Ruze_7.jpg

Zahradnické nože

16. 08. 2015
Diskuze (0)
Sdílet

Nejlepší zahradnický nůž je takový, který dobře sedí v ruce, pohodlně se s ním pracuje a jste schopni si ho dokonale nabrousit. K nejoblíbenějším proto patří staré nože. Pokud jste ale žádný takový nůž nezdědili, […]

Nejlepší zahradnický nůž je takový, který dobře sedí v ruce, pohodlně se s ním pracuje a jste schopni si ho dokonale nabrousit. K nejoblíbenějším proto patří staré nože. Pokud jste ale žádný takový nůž nezdědili, vyberte si s námi nový.

Nejlepší zahradnický nůž je takový, který dobře sedí v ruce

Nejlepší zahradnický nůž je takový, který dobře sedí v ruce

Zahradnické nože existují jak ve variantě s pevným ostřím, tak zavírací, někdy se prodávají i jako kombinované. Čepel těchto nožů bývá zpravidla z uhlíkové oceli a střenka z umělé hmoty nebo ze dřeva. Při volbě zavíracího nože určitě vyzkoušejte pevnost pružiny udržující čepel v rukojeti – příliš pevná či slabá by vám mohla znepříjemnit práci.První nůžSebelepší nůž vás však roubovat a očkovat nenaučí. Nečekejte proto úspěch hned napoprvé, kromě dobrého nože totiž potřebujete také čas, trpělivost a znalosti. Pro začátek si tedy klidně pořiďte levnější nůž a při prvním štěpování si nechte poradit od někoho zkušenějšího. Kvalitnější a dražší nůž si vyberte, až když získáte potřebné zkušenosti a budete vědět, co od nože očekáváte.Pravidelná péčeBez ohledu na značku a výrobce nože byste měli vybraný nůž používat vždy jen k tomu, k čemu je určený (například roubovací k roubování). Po každém použití je také vhodné nůž ošetřit hadříkem napuštěným olejem a při znečištění vydezinfikovat. Důležitá je rovněž ochrana ostří před ztupením, zvláště u nožů, které nejsou zavírací.Správné broušeníVlastní broušení zahradnických nožů je tak trochu věda. Potřebovat k tomu budete brousky, kožený řemen a brusnou pastu. Kvalitní brousky ale něco stojí a správné broušení vyžaduje cvik a dost času. Předem proto zvažte, nakolik se budete štěpování věnovat a jestli se vám spíš nevyplatí si nechat jednou za čas nože nabrousit od někoho, kdo má příslušné vybavení a dovednosti. Zkušené brusiče najdete i v mnoha specializovaných obchodech. Každopádně byste měli vědět, že zakoupený nůž mívá připravené jen tzv. technické ostří, které je potřeba doostřit. V souvislosti s tím je nutné si uvědomit, že se zahradnické nože brousí vždy jen na jedné straně čepele, a to podle toho, zda jste pravák nebo levák. Jestliže tedy v obchodech narazíte na nůž pro praváky nebo leváky, vyzkoušejte, jak moc už je nabroušený.Druhy nožůNa zahradě se využívají nejčastěji tři druhy nožů – žabka, roubovací a očkovací nůž.

  • Žabka – tento zahradnický nůž se vyznačuje velkou zahnutou čepelí, která usnadňuje řez. Žabka se proto používá k odřezávání různých výhonů. Při správně vedeném řezu totiž na rozdíl od nůžek výhon nezmáčkne a nezdeformuje, díky čemuž se řezná rána lépe zahojí. Z tohoto důvodu po žabce sáhněte i při začišťování větších ran.
  • Roubovák – už z názvu je zřejmé, k jaké práci je roubovací nůž určený. Typická je pro něj rovná čepel umožňující dlouhý a přesný šikmý řez, který je pro úspěšné roubování tak důležitý.
  • Očkovák – nůž určený pro očkování růží nebo ovocných dřevin poznáte podle výstupku na čepeli. U řezu provedeného na podnoži se tento výstupek využívá k odchlípnutí kůry, pod niž se zasune očko očkované dřeviny.

FOTO: ARCHIV FIREM MIKOV A VICTORINOX

Zahradnické nože

Kategorie: Zahrada
Tagy: broušení Flóra na zahradě rez
Sdílejte článek

Diskuze