Bylinky na parapetu
I v zimě lze pokrmy ochutit čerstvým rozmarýnem a uvařit si čaj z právě natrhané máty. Stačí použít bylinky, které si vypěstujete doma na parapetu. Zde je návod. Stálezelené vytrvalé bylinky pocházející ze Středozemí potřebují v zimě nižší […]
I v zimě lze pokrmy ochutit čerstvým rozmarýnem a uvařit si čaj z právě natrhané máty. Stačí použít bylinky, které si vypěstujete doma na parapetu. Zde je návod.
Stálezelené vytrvalé bylinky pocházející ze Středozemí potřebují v zimě nižší teplotu, mají období vegetačního klidu. Pokud jich však pěstujete více, můžete část nechat odpočívat, aby na jaře dobře a pěkně rostly, a část z nich rychlit v teple a průběžně sklízet. Podmínkou je pouze dostatek světla. Ještě lépe budou dorůstat druhy vhodné k rychlení, jako jsou máta a meduňka. Trs můžete vyrýt, přesadit do květináče a i v zimě si užívat jejich vůni a čerstvé lístky. Dále můžete na parapetu pěstovat i jednoletky, které se dají vysít i nyní.
Odpočinek v chladu
Jako přenosné můžete pěstovat bylinky, které nesnesou ani pár stupňů pod nulou, například aloisie nebo vonné pelargonie. Anebo druhy, které přežijí pouze lehčí mrazík, ale do jara by na záhonech nevydržely. To jsou třeba vavřín, myrta a většina variet rozmarýny. V létě jim je nejlépe na zahradě nebo na balkoně. Na zimu potřebují místo světlé a chladné, s teplotou ideálně mezi pěti až deseti stupni. Stejně mohou přezimovat v nádobách pěstované druhy, které mráz snášejí (levandule, saturejka, estragon, šalvěj a jiné), květináče pak nemusíte izolovat proti promrznutí. Bylinky mají klidové období, nehnojte je proto a zalévejte jen tak, aby substrát zcela nevyschl.
Rychlení v teple
Pokud mají zůstat doma pěkně zelené, a dokonce přirůstat i v průběhu zimy, je pro bylinky klíčový dostatek světla. To jim mohou nabídnout okna orientovaná na jih, jihovýchod či jihozápad. Rostliny je však třeba umístit těsně k čistým sklům bez záclony tak, aby jim nestínil ani spodní rám okna. Světlo může zesílit odraz zrcadla nebo alespoň čistě bílé zdi. Bylinky je třeba čas od času otočit, aby se nevytahovaly k oknu.
Pokud takové vhodné místo nemáte, přisviťte jim, budou vám vděčné. Můžete zvolit zářivky, které osvítí celý parapet či poličku, nebo úsporné LED lampičky pro dva květináče. Speciální osvětlení pro podporu fotosyntézy je efektivnější nežli běžná zářivka, ačkoli i ta může potřebné vlnové délky vysílat. Některé zdroje určené přímo pro rostliny svítí fialově, neboť vyzařují jen ta nejdůležitější spektra. Svítidlo umístěte k rostlinám co nejblíže – se vzdáleností jeho účinnost prudce klesá.
Bylinky, které v zimě pěstujete v teple a na světle, potřebují dostatečně zalévat. Rychle dorůstající druhy ocení i přihnojení. Ovšem pokud jste je přesadili na podzim do nové zeminy, zásobu na pár měsíců mají. Důležitý je také kvalitní substrát a drenáž. Zvláště ty citlivé na přemokření ocení až deseticentimetrovou vrstvu drenáže. Nádobu nesmíte přelít ani nechat zcela vyschnout – ale odhadnout správné množství není vždy snadné. Díky drenáži, která přebytečnou vodu odvede, je zalévání snazší. Pokud nenecháte vodu stát v podmisce, přemokření nehrozí. Můžete použít písek, ještě lepší je však keramzit, perlit nebo vermikulit. Díky své porézní struktuře nasají vodu, v prostoru mezi sebou však udržují vzduch. A pokud je vláhy naopak málo, kořínky ji z nich nasají. Kromě drenážní vrstvy se drobnější perlit a vermikulit hodí i na vylehčení substrátu. Zvláště když použijete vlastní kompost, je tato příměs žádoucí. Bylinkám, které rády výživnější substrát, přidejte přibližně čtvrtinu. Druhům na živiny nenáročným, ale nesnášejícím přemokření, polovinu. Dále přimíchejte ještě hrst popela ze dřeva nebo mletého dolomitického vápence, ten prospěje všem. Rovněž drcené dřevěné uhlí je zdrojem minerálů a zároveň provzdušňuje. K dostání jsou i substráty pro bylinky – některé obsahují i vylehčující složky a vápenec, jiné pouze rašelinu.
