Práce na zahradě pro ty, co nelení ani během zimy

Zima je pro některé pilné zahrádkáře opravdovým utrpením, pokud si ale chcete zkrátit čekání na jaro, jistě vás potěší, že i během zimy je třeba udělat některé práce na zahradě. Pustiti se můžete do řezů některých ovocných či okrasných dřevin, připravte ptačí budky, a pokud jste to ještě neudělali, rychle zazimujte rostliny v nádobách, stále ještě není pozdě.
Reklama

V zimě je na většinu zahradnických prací opravdu stále brzo, proto se spíše věnujte přípravě na dobu, kdy nebudete vědět, kam dřív skočit. Pokud máte na zahradě skleník, ukliďte v něm a připravte si ho na jarní sezonu. Jestliže jste na podzim nestihli odstranit dosud vysazené rostliny, zima je k této činnosti ideální. Umyjte skla dezinfekčním prostředkem, a pokud nemrzne, můžete do půdy zapracovat i hnojivo. Ideální je kompost nebo chlévský hnůj.

Pokud jste tak ještě neudělali, zazimujte rostliny vysazené v nádobách. foto: Lucie Peukertová

Pokud jste tak ještě neudělali, zazimujte rostliny vysazené v nádobách. foto: Lucie Peukertová

Reklama

Syntetické hnojivo je vhodné spíše pro ty, kteří nemají přístup k organickým hnojivům, ale je třeba dodat, že svou půdu ochudíte o organickou hmotu, která celkově vylepšuje půdní strukturu. Na trhu ovšem už seženete i hnojiva s obsahem organické hmoty, které jsou pro hnojení mnohem vhodnější, ale s hnojením vždy počkejte až na jaro, teď by to bylo ještě zbytečné. V přípravě zahrady na jaro můžete pokračovat i dále. Umyjte všechny květináče, i ty z terakoty. Jestliže vás na rostlinách trápily některé choroby nebo škůdci, zvažte použití dezinfekce i při mytí nádob. Zárodky by totiž právě na nich mohly setrvávat a znovu se aktivovat v příznivějším počasí.

V zimě je vhodná doba pro péči o ovocné stromy. foto: Lucie Peukertová

V zimě je vhodná doba pro péči o ovocné stromy. foto: Lucie Peukertová

Zimní řez ovocných stromů

Každá skupina ovocných dřevin má specifický termín řezu, zatímco peckoviny vyžadují řez v době, kdy kvetou nebo teprve nasazují poupata, u jádrovin je tou dobou už spíše pozdě. Hrušně a jabloně je ideální prořezat právě v zimě, kdy jsou nižší teploty. Výhoda tohoto termínu spočívá v nízkých teplotách, které brání šíření chorob a škůdců, ale stejně tak se právě nyní dřeviny mnohem lépe vyrovnají s řezem kvůli tomu, že se nacházejí v klidové fázi, v tak zvané dormanci. Nůžky do ruky ovšem neberte za každého počasí, jakmile teplota klesne příliš hluboko pod bod mrazu, je vhodné řez odložit o několik dní.

Dřevo totiž nízkou teplotou tuhne a i ty nejlépe nabroušené nůžky dřevo spíše drtí, takže se rány mnohem hůře hojí kvůli poškozeným pletivům. Každý pěstební tvar vyžaduje specifický postup při řezu, všeobecně ovšem platí, že vždy nejdříve odstraňujeme všechny poškozené či suché větve nebo výhony napadané chorobami a škůdci. Koruna by měla působit vzdušným dojmem, proto odstraňte všechny přebytečné, slabé nebo kolmé výhony. U pěstebních tvarů se zachovaným terminálním výhonem redukujte všechny konkurující výhony, které by terminál přerůstaly.

Během zimy se můžete pustit do radikálního zmlazení některých odolných druhů keřů. foto: Lucie Peukertová

Během zimy se můžete pustit do radikálního zmlazení některých odolných druhů keřů. foto: Lucie Peukertová

Zmlazení okrasných keřů

Zimní termín řezu se hodí i pro mnohé okrasné keře. Právě nyní si tak můžete na jaro udělat náskok tím, že prořežete nebo zmladíte některé druhy okrasných keřů. Zimní řez se hodí hlavně pro druhy rychle rostoucí a zvláště odolné, kterým nevadí řez při nízkých teplotách. Stejně jako u jádrovin řez ovšem neprovádějte při příliš nízkých teplotách, i zde by totiž došlo k poškození pletiv při řezu po obvodu větve. Řez neprovádějte například u růží nebo druhů, které mají tendenci namrzat.

V tomto případě počkejte na předjaří nebo jaro, kdy rostlina nasazuje pupeny a vy tak jasně vidíte, jaké větve vymrzly a jaké jsou i po zimě vitální. Stále je ovšem určitě brzy na řez komulí Davidových (Buddleia davidii) a stejně tak neprořezávejte ani ořechokřídlec clandonský (Caryopteris x clandonensis). Zimní termín je naopak vhodný pro odolné tavolníky (Spiraea), svídy s barevnými výhony (Cornus) nebo mochny křovité (Potentilla fruticosa).

Nabídněte ptákům přirozené zdroje potravy. Dobře poslouží třeba semeníky slunečnic. foto: Lucie Peukertová

Nabídněte ptákům přirozené zdroje potravy. Dobře poslouží třeba semeníky slunečnic. foto: Lucie Peukertová

Dopřejte ptáčkům zdravé dobroty

Ptáci si většinou přirozenou potravy dohledají tehdy, když krajinu a zahrady ještě nepokrývá mocná vrstva sněhu a když teploty neklesají příliš nízko. Komplikace ovšem nastávají nejen při bohaté sněhové nadílce a mrazech, ale i tehdy, když zima trvá příliš dlouho. Pak je na čase ptákům dopřát příkrmy. Je jen na vás, jestli dobroty nakoupíte ve specializovaných obchodech nebo si je vyrobíte sami. Stejně tak můžete opeřencům dopřát i přirozené zdroje potravy v podobě semínek z vaší zahrady, ale radost jim udělají i semeníky slunečnic, které jste si třeba uschovali na konci léta. V domácích podmínkách také snadno vyrobíte lojové koule, ale s těmi příliš neplýtvejte, ptáci si na ně snadno zvykají, a pak nehledají přirozené zdroje potravy. Rozhodně je ptákům nevyvěšujte do zahrady ve chvíli, kdy se oteplí, ptákům byste tak zbytečně narušili jejich schopnost hledat potravu. Existují dokonce studie, které dokazují, že ptáci krmení touto tučnou umělou stravou v nevhodnou dobu pak nemají tendence vyhledávat zpěvem partnera ke spáření.

V období bez sněhu můžete dopnit mulčovací materiály. foto: Lucie Peukertová

V období bez sněhu můžete dopnit mulčovací materiály. foto: Lucie Peukertová

Na trávník nevstupovat!

Některé vegetační prvky je třeba v každém případě nechat v klidu. Tento případ se týká hlavně okrasného trávníku, na který pokud možno nevstupujte během mrazu. Při chůzi by se listy přitlačily k zemi, takže by se k nim nedostal vzduch. Trávník je pak na jaře náchylný na plíseň sněžnou. Pokud přeci jen na trávník vstoupit musíte, listy pak pečlivě načechrejte švédskými hráběmi.

Text a foto: Lucie Peukertová

Reklama
Reklama

Komentovat