Proč se vyplatí sbírat medvědí česnek?

Listy medvědího česneku jsou vitamínovou bombou, kterou oceňují nejen lidé, ale i zvířata. Jak z názvu vyplývá, v oblibě ho mají medvědi. Když se vzbudí ze zimního spánku, je jednou z prvních rostlin, které vyhledávají – právě kvůli výživovým hodnotám. Pochutnají si na něm i divočáci. Důvodů, proč bychom ho měli zařadit do našeho jarního jídelníčku, je hned několik.
Reklama

Medvědí česnek obsahuje: vitamín C, alicin a jiné látky s obsahem síry, selen, vitamíny skupiny B – hlavně pyridoxin B6. Chcete-li využít všechny výhody, které medvědí česnek nabízí, dopřejte si ho v čerstvém syrovém stavu. Váže toxiny, tuk z krve, krevních cév, pročišťuje trávení. Mimochodem – víte, že medvědí česnek je příbuzný s pažitkou? Listy nesušte, ztratí typické aroma.

medvědí česnek

foto: istock

Jak použít medvědí česnek v kuchyni

Celá rostlina medvědího česneku je jedlá, bohatá na vitamíny a karoten. Mladé listy se hodí do polévek, omáček. Můžete si z nich udělat pesto, přidat je do salátu nebo rozmixovat a uvařit na způsob špenátu. Květy, které se objevují od dubna do června, jsou též jedlé. Výrazně ochutí saláty a sendviče. Výhodou medvědího česneku proti klasickému je, že po jídle nemáte nepříjemný dech.

medvědí česnek

foto: istock

Léčebné využití medvědího česneku

Medvědí česnek byl už dávno využíván pro své léčebné účinky. Snižuje vysoký krevní tlak, podporuje zdraví jater, zlepšuje funkci střev při akutním a chronickém průjmu či zácpě. Kromě toho má příznivý vliv na močový systém. Podporuje léčbu kožních nemocí, především ekzému, dermatitidy, hematomů a ran. Nedoporučuje se však těhotným ženám a kojícím matkám.

Jaké jsou další zdravotní výhody medvědího česneku?

  • Pomáhá při plicních a dýchacích těžkostech.
  • Snižuje riziko onemocnění srdce a cév.
  • Má blahodárné účinky na žaludek a střeva.
  • Působí proti parazitům.
  • Pomáhá při nespavosti a závratích.
  • Pročišťuje tělo.
  • Zlepšuje vzhled pokožky.
  • Pomáhá při osteoporóze a artritidě.
medvědí česnek

foto: istock

Náš tip: Víte o tom, že když během jarní procházky najdete v lese mladé rostlinky, můžete je vykopat a přenést do své zahrady? Fantastické je, že nevyžadují žádnou péči a rozmnoží se vám tam.

Tři chutné a zdravé recepty z medvědího česneku

Máslo s medvědím česnekem

Jednoduchá a chutná pomazánka, způsob, jak oživíte obyčejné máslo a přidáte do něj mnoho vitamínů. Využijete ho též při pečení masa a ryb nebo si na něm uděláte chutnou smaženici či houby.

medvědí česnek

foto: istock

Na máslo s medvědím česnekem potřebujete:

150 g měkkého nesoleného másla
20 g listů medvědího česneku
1 lžičku vloček mořské soli

medvědí česnek

foto: istock

Jak si připravíte máslo s medvědím česnekem?

Listy medvědího česneku umyjte a osušte, nasekejte najemno ostrým nožem. Nasekané listy přidejte do změklého másla, osolte a dobře promíchejte.

Máslo, které hned nezužitkujete, si můžete dát zamrazit. Zabalte ho do fólie, srolované do tvaru válečku. Konce pevně stáhněte nebo svažte. Takto ho uložte do mrazáku. Vždycky deset minut před tím, než ho budete potřebovat k vaření nebo pro přímou konzumaci, ho vyberte z mrazáku. Odřežte, kolik potřebujete, zbytek opět pevně uzavřete a vraťte do mrazáku.

Domácí těstoviny s medvědím česnekem

Pesto z medvědího česneku je známou pochoutkou, ale zkusili jste tento česnek přidat do těsta na domácí těstoviny?

medvědí česnek

foto: istock

Na domácí těstoviny s medvědím česnekem potřebujete:

20 g medvědího česneku
1 vejce
1 žloutek
150 g mouky typu 00

medvědí česnek

foto: istock

Jak si připravíte domácí těstoviny s medvědím česnekem?

Listy medvědího česneku omyjte a osušte, potom nasekejte najemno. Vejce, vaječný žloutek a divoký česnek promíchejte v mixéru. Přidejte mouku a opět promíchejte. Míchejte deset až dvanáct minut, aby vzniklo pevné elastické těsto. Zpočátku se vám může zdát tuhé, ale mícháním změkne. Vymíchané těsto zabalte do fólie a vložte na hodinu do lednice.

Potom těsto vyberte, rozválejte a nakrájejte na nudle. Vařte je v osolené vroucí vodě dvě minuty. Podávejte ihned.

Kuře s medvědím česnekem

Medvědí česnek skvěle chutná i s rybami či drůbeží. Vyzkoušejte tento recept:

medvědí česnek

foto: istock

Na kuře s medvědím česnekem potřebujete:

2 kuřecí prsa bez kůže
50 g nasekaného medvědího česneku
100 g měkkého másla
2 prolisované nebo nastrouhané stroužky česneku
2 vejce
4 lžíce obyčejné mouky
150 g čerstvé strouhanky
olivový olej na smažení

Jak si připravíte kuře s medvědím česnekem?

Předehřejte troubu na 180 °C. V misce důkladně smíchejte klasický česnek, nasekaný medvědí česnek, změklé máslo a špetku soli a pepře. Vložte do lednice.

V kuřecích prsou – v jejich nejsilnější části – vytvořte nožem otvor, aby vám vznikla kapsa, kterou naplníte česnekem s máslem. Uzavřete ho párátkem.

Naplněné maso obalte v klasickém trojobalu. Na pánvi rozehřejte olivový olej, kuřecí prsa osmažte z obou stran do křupava. Potom je položte na plech vystlaný papírem na pečení a nechejte v troubě patnáct minut dopéci. Podávejte teplé s restovaným listovým špenátem a novými bramborami s máslem.

Sabína Zavarská
zdroj: greatbritishchefs.com, farmdrop.com
foto: istock

Reklama

Komentovat