Nevylévejte vodu, ve které jste vařili brambory! Má své využití v zahradě

Každý pěstitel ví, že rostliny na to, aby se jim dobře dařilo, potřebují živiny. Víte však o tom, že květiny i zelenina milují bramborový škrob? Jednoduchým způsobem, jak jim ho dodat, je použití vody, ve které jsme vařili brambory, jako zálivku.
Reklama

Tento ekologický i ekonomický způsob doplnění škrobu rostlinám si může dovolit každý. Je to jednoduché. Vždy, když vaříme brambory, odložíme si vodu, ve které se vařily. Tu později použijeme jako zálivku. Měli bychom však znát pár pravidel.

Jak škrobová voda z brambor podporuje růst plodin?

Několika způsoby. Škrobová voda v prvé řadě urychluje uvolňování rostlinných živin z půdy, tím pádem je plodiny lépe absorbují. Navíc obsahuje minerály a vitamíny, které při vaření zeleniny přirozeně unikají z rostlinných buněk. Podobně funguje i recyklovaná a nesolená těstovinová voda, až na to, že kromě škrobu neobsahuje jiné významné živiny.

Foto iStock

Sbírejte, abyste měli na zálivku

Obvykle z jednoho vaření nemáme tolik vody, že bychom zalili více rostlin, a tak se vyplatí vodu sbírat postupně. Vždy, když uvaříte brambory, slijte vodu, ve které se vařily, do konve nebo kbelíku. Můžete ji kombinovat i s vodou z vařených těstovin nebo vajec. Při přidávání další vody vždy všechno pořádně promíchejte, podobně i před zaléváním. Máte-li bramborové vody méně – prostě ji přidejte do odstáté vody na zalévání. Nikdy zároveň s doplňováním škrobu rostliny nepřihnojujte. Bramborová voda nebo voda z vaření jiných druhů zeleniny je skvělá i na kompost. Nezapomeňte přidat i bramborovou slupku.

Soda bikarbona
Přečtěte si také:

Jak využít sodu bikarbonu v zahradě? Budete překvapeni, kolik možností nabízí

Náš tip: Nikdy nepoužívejte slanou bramborovou vodu, protože může poškodit rostliny. Používejte jen nesolenou bramborovou vodu, kterou necháte vychladnout na pokojovou teplotu. Potom jí zalijte rostliny. Samozřejmě, že rostliny potřebují i jiné druhy živin, které bramborová voda neobsahuje, nenahrazujte jí běžné přihnojování. Je však výborným doplňkem péče o plodiny doma či v zahrádce.

Foto iStock

Jak použít slanou vodu z brambor?

Pokud jste při vaření brambor vodu osolili a až potom jste si uvědomili, že ji nemůžete použít na zalévání rostlin, nevylévejte ji. Jsou možnosti, jak využijete i slanou vodu z vaření brambor. Sůl v kombinaci s horkou vodou je skvělým zabijákem plevele. Když uvaříte brambory v osolené vodě, hned použijte vodu z nich na nežádoucí plevel, například na zahradní cestičce či mezi záhony. Tento likvidátor plevele funguje nejlépe u plevele s širokými listy.

Další využití bramborové vody

  • Použijte ji jako základ pro omáčku – nemusíte přidat tolik zahušťovadel.
  • Nechejte v ní před vařením odstát sušenou zeleninu, luskoviny, řasy a houby, abyste je hydratovali.
  • Zvlhčíte jí krmivo pro psy nebo kočky.

Foto iStock

Jak dlouho vydrží bramborová voda?

Plánujete vodu z brambor použít jako surovinu do dalších receptů? V tom případě v chladu vydrží přibližně týden. Chcete-li ji použít do jídel později, raději si ji zamrazte. Pokud jí chcete zalévat, nemusíte ji chladit, ale měli byste ji spotřebovat do týdne, nejlépe po dvou třech dnech.

Sabína Zavarská
foto: istock

Reklama

Komentovat