivo, ale posilují rostliny celkově, což vede k jejich vyšší odolnosti třeba proti napadení různými chorobami a plísním. Ekozahradníci […]
Koho na zahradě baví experimentovat, může se pustit do přípravy přírodních jích. Fungují nejen jako výborné hnojivo, ale posilují rostliny celkově, což vede k jejich vyšší odolnosti třeba proti napadení různými chorobami a plísním. Ekozahradníci nedají dopustit na jíchu z kopřiv. Ta se připravuje naložením asi kilogramu čerstvé nati a listů, které se nejprve nastřihají zahradními nůžkami, aby se lépe macerovaly, do vody. Nálev dejte do pevně uzavíratelné nádoby s dobře doléhajícím víkem. Rostlinná hmota totiž kvasí, což je provázeno nepříjemným zápachem. Postavte ho na slunce a jednou za tři dny promíchejte. Zhruba po dvou týdnech přestane kvasit a je připravený pro použití. Jícha se používá zředěná v poměru jedna ku deseti až dvaceti, tedy do běžné zahradní desetilitrové litrové konve přijde půl litru jíchy. Více informací se nachází v červencovém vydání z roku 2016, které si můžete zakoupit za zvýhodněnou cenu zde.