seedlings
Zdroj: Shutterstock

Předpěstujte si zeleninu. Jak? Tento návod vás provede krok za krokem od výsevu po pikýrování

13. 04. 2024
Diskuze (0)
Sdílet

Vyskoušejte tento rok pěstovať košťáloviny. Tato zelenina s křupavými listy, se šťavnatými bulvami či s květními hlávkami by neměla chybět v žádné zahradě, dokonce ani v té nejmenší.

Vyplatí se dokonce pěstovat více druhů. Ke košťálovinám patří kapusta, hlávkové zelí, kedluben, květák, brokolice, ale i méně známá černá toskánská či kadeřavá kapusta. V posledním období se u nás začíná více pěstovat i asijské zelí, čili zelí čínské, zvané pak choi, a zelí pekingské. Každý z druhů je dostupný ve vícero raných či pozdních odrůdách, které se pěstují o něco jednodušeji.

Přečtěte si také:
Zeleninové variace: Okouzlující pokrmy pro moderní gurmány

Pokud jste však začínající pěstitelé, zvládnete minimálně pěstování kedlubny, brokolice, hlávkové i kadeřavé kapusty. Trochu náročnější je vypěstovat květák, ale i to se při dodržení několika zásad podaří. Jedna z nejdůležitějších zásad je předpěstování kvalitních sazenic, které později po otužení vysadíte na venkovní řádky.

Pokud jde o termíny, brokolici na raný sběr vysévejte koncem února až v březnu, kedluben koncem února až v březnu, kapustu od konce února do března, zelí hlávkové v únoru až začátkem března a podobně i květák. Výsev zrealizujte do bedniček ve skleníku nebo na světlém a teplém okenním parapetu.

Zdravé ingredience čerstvého salátu s brokolicí a květákem

Ke košťálovinám patří kapusta, hlávkové zelí, kedluben, květák, brokolice, ale i méně známá černá toskánská či kadeřavá kapusta. Zdroj: Shutterstock

DOBRÁ RADA: Semena košťálovin si můžete později vysít i přímo do zakořeňovačů a nebudete muset pikýrovat.

KROK ZA KROKEM: Od výsevu po pikýrování

1. SEMENA

košťálovin vysévejte podle doporučení na obalu od konce zimy a během jara, termín výsevu se někdy i výrazně liší podle druhu a odrůdy. Vysévejte do kvalitního výsevného substrátu. Výsevy si řádně označte.

2. VLHKOST

je nutným předpokladem plynulého a rychlého klíčení. Hned po výsevu substrát důkladně zavlažte a později dbejte na to, aby nevyschl. Výsev umístěte na světlé místo v interiéru.

Kvalitu sazenic podpoří dostatek světla, ideálně přicházející z vícero stran, vhodná teplota a přiměřená vláha.

Kvalitu sazenic podpoří dostatek světla, ideálně přicházející z vícero stran, vhodná teplota a přiměřená vláha. Zdroj: Shutterstock

3. PIKÝROVÁNÍ

je dalším důležitým krokem. Jen co rostliny vytvoří první pravé (ne klíční) listy, je čas opatrně je přesadit po jednom do sadbovačů nebo malých květináčů s výživnějším substrátem. Zde se zpevní.

4. ROSTLINY

přesazujte opatrně a tak, abyste jim nepoškodili křehkou nadzemní část. Držte je zlehka v místě kořenového krčku. Po přesazení je pravidelně zavlažujte, po zakořenění je přihnojte a dále pěstujte na světlém místě.

Text a Realizace: Daniel Košťál
Foto: Isifa, Shutterstock
Zdroj: časopis jaro v zahradě

Kategorie: Rady a Tipy
Tagy: pestovani pestovani zeleniny
Sdílejte článek

Diskuze