Bylinky stále po ruce
Od jara do podzimu můžete v kuchyni využívat čerstvé zelené bylinky z vlastní zahrádky nebo balkonu. Nemusíte se jich ale zříkat ani v zimě.V létě patří bylinky k nejvděčnějším užitkovým rostlinám, protože mají minimální nároky […]
Od jara do podzimu můžete v kuchyni využívat čerstvé zelené bylinky z vlastní zahrádky nebo balkonu. Nemusíte se jich ale zříkat ani v zimě.
V létě patří bylinky k nejvděčnějším užitkovým rostlinám, protože mají minimální nároky na péči. Co s nimi ale v zimě? Většinou se ponechají na záhonu zmrznout nebo se v květináči přemístí do vytápěné místnosti, což jim také nesvědčí. Abyste mohli čerstvé bylinky sklízet i v zimě, chce to trochu znalostí a zkušeností.Jednoleté a víceletéPředevším je potřeba rozlišovat jednoleté rostliny, jako je například bazalka nebo kopr, a víceleté, k nimž patří tymián, pažitka či petrželka. Jednoleté zimu v našich podmínkách nepřečkají a na jaře je musíte vysít znovu. Pokud ale ponecháte rostliny po odkvětu v zahradě do jara, zpravidla se samy vysemení a další sezonu budete mít novou úrodu.Domácí a středomořskéU víceletých bylinek musíte rozlišovat mezi druhy domácími a těmi, které pocházejí ze Středomoří. Například šalvěj, tymián nebo levanduli někteří zahrádkáři na zimu přenášejí do domu, když ale tyto středomořské bylinky ponecháte venku, snesou docela dobře i mírnější zimu. Před delším obdobím chladu je však raději zakryjte izolační vrstvou, třeba slámou nebo chvojím. Rozmarýn a bobkový list jsou citlivější, a prospěje jim proto přemístění do bezmrazé světlé místnosti. Stačí jim mírná zálivka, protože v zimě omezují látkovou výměnu, zem by ale neměla úplně vyschnout. Pažitku mráz nespálíPokud jde o domácí bylinky, mnozí podceňují jejich odolnost vůči chladu. Přitom třeba takové pažitce zima vysloveně prospívá. Když přejde mrazem, na jaře opět bohatě obrazí. Také libeček a petrželka patří k otužilcům, jen při déletrvajících mrazech je dobré je přikrýt listím nebo chvojím. Pěstování a sklizeňRostliny pěstované v bytě vyžadují dostatek světla a spíše chladnější vzduch. Výjimkou je bazalka, která se nejlépe cítí při teplotách od 24 do 30 °C. Zálivka by měla být pravidelná, ale nepříliš vydatná. Také pro sklizeň existují určitá pravidla, která se vyplatí dodržovat, chcete- -li, aby vám rostliny dlouho a bohatě rostly. Při postupném sklízení víceletých bylinek nesmíte poškodit špičky kořenů, pupeny a špičky výhonků. U jednoletých se mnohdy vyplatí sklidit rostlinu celou, například bazalka nemá ráda postupné odtrhávání jednotlivých lístků. Rovněž řeřichu a kerblík sklízejte najednou, protože znovu nedorostou. U stálezelených bylinek jako tymián, šalvěj nebo rozmarýn naopak pravidelné sklízení celých výhonků nebo jejich konců rostliny zmlazuje a mohou se pak víc rozvětvovat a bujněji růst. Pažitku a petrželku doporučují odborníci sklízet po částech, aby rostliny měly dost času dorůst. Tenké duté stonky pažitky je nejlepší řezat jeden až tři centimetry nad zemí. V květináči zpravidla pažitka moc dlouho nevydrží, protože roste hodně hustě a k jednotlivým rostlinám se dostává příliš málo vzduchu. Proto je lepší při výsevu do květináče vysít jen malé množství semínek.Jak zpracovávatO většině bylinek platí, že jsou nejaromatičtější těsně před kvetením nebo v průběhu kvetení, což je ten nejvhodnější okamžik ke sklizni. Vždy ale sklízejte jen tolik bylinek, kolik jich okamžitě spotřebujete, případně je usušte nebo zmrazte na později. Sklizené stonky nebo lístky nejprve oklepejte, abyste vypudili případný hmyz, a zkontrolujte také spodní stranu listů. V kuchyni používejte a zpracovávejte jen zdravé a nepoškozené rostliny. Krátce je opláchněte a nakrájejte nebo nastříhejte, případně je celé sušte. Pěstitelské rady a tipyPo zakoupení předpěstovaných bylinek v květináčku je potřeba rostliny doma hned přesadit. Rostlinky z jednoho „balení“ můžete rozdělit klidně i do čtyř květináčů. Vhodné jsou nádoby se zásobníkem na vodu. Důležité je také poskytnout bylinkám kvalitní půdu – speciální substrát s hnojivem na tři až čtyři týdny. Poté stačí rostliny jednou za dva týdny přihnojit tekutým hnojivem, nejlépe organickým guanem. Po přesazení bylinky hned nesklízejte, dopřejte jim čas na vytvoření dostatečné listové hmoty. Ke sklizni dorostou zhruba za 12 týdnů.Kam s nimi?Aby bylinková zahrádka na parapetu prospívala, je třeba umístit rostliny na vhodné stanoviště. Rozmarýn, tymián, šalvěj a dobromysl vyžadují jižní, případně západní stranu. Petrželku, libeček, pažitku a bazalku můžete postavit na okno směřující na východ, případě na sever. Tyto druhy nesnášejí přímý sluneční svit, lépe se jim daří v polostínu, a snesou dokonce i stinné stanoviště.Bylinky v kuchyni- Mražené nebo sušené Nemáte-li po ruce čerstvé bylinky, oceníte zásobu mražených nebo sušených. K mražení se výborně hodí zvláště petrželka, pažitka a bazalka. V mrazničce neztratí téměř nic ze svého aromatu a je možné je používat v podstatě stejně jako čerstvé. Některé druhy, například tymián, levanduli či saturejku, je ale vhodnější nasušit. Snítky svažte do svazečků a zavěšené „hlavou dolů“ je nechte usušit na teplém vzdušném stinném místě. Uchovávejte je v hermeticky uzavřených nádobách, pak jsou nejaromatičtější.
- Výhody zeleného koření Bylinky nejsou jen na ozdobu. Kromě toho, že dodávají pokrmům chuť, zlepšují stravitelnost jídel a zmírňují jejich nadýmavé účinky (kvůli tomu se například k luštěninám přidává saturejka), jídla stačí méně solit a pepřit. Mají také vysoký obsah vitaminu C (zvlášť bohatá je na něj petrželka), který pomáhá bránit se v zimním a předjarním období nemocem z nachlazení.
FOTO: SHUTTERSTOCK A ARCHIV FIRMY PLASTIA
Bylinky stále po ruce
Kategorie:
Zahrada
Sdílejte článek