Tipy
• Hliněné květináče propouštějí vodní páry, což svědčí bylinkám nesnášejícím přemokření. S dobrou drenáží však můžete bez obav zvolit i plast nebo glazovanou keramiku. Pro druhy náročné na vodu se hodí i samozavlažovací truhlíky a žardinky.
• Odtokový otvor překryjte sítkem, aby substrát nevypadával. Voda jím odtéká snáze nežli přes střep či kamínek.
• Dřevnatějící bylinky pravidelně zaštipujte, budou košatější. Nestříhejte však do starého dřeva.
• Bylinkám svědčí vlhký vzduch, který slouží i jako prevence proti molicím a sviluškám. Pomůže rosení, zvlhčovač vzduchu či malý ultrazvukový difuzér.
Vytrvalé bylinky vhodné k pěstování doma
1 Aloisie trojlistá
(Aloysia triphylla, syn. Lippia citriodora)
Jde o polokeřík s listy krásně vonícími po citrusech. Nálev z nich pomáhá při nachlazení, nevolnosti i úzkosti, zevně na oteklé oči. Pravidelně zaštipujte výhony – využijete je v kuchyni i k množení řízkováním a rostlina dostane košatější vzhled. Substrát zvolte propustný, ale bohatý na živiny. Ty potřebuje aloisie, stejně jako vodu, hlavně v sezoně.
2 Vavřín vznešený
(Laurus nobilis)
Pěkný stromek s tuhými listy a kafrovou vůní je známější jako bobkový list. Čerstvý je na vaření nejlepší, i když ho musíte v pokrmu vařit či dusit co nejdéle, aby aroma uvolnil. I on potřebuje pravidelné zaštipování, dokonce tak můžete vytvořit kmínek. Substrát by měl být propustný i výživný, nádoba vysoká. Vavřín může vyrůst přes metr.
3 Voňatka, citronela, citronová tráva
(Cymbopogon citratus)
Tato vonná travina pochází z tropů, a proto jí vyhovuje celoroční teplo. Dužnaté báze listů orientální kuchyně využívá jako aromatickou zeleninu, z listů samotných připravíte nálev, který uleví při nadýmání. Při dostatku vody a živin neustále dorůstá a rozrůstá se. Zemina by měla být propustná a výživná.
4 Tymiány obecný a citronový
(Thymus vulgaris, T. citriodorus)
Jde o drobné polokeříky s úzkými lístky a typickou vůní – citronový má aroma bylinné s nádechem po citrusech, proto je ideální k rybám. Lístky mohou být i panašované. Tymiány jsou výborným kořením, poslouží i k přípravě léčivého čaje při nachlazení a nadýmání. Rostlina není náročná na živiny, nesnáší přelévání, proto potřebuje dokonale propustnou půdu.
5 Meduňka lékařská
(Melissa officinalis)
Je známá spíše jako léčivka přinášející uklidnění a uvolnění, ovšem čerstvé lístky se hodí do ovocných salátů, sýrových pomazánek, na brambory a podobně. Vytváří až osmdesát centimetrů vysoké trsy, a když ji seříznete zcela dole, stejně obrazí. Potřebuje dostatek vláhy, substrát by měl být zároveň propustný i výživný. Na světlo je meduňka méně náročná nežli kupříkladu tymián či rozmarýn. Vyšlechtěny jsou i variety se zlatě zdobenými listy.
6 Máta
(Mentha)
Můžete ji pěstovat v mnoha druzích, kultivarech i křížencích. Jejich svěží vůně se značně liší – při nákupu sazeniček se vyplatí přivonět. Z máty připravíte nejen nápoje podporující zdravé trávení, ale dochutí i různé pokrmy.
7 Rozmarýn lékařský
(Rosmarinus officinalis, syn Salvia rosmarinus)
Dřevnatějící polokeřík s pryskyřičnou vůní a povzbudivými účinky koupíte v mnoha varietách, jen pár z nich však roste celoročně venku. V nádobě se jim daří, podmínkou je dokonale propustný substrát. Živin stačí málo, jinak bylinka méně voní. Využít můžete jak lístky, jde o výtečné koření nejen k masu pomáhající trávit tučné, tak i květy.
