Sklizen1.jpg

Letní sklizeň ovoce

30. 09. 2016
Diskuze (0)
Sdílet

Srpen patří jednoznačně peckovinám. Naplno dozrávají nejrůznější ryngle a renklódy, broskve a dopřát si můžete i některé rané odrůdy hrušek a jablek. Víte, které je nejlepší konzumovat hned a jaké použít k dalšímu zpracování? Rané […]

Srpen patří jednoznačně peckovinám. Naplno dozrávají nejrůznější ryngle a renklódy, broskve a dopřát si můžete i některé rané odrůdy hrušek a jablek. Víte, které je nejlepší konzumovat hned a jaké použít k dalšímu zpracování? Rané odrůdy broskví a nektarinek v tuzemských podmínkách dozrávají už koncem července, na pozdní si počkáte až do září. Ty nejpěstovanější ale dozrávají právě v srpnu. A na stromech se objevují i pevní letní jablka, která v obchodech nekoupíte. BroskveBroskve se sklízejí většinou probírkou, termín si zvolte podle toho, jak chcete ovoce dále zpracovávat: na zavařování je lepší trhání urychlit, pro výrobu marmelád oceníte naopak plody plně vyzrálé. Ovšem toto ovoce se nejčastěji konzumuje čerstvé, protože je velmi šťavnaté a obsahuje mnoho nutričně cenných látek pro lidský organismus. Broskvím se připisují antistresové a uklidňující účinky, příznivě působí i na krevní oběh, srdce, stav cév a tkání. Nadúrodu je nejlepší zpracovat na vynikající kompoty, měkké plody se dají využít pro výrobu džemu. Broskve jsou i báječnou součástí letní bowle nebo se hodí i pro přípravu koláčů. A samozřejmě si můžete nechat vypálit broskvovice. Švestky a renklódy Současně s broskvemi se sklízí také čvestky a renklódy, tedy takzvané modré peckoviny. Právě teď je čas standardních odrůd, mezi něž patří ´Čačanská lepotica´, ´Čačanska najbolja´, ´Katinka´, ´Althanova renklóda´a ´Zelená renklóda´, také celá skupina japonských slivoní jako ´Kalifornská modrá´či ´Diana´, Koncem měsíce začínají v teplejších oblastech dozrávat i pozdější odrůdy ´Stanley´, ´Gabrovská´či ´Jojo´. Také toto ovoce byste měli konzumovat především čerstvé. Dokonale očišťuje a detoxikuje organismus od škodlivých látek, velmi příznivě působí proti nadýmání a celkově zlepšuje trávení, posiluje imunitu i pevnost kostí, funkci ledvin, jater a močových cest. Slivoně patří mezi velmi úrodné ovocné druhy, málokdy tedy stačíte vše sníst. Plody se ale dají také mrazit i sušit, upečete z nich výborné koláčů, uvaříte kompoty a samozřejmě povidla. Pokud máte švestek dost, obstarejte si i kvasný soudek, který je nepostradatelným vybavením pro přípravu slivovice. MeruňkyPokud jste si vysadili na zahradu pozdní odrůdy meruněk, mezi něž patří například ´Bergeron´, ´Harlayne Kuresia´ či´ Veharda´, úrodu sklízíte právě teď, kdy už jde o poměrně vzácné ovoce. Šlechtitelé vytvořili i velmi pozdní odrůdu ´Farbaly´, které dozrává dokonce až ve druhé polovině srpna. Protože jde už o poslední čerstvé meruňky, konzumujte je čerstvé. Obsahuje velké množství vitaminu C, který podporuje imunitu a správné fungování srdce. Také snižuje pocit únavy a stresu. Jsou bohaté i na obsah minerálů. Toto ovoce se hodí také na výrobu kompotů, džemů či destilátu. První jablkaPrvní jablka sezony jsou vždy velmi žádaná. Mezi letní odrůdy se řadí i ´Julia´, ´Ambassy´, ´Hana´ či ´Vistabella´. Velikostí ani pevností plodů se sice nedají srovnat s podzimními či zimními, jsou mnohem menší, ale jde o první sklizené plody v letošním roce, což z nich činí velmi žádané ovoce. Plody letních odrůd jsou určené hlavně pro přímou spotřebu, skladovat se dají jen týden, maximálně dva. Lze je využít i do štrúdlů, koláčů nebo na přípravu dětské výživy.HrušněZ hrušní dozrávají koncem měsíce odrůdy jako ´Clappova´, ´Radana´či ´Williamsova´. Ještě dříve se sklízejí novinky na trhu – ´Santa Maria´či ´Coscia´. V srpnu dozrávají i první odrůdy asijských hrušek.Hrušky jsou mimořádně bohaté na pektiny a minerály, obsahují i velké množství vitaminů. Mají výrazný antibakteriální účinek a výborně čistí organismus. Pomáhají při vysokém krevním tlaku a problémech s ledvinovými kameny. I ty se doporučuje jíst čerstvé. Odrůdy letních hrušek jsou ale velmi úrodné, proto je potřeba přebytek plodů nějak zpracovat. Některé jsou díky svému silnému aroma a šťavnatosti ideální pro přípravu hruškovice. Typickým příkladem je ´Williamsova´, ze které se tento známý aromatický destilát vyrábí. Samozřejmě můžete z hrušek připravovat i koláče a mošty, pokud je sklidíte dříve, aby zůstala dužnina pevná, získáte surovinu k výrobě vynikajících kompotů. Marián Komžík, foto Shutterstock a autor Více informací se nachází v srpnovém vydání z roku 2016, které si můžete zakoupit za zvýhodněnou cenu zde.Flora titulka_08_2016 . 

Kategorie: Recepty Zahrada
Tagy: Flóra na zahradě Rychlovka
Sdílejte článek

Diskuze