Co dělat v dubnu
– Postupně vysévejte hrách a ředkvičky – Na lehké půdě zarývejte zelené hnojení – Zapravte organické hnojivo do záhonů pro plodovou zeleninu – Přepichujte letničky vyseté v březnu – Dosazujte na skalkách místa po vymrzlých rostlinách – V ovocném sadu dokončete postřik proti přezimujícím škůdcům – Vysazujte stromky teplomilných ovocných druhů – ořešáky, meruňky a broskvoně – Ošetřete jabloně proti strupovitosti – Trávník zbavte mechu a provzdušněte jej – Připravte záhony pro přímo vysévané letničky – Zkontrolujte přezimované mečíky a jiřinky – Přihnojte kvetoucí cibuloviny – Přesazujte sadbu – Zkypřete a vyhnojte půdu ve skleníku – Dávejte do země předklíčené rané brambory – Dosejte holá místa v trávníku – Ošetřete jádroviny proti houbovým chorobám – Dokončete roubování peckovin- Jednoťte a přesazujte rostliny vyseté v březnu – Mělce okopejte a přihnojte jahodiště – Zalévejte vysázené stromky a dosypávejte zeminu do mís – Zmlaďte odkvetlé keře – Rozsazujte trsy trvalek – Přihnojte růže – Vysévejte ven otužilé letničky – Trávník zvertikutujte – Množte a přesazujte pokojové rostliny – Vysévejte letničky do volné půdy – Vysazujte předklíčené brambory – Záhony se vzcházející zeleninou chraňte proti ptákům – Vysazujte teplomilné ovocné stromy – meruňky, broskvoně a ořešáky – Choulostivé odrůdy jádrovin ošetřete proti strupovitosti – Rozvěste lepové desky, dokud stromy nekvetou – Odplevelte a připravte místo pro pokládku travních koberců – Dokupte mečíky a jiřinky – Přesazujte a množte pokojovky
Svazenka pro včely
Máte-li někde kousek volné plochy, vysejte sem svazenku. Je to nejen výborná rostlina pro zelené hnojení, ale také potrava pro včely a další hmyz. Kvete několik týdnů, podobně jako řada dalších letniček i trvalek. Vysévá se […]
Aby semena nezaschla
Bobtnající semena je třeba na záhonech udržovat vlhká, jinak zaschnou a už nevzejdou. Proto se řádky přitlačují po výsevu prkénkem, zajistí se tak kontakt s mokrou půdou. Nutné je i jemné kropení z výšky mírným proudem, aby […]
Hlíznaté rostliny na záhony
Začátkem jara se vysazují hlíznaté rostliny jako pryskyřníky asijské (Ranunculus asiaticus) se zářivými květy a sasanky věncovité (Anemone coronaria). Rozvětvené hlízy se nejdříve nechají nabobtnat, a pak umísťují do brázd, jejichž dno se nejprve proleje […]
Pór letní
Pór pro letní sklizeň se pěstuje z předpěstované sadby. Ve velkých zahradnických centrech většinou koupíte rostliny s vlastním balem. V nabídce menších obchodů nebo za trzích bývá k dostání takzvaná volná sadba, tedy vyrýpnuté pórky přímo z výsevu. […]
Péče o růže
Když stříháte růže do vázy, pamatujte na to, že by na rostlině měly zůstávat spodní části stonků se dvěma velkými listy. Jinak by napřesrok nerostly. Pravidelně také odstraňujte výhony z podnože, které poznáte podle drobnějších […]
Nové lekníny
Teplejší jaro je vhodné pro výsadbu leknínů. Vložte je do výsadbových košů se substrátem, který musí obsahovat vysoký obsah jílu, aby se ve stojaté vodě nerozplavil. Kultivary leknínů vybírejte podle hloubky jezírka. Nejmenší mini či […]
Paprikám svědčí párování
Zeleninové papriky mají jednu zvláštnost – prospívá jim, když rostou v párech. Nevyvracejí se a keříky nejsou ohroženy vylamováním výhonů při sklizni. Sesadit je můžete na záhonu nebo už při přepichování dávejte do kelímků či květináčů […]
Zmlazujte polokeře
Řada oblíbených rostlin, například šalvěj lékařská, levandule nebo i vřesy a vřesovce, se řadí mezi polokeře, mají tedy spodní část dřevnatou. Jejich kvetení podpoříte dubnovým řezem, kdy nadzemní část zkrátíte asi na polovinu až třetinu […]
Přihnojení ozimé zeleniny
Přihnojte zeleninu vysetou loni na podzim, hlavně špenát, ozimý salát, cibuli, kozlíček a ozimou kapustu. Použijte přípravky typu start, které obsahuje dusík, ten rostliny nyní potřebují nejvíce. Sazenice nejprve očistěte od zvadlých listů, okolí prokypřete, […]
Letničkové záhony
Koupíte-li si osivo s letničkovou směsí, vyroste vám na záhonu několik druhů a místo bude vypadat každý týden jinak. Různé květiny různě rychle rotou, mají jiné barvy a výšku a a vytvářejí tak stále nové kombinace. […]