Víte, jak vypěstovat růžičkovou kapustu a připravit ji tak, aby nedostala hořkou pachuť?

Zajímáte-li se zdravou životosprávou, víte, že růžičková kapusta je superpotravinou plnou cenných živin. Podobně, jak je tomu u lilku či oliv, jsou dva typy lidí: ti, kterým hodně chutná, nebo naopak – ti, kdo jeho hořkou chuť prostě nesnesou. Naštěstí existuje způsob, jak tuto hořkost zmírnit. Víte, jak si vypěstovat vlastní růžičkovou kapustu?
Reklama

Růžičková kapusta není plodina vhodná na pěstování pro úplné začátečníky, protože je náročná na živiny i vlhkost, a než se dočkáte úrody, vyžaduje velkou dávku trpělivosti. Záhon, do kterého kapustu vyséváte nebo sadíte sazenice, předem vydatně pohnojte, přidejte i kompost. Půdu kolem rostlin pravidelně kypřete, odstraňujte plevel. Během vegetace se vyplatí růžičkovou kapustu přihnojovat dusíkatým hnojivem. Bohužel tuto košťálovinu milují i škůdci a některé nemoci: nádorovitost kořenů košťálovin, bakteriová skvrnitost, plíseň zelná, ze škůdců bělásek zelný, můra zelná, zápředníček polní, dřepčík, mšice zelná či molice vlaštovičníková.

Růžičková kapusta

foto: istock

Kdy a jak sít a sadit růžičkovou kapustu?

Vyberte si odrůdu podle vlastností, které očekáváte, a místních podmínek. Semínka růžičkové kapusty můžete v teplejších oblastech vysévat přímo do půdy zhruba od poloviny dubna. V tomtéž období už vysaďte i předpěstované sazenice, nic se však nestane, když je vysadíte v průběhu května – podle velikosti sazenice. Tato cenná zelenina potřebuje dostatečný prostor, proto byste ji měli sít do sponu alespoň 60 x 60 centimetrů. Chcete-li podpořit úrodnost, v srpnu odstřihněte vrcholek rostlin.

Kdy se dočkáte úrody?

První úrody se dočkáte obvykle v září či v říjnu – podle odrůdy. Výhodou však je, že na jednom košťálu vyroste často i čtyřicet až padesát růžiček velikosti dva až čtyři centimetry. Z úrody se můžete těšit prakticky během celé zimy. Přízemní mrazy kapustě nejenže neublíží, ale dokonce má díky nim svěžejší chuť! Před větším mrazem bychom však rostliny měli chránit, například chvojím či slámou. Nebo prostě celou úrodu posbírejte.

Předem myslete na to, kolik kapusty spotřebujete, protože se nedá dlouho skladovat, rychle vadne. O něco déle vydrží, když růžičky uskladníte spolu s košťálem. Dá se však zmrazit, ale před tím je třeba kapustu krátce blanšírovat.

Růžičková kapusta

foto: istock

Jak ji zbavit hořkosti?

Hořkost kapustových růžiček způsobuje speciální fytochemikálie. Pozitivní je, že ji můžeme ovlivnit. Nepříjemná chuť se zintenzivňuje dlouhým vařením. Proto pokud si chcete růžičkovou kapustu skutečně vychutnat, vařte ji jen krátce – nad parou nebo ve vodě deset minut. Potom ji případně můžete zapéci s jinými druhy zeleniny, sýrem či masem. Přidejte ji do salátů, dochuťte zálivkou, citrónem či octem. Citrónová šťáva bojuje i proti hořkosti, případně přidejte různá koření.

Růžičková kapusta

foto: istock

Náš tip: Hořkost růžičkové kapusty zmírníte i důslednou péčí o rostlinu během růstu. Pravidelné vydatné zalévání znamená chutnější plody.

Sabína Zavarská
foto: istock

Reklama

Komentovat