
Zpracování letní úrody
Zpracování přebytků z vlastní zahrady je nejen ekonomické, ale poskytuje i další výhody. Víte, jaká hnojiva a postřiky jste na zahradě používali, můžete vše zpracovat čerstvé hned po sklizni a domácí džem nebo kompot bez […]
Zpracování přebytků z vlastní zahrady je nejen ekonomické, ale poskytuje i další výhody. Víte, jaká hnojiva a postřiky jste na zahradě používali, můžete vše zpracovat čerstvé hned po sklizni a domácí džem nebo kompot bez přidaných barviv a umělých konzervantů navíc skvěle chutná.
Moderní doba ledováK oblíbeným způsobům konzervace patří zamrazování. Aby byl ale výsledek co nejlepší, je potřeba dodržet správný postup. Nejdůležitější je čerstvost – čím déle čeká potravina na zmrazení, tím více ztrácí na kvalitě. Pro zmrazení je vhodné použít nádoby s dobře těsnícím víčkem nebo speciální uzavíratelné sáčky. Aby v ovoci či zelenině neklesal obsah vitaminů, mělo by uvnitř nádob zůstat co nejméně vzduchu. Obaly ale nesmějí být moc plné, protože potraviny obsahující vodu ve zmrazeném stavu zvětšují svůj objem. Před uložením do mrazničky je dobré opatřit nádobky či sáčky etiketou s označením obsahu a datem zmrazení. Některé sáčky určené k zamrazování je možné popisovat i přímo.Blanšírovaná zelenina Čerstvá zelenina vydrží v chladu několik dní, postupně ale ztrácí vitaminy i chuť. Zmrazení ale zastavuje proces stárnutí, proto je zmrazená zelenina cennější než ta, kterou máte delší dobu v chladničce či ve sklepě. Navíc se v zelenině nemohou množit mikroorganismy, které ničí její strukturu, a aroma a cenné obsahové látky tak zůstávají zachovány. Zmrazovat můžete téměř každou zeleninu kromě salátových okurek – ty do mrazničky nepatří. Lepší je však zeleninu před mražením blanšírovat, protože se tím omezí činnost enzymů, které způsobují změnu barvy a chuti a úbytek vitaminů. Zeleninu před blanšírováním očistěte a nakrájejte na kousky (květák rozeberte na růžičky) a předvařte 2–4 minuty podle tvrdosti zeleniny ve vroucí osolené vodě. Pak zeleninu zchlaďte ledovou vodou, osušte papírovou utěrkou a po menších porcích zamrazte. Zmrazení je pak rychlejší, což je výhoda – čím rychleji potravina zmrzne, tím menší krystalky ledu se v buněčných stěnách vytvoří a tím méně se tyto stěny poškodí.Bylinky a ovoce Zelené bylinky před zmrazením krátce omyjte pod tekoucí vodou a otřepejte. Pak je nasekejte nadrobno a zamrazte v malých sáčcích nebo je vložte do nádoby na výrobu ledu a zalijte vodou. Velice dobře lze mrazit i ovoce. Drobné ovoce, jako maliny či borůvky, se zamrazují vcelku. Meruňky, švestky a podobně po omytí a vypeckování nakrájejte na kousky stejně jako rebarboru. Ovoce s vysokým obsahem vody, například jahody, ale není po rozmrazení tak chutné jako čerstvé, a navíc je rozměklé. Proto je lepší z něho připravit pyré a teprve to zmrazit.Spolehlivé zavařováníPři zavařování se potraviny v uzavřených sklenicích zahřívají na teplotu 75–100 °C. Zahřátím vzniká ve sklenici přetlak, protože se vzduch a vodní páry roztahují. Při vychládání se v nádobě vytvoří vakuum, které vzduchotěsně uzavře víčko sklenice. Zavařením zůstává většina cenných látek zachována, pouze u vitaminu C a betakarotenu dochází ke ztrátám. Na přípravu domácích kompotů nebo naložených okurek používejte vždy ovoce a zeleninu v bezvadném stavu. Plody nejprve očistěte a teprve pak zvažte – jen tak skutečně dodržíte váhová množství daného receptu. Sklenice a víčka dobře vymyjte a vypařte vroucí vodou.V hrnci i v troubě
Hruškový džem má rosolovitou konzistenci s pevnými kousky ovoce, kterými se liší od marmelády a povidel.
Zpracování letní úrody
Kategorie:
Recepty
Sdílejte článek