Zelenina s chutí ovoce
Zelenina, nebo ovoce? Pokud si nemůžete vybrat, zkuste mochyni peruánskou. Patří sice mezi zeleninu, ale chutná jako ovoce. Žlutozelené plody mochyně peruánské mají příjemnou chuť, hodí se do salátů i na zavařování nebo kandování, protože […]
Zelenina, nebo ovoce? Pokud si nemůžete vybrat, zkuste mochyni peruánskou. Patří sice mezi zeleninu, ale chutná jako ovoce.
Žlutozelené plody mochyně peruánské mají příjemnou chuť, hodí se do salátů i na zavařování nebo kandování, protože jde o jedinou pěstovanou zeleninu, která obsahuje pektin. Výživová hodnota mochyně je podobná jako u rajčat. Plody obsahují malé množství cukrů, ale hodně provitaminu A, vitaminu C, draslíku, fosforu a vápníku.
Nezaměňovat s židovskou třešní
Mochyně peruánská (Physalis peruviana) je blízkou příbuznou okrasné mochyně židovské (P. Alkekengi) známé jako židovská třešeň, jejíž oranžové lampiónky se používají do suchých vazeb. Zelenina sice patří mezi jednoleté rostliny, vzhledem však připomíná keř – její rozvětvené stonky dosahují výšky 60 až 80 centimetrů a najdete na nich nepřetržitě zelenožluté květy.
Mochyně je nenáročná na klimatické podmínky, i když patří k teplomilným zeleninám. Semena začínají klíčit už při dvanácti až patnácti stupních, optimální pro růst je zhruba dvojnásobná teplota. Pozor – je však velmi citlivá na mráz, i velmi slabý ji může zničit. Mochyni je ideální pěstovat po rané zelenině. Nejlépe se jí daří v hlinitopísčitých půdách bohatých na humus s dobrou zásobou živin. Na vláhu je také méně náročná než rajčata.
Jak na pěstování
Předpěstované rostliny se sázejí ven od druhé poloviny května až do začátku června. Protože jsou poměrně mohutné, doporučuje se spon 60 x 80 centimetrů. Abyste urychlili sklizeň, můžete záhon zamulčovat černou fólií, jaká se používá pod jahody, nebo netkanou textilií. Porost udržujte bez plevele a pravidelně zavlažujte. Při kvetení můžete přihnojit tekutým dusíkatým hnojivem. Mochyně netrpí chorobami ani ji nenapadají škůdci.
Sazenice si však můžete vypěstovat i doma, podobně jako rajčata. Osivo získáte z dobře vyzrálých plodů tak, že z nich do malé nádoby vymačkáte šťávu s drobnými semeny, přidáte trochu vody a necháte několik dní kvasit. Tím se naruší oplodí a snáze vyklíčí. Pak se propláchnou na jemném sítu a nechají oschnout. Vysévejte je do truhlíků poměrně brzy, v březnu či začátkem dubna, protože mochyně roste v počátečním stadiu velmi pomalu.
Plody se začínají sklízet po šesti až osmi týdnech, zpravidla od začátku srpna do října. Trháte je včetně kalichu, jehož barva se postupně změní ze světlezelené na žlutohnědou. Pokud hrozí krátkodobé podzimní mrazíky, chraňte rostliny netkanou textilií. Plody můžete sebrat i dříve, v teple dozrají, aniž by ztratily chuť.
Víte, že…
domovinou mochyně je Jižní Amerika? Znají ji i v Austrálii, Indii nebo Africe, kde se využívá také v lidové medicině.
Plody jsou léčivé – pomáhají při chorobách močového ústrojí, při dně a poruchách látkové výměny
Kandovaná mochyně
INGREDIENCE: 0,5 kg zralých plodů mochyně peruánské, 400 g cukru
POSTUP: Vyzrálé plody stejné velikosti vložte do nádoby, zalijte cukrovým roztokem a povařte asi třicet minut, což postačí na to, aby roztok vnikl do dužniny. Plody vyjměte a nechte asi deset hodin schnout. Poté můžete podávat.
Kvašená mochyně
INGREDIENCE: ne zcela zralé plody mochyně peruánské, sladkokyselý nálev jako na okurky, kopr, estragon a vinný list
POSTUP: Sladkokyselý roztok připravte podobně jako při kvašení okurek. Vyberte plody mochyně, které nestačily dozrát, jemně je propíchejte a naskládejte do sklenice. Přidejte kopr, estragon a vinný list, zalijte nálevem, zatižte a nechte při teplotě kolem 18 stupňů asi týden kvasit. Pak můžete začít plody konzumovat.
Redakce, foto Shutterstock