Vykrajovatka
Zdroj: Teka

Vánoce po Vincentu van Goghovi: umění a vůně holandských Vánoc v kuchyni

18. 12. 2025 Sdílet

Vánoce přinášejí světlo do dlouhých zimních večerů, barvy do domovů a radost do srdcí, atmosféru, která inspirovala i tvorbu Vincenta van Gogha. Společnost Teka se nechala jeho světem inspirovat a v kolekci spotřebičů Vincent van Gogh Edition spojuje umění, design a technologie. A protože opravdové umění patří i na talíř, přinášíme inspiraci na tradiční nizozemské vánoční recepty, které provoní každý domov.

Vánoce po Nizozemsku: Chutě, které hřejí

Letošní vánoční svátky si můžete zpestřit netradičními recepty z rodné země Vincenta van Gogha. Recepty jsou plné vůní skořice, muškátového oříšku, másla či karamelu a nejlépe chutnají čerstvě upečené.

Aby pečení šlo opravdu od ruky, využijte chytrých technologií, které dnešní trouby nabízí. Například trouby TEKA Vincent van Gogh Edition nabízejí technologii SurroundTemp díky které je pak každé sousto dokřupava upečené.

Rovnoměrné vedení teploty umožňuje stejnoměrné pečení v různých výškách trouby. Tyto inovace pak z pečení dělají příjemnou záležitostí a každá vánoční dobrota se stane malým uměleckým dílem.

Speculaas – holandské skořicové sušenky

Budeme potřebovat:

250 g hladké mouky, 150 g třtinového cukru, 125 g másla, 1 vejce, 2 lžičky směsi perníkového koření (skořice, hřebíček, muškátový oříšek, zázvor), špetku soli.

Postup:

Všechny suroviny smícháme a vypracujte těsto. To vyválíme a vykrajujeme do tradičních tvarů. Sušenky pečeme v troubě při 175 °C asi 10 minut do zlatova.

Oliebollen – novoroční koblížky pro štěstí

Budeme potřebovat:

500 g hladké mouky, 10 g (1 sáček) aktivního sušeného droždí, 300 ml teplého mléka, 2 velká vejce, 50 g cukru, 1 čajovou lžičku soli, 200 g rozinek, 1 velké jablko (oloupané a nakrájené na kostičky), olej na smažení, moučkový cukr na posypání.

Postup:

V malé misce rozpustíme droždí v teplém mléce se špetkou cukru. Necháme 5–10 minut odstát, dokud nezačne pěnit, což znamená, že je droždí aktivní.

Ve velké míse smícháme mouku, cukr a sůl. Přidáme vejce a směs s droždím a poté vše promícháme do hladka. Rozinky a kousky jablek do těsta opatrně vmícháme. Těsto necháme kynout alespoň hodinu.

Pomocí dvou lžic vkládáme malé kuličky těsta do horkého oleje a smažíme po dávkách. Každý koblížek smažíme asi 4–5 minut a v polovině je otočíme, dokud nezezlátnou. Podáváme posypané moučkovým cukrem.

Kaasbroodjes – slané sýrové taštičky

Budeme potřebovat:

Listové těsto, goudu nebo ementál, hořčici, vejce na potření, strouhaný sýr na posypání.

Postup:

Plátek listového těsta potřeme hořčicí a naplníme sýrem. Přehneme, okraje přitlačíme, potřeme vejcem a posypeme strouhaným sýrem. Pečeme při 200 °C dozlatova, zhruba 20 minut.

Umění, které ožívá v kuchyni

Nová kolekce Teka Vincent van Gogh Edition vznikla jako pocta slavnému malíři, a to zejména jeho vášni pro barvy, světlo a každodenní krásu. Teka se při tvorbě této edice inspirovala nejen hotovým obrazem Slunečnice (1889), ale i jeho původní skicou.

Spotřebiče z této řady přinášejí do kuchyní nejen spolehlivost a nejmodernější technologie, ale i dotek estetiky a individuality. Elegantní povrchy, jemné tóny a detaily inspirované Van Goghovými díly dělají z kuchyně prostor, který inspiruje k tvorbě.

Zdroj: PR článek Teka – CZ s.r.o.

Kategorie: Recepty
Tagy: vánoční dny vanoční inspirace vánoční trendy
Sdílejte článek