8 Šalvěj lékařská
(Salvia officinalis)
Pěstováním se podobá rozmarýnu. Bývá ale větší a má stříbrozelené listy, které mohou být i panašované či tónované do fialova. Lístky šalvěje dezinfikují zánět v krku a ústech, můžete kloktat nálev či žvýkat čerstvý list, okoření tučné pokrmy a usnadní trávení.
9 Myrta obecná
(Myrtus communis)
Tuto rostlinu můžete vytvarovat i do stromku stejně jako vavřín. Sladce a kořenitě vonící lístky se hodí k aromatizaci oleje, octa, k pečeni. Nálev z nich pomáhá při nachlazení. Využít můžete i poupata, květy a plody. Substrát by měl být propustný a výživný.
Jednoleté a krátkověké bylinky na parapet
10 Kopr vonný
(Anethum graveolens)
Mladé listy snadno vypěstujete v květináči či truhlíku. Seje se v centimetrových rozestupech, semena zasypte tenkou vrstvou substrátu a poplácejte dlaní, aby k němu přilnula. Substrát by měl být propustný a výživný, udržujte ho stále mírně vlhký. Listy seřezávejte mladé, mohou obrazit i několikrát po sobě.
11 Koriandr setý
(Coriandrum sativum)
Má lístky dvojího tvaru a chuti – dolní okrouhlé jsou zemitější, niťovité horní mají zcela jedinečnou vůni. Využijete je nejen do orientálních jídel. Semena se v nádobě pěstovat nevyplatí, ale mladé listy získáte snadno – postupujte stejně jako v případě kopru. Koriandr rychleji vyklíčí, pokud je pár hodin před výsevem ponoříte do vlažné vody.
12 Roketa setá
(Eruca sativa)
Jde o pikantní salátovou bylinku, kterou můžete sít, pěstovat a sklízet stejně jako kopr a koriandr. Roste rychle, mladé listy mají lepší chuť než starší. Podporují zdravé trávení, zpestří saláty, polévky, těstoviny. Do jídel jí lze dávat větší množství, vyplatí se proto pěstování v truhlíku či větší nádobě, postačí mělká.
13 Majoránka zahradní
(Origanum majorana)
Sušená majoránka je běžně k dostání, chuť čerstvých lístků však nepředčí – a nejen v bramboračce. V květináči vydrží i více let, pro sklízení se pěstuje spíš jako jednoletka. Substrát jí dopřejte propustný, ale výživný. Můžete ji pěstovat ze semen i sazenic. Zaštipováním výhonů podpoříte větvení.
14 Bazalka pravá
(Ocimum basilicum)
Při teplotě nad 22 stupňů klíčí i roste rychle. Seje se v třícentimetrových rozestupech, můžete si vybrat z řady variet. Sadba na podzim k dostání nebývá, ovšem i bazalky v květináči určené ke konzumaci lze sklízet opakovaně, pokud bal rozdělíte a přesadíte. Vyžadují propustný, výživný substrát a dostatek vody.
15 Pažitka pobřežní
(Allium schoenoprasum)
Pažitka neboli šnytlík mnohokrát doroste, pokud ji budete stříhat. Na zahradě roste jako trvalka, je velmi vděčná i pro rychlení – stačí kousek trsu přesadit a donést domů. Aby dobře rostla, dopřejte jí výživný substrát a dost vody.
16 Saturejka zahradní
(Satureja hortensis)
Jde o jednoletou příbuznou vytrvalé saturejky horské. Snadno ji vypěstujete ze semen, podobně jako bazalku. Dorůstá až do půlmetrové výšky, seřezávat ji však můžete již dříve. Substrát jí dopřejte výživný a propustný, na živiny je náročnější než vytrvalá saturejka. Je jedinečným kořením k luštěninám, které dochutí a usnadní jejich trávení.
17 Petržel obecná
(Petroselinum crispum syn sativum, hortense)
Zdravá petržel je nejlepší čerstvá. Jako dvouletka na zahradě vydrží, v dalším roce je však úroda slabší. Můžete ji přenést domů a rychlit stejně jako pažitku. Nebo zasejte semena, vyklíčí však až za měsíc. Pro rychlení mezi semenáčky ponechte rozestupy kolem pěti centimetrů. Vybrat si můžete odrůdy hladkolisté i kadeřavé.
18 Anýz vonný
(Pimpinella anisum)
Jde o letničku pěstovanou především pro sladce vonící a léčivá semena. Ovšem rovněž mladé výhonky a listy mají příjemně kořenitou chuť a výraznou vůni. Zpestří salát, dušenou zeleninu, pečenou rybu i polévku. Pro sklizeň mladých lístků anýz sejte a pěstujte stejně jako kopr.
Viola Martinková, foto Shutterstock