Roketa, špenát i ředkvička. Teď je ideální doba zasít zeleninu na podzimní salát

27. 08. 2021
Diskuze (0)
Sdílet

Listová zelenina a další salátové plodiny jsou první jarní úrodou a zároveň jim patří i závěr pěstitelské sezóny na podzim. Podzimní salátová zahrada však není jen opakováním té jarní. Nyní si můžeme dopřát i zeleninu, jejíž pěstování na jaře selhává nebo je úroda z ní jen krátce. Prodlužující se jarní dny a rostoucí teploty způsobí, že roketa, špenát a ředkvičky jdou rychle do květu. Když tyto rostliny pěstujeme na podzim, jsou stále větší a chutnější, dokud neskončí na stole.

Svěží a méně hořká roketa

Už zmiňovaná roketa je ideální zeleninou pro podzimní pěstování. Jemné listy nebudou protkávané děrami od brouků, jak se to často stává na jaře. Podzimní roketa má i lepší chuť – chybí jí typické jarní drsné, hořké tóny. Ty vznikají, když se začátkem léta otepluje. Výhodou je též rychlý růst rokety a možnost pěstování v nádobách. Vyzkoušejte zajímavé odrůdy, například „Dragon’s Tongue“, která je velmi dekorativní – má jemně laločnaté listy s červenými žilkami, nebo „Wasabi“ s bohatou chutí.

Roketa

Zdroj: istock

Podzimní špenát

Také pěstování podzimního či zimního špenátu má své kouzlo. Chcete-li vyzkoušet odrůdy s červenými stonky, jako například „Red Kitten“ nebo „Reddy“, podzim je pro to ideálním obdobím. Jako zimní špenát se více hodí velkolisté odrůdy jako „Giant Winter“ a „Oriental Giant“.

Přečtěte si také:
Jedlé květy: Zahrada ke snědení

Zdá se, že široké listy umí dokonale využít omezené zimní světlo. Mnohé podzimní a zimní odrůdy překvapují pevností a chutí. Zimní špenát během nejchladnějších měsíců překryjte. Brzy na jaře vás překvapí chutnou úrodou.

Špenát

Zdroj: istock

Křupavé ředkvičky

Rychle rostoucí kulaté ředkvičky, vhodné do podzimních salátů, jsou svěží křupavou zeleninou, na kterou při výsevu podzimní zeleniny určitě nezapomeňte. Vyzkoušejte „snídaňové“ ředkvičky s purpurovou slupkou „Amethyst“ nebo ředkvičky ve tvaru mrkve.

Přečtěte si také:
Víte, jak vypěstovat růžičkovou kapustu a připravit ji tak, aby nedostala hořkou pachuť?

Období dlouhých nocí představuje jedinečnou příležitost na pěstování krásných čínských ředkviček, jakými jsou „China Rose“, „Misato Rose“, nebo oříškově chutnajících ředkviček „Mantanghong“.

ředkvičky Daikon

Odrůda „Daikon“ patří zase mezi nejkvalitnější na kvašení, ale je vhodná i pro dlouhé skladování v lednici (několik měsíců). Zdroj: istock

Špenát v interiéru, ostatní venku

S pěstováním podzimní salátové zeleniny můžeme začít prakticky ihned. Semínka si v horkém počasí předpěstujme v interiéru – je to vhodné hlavně pro špenát. Ostatní podzimní plodiny můžeme vysazovat přímo do záhonu pod stínicí kryt, který rostlinky chrání před prudkým sluncem.

Špenát v rukách

Zdroj: istock

Nezapomínejte, že za slunečného počasí budete muset zalévat záhon dvakrát denně. Chcete-li snížit riziko, že zasetá zelenina mezi zaléváním vyschne, přikryjte plochu zahradním rounem s dvojitou tloušťkou.

Přečtěte si také:
Co potřebujete vědět, když chcete vypěstovat květiny a bylinky ze semínek?

K zemi ho přichytíte například cihlami. Rouno propouští světlo a déšť, ale výrazně zpomaluje odpařování povrchu. Po pár dnech, když začnou semena klíčit, můžete rouno odstranit.

Sabína Zavarská
Foto: istock.com

Kategorie: Rady a Tipy
Tagy: listová zelenina pěstování rostlin pestovani zeleniny podzimní výsadby podzimní zahrada špenát zeleninová zahrada
Sdílejte článek

Diskuze