Aby vás štípání dřeva bavilo
Podzim je období, kdy je už nejvyšší čas začít s přípravou palivového dřeva. Ať už ho používáte jenom jako otop v krbu při posezení za dlouhých zimních večerů, anebo je dřevo vaším hlavním palivem, ten správný nástroj vám práci vždy ulehčí. Bez kvalitní sekery se určitě neobejdete, pojďme se tedy podívat na to, podle čeho si sekeru správně vybrat.
Jednotlivé typy seker se od sebe liší především hmotností, délkou topůrka, úhlem a tvarem ostří. Záleží na tom, pro jakou práci chceme sekeru použít. Univerzální sekery mají lehčí a menší hlavy. Čepel není tak výrazně klínovitá, jako u štípacích seker. Tyto sekery jsou navržené pro práci s malými špalky a pro přípravu dřeva na podpal. Univerzální sekery jsou také skvělými společníky při kempování.
Hlavy štípacích seker jsou typicky větší a masivnější, s výrazným klínovým tvarem čepele. Většinou se jejich hmotnost pohybuje okolo 1 kg a délka topůrka bývá zpravidla minimálně 45 cm. Pro štípání větších polen používáme těžší štípací sekery, které mají hmotnost 1,5 kg a více a také delší topůrko. Pro porcování těch největších špalků a dlouhých klád je nejvhodnější kalač. Je to velká a těžká sekera na štípání špalků, má mohutnou hlavu o hmotnosti několik kilogramů a můžeme si pomoci i údery kladivem, pokud se špalek nedá rozštípnout. Další možností při práci s velkými a nepoddajnými špalky jsou štípací klíny. Současným trendem jsou klíny šroubovité, které se při každém úderu pootočí a tím napomáhají snadnějšímu a rychlejšímu rozdělení štípaného materiálu.
Samozřejmě jen ostrá sekera vám bude dobře a hlavně bezpečně sloužit. Nejjednodušším způsobem, jak udržovat ostří vaší sekery v kondici je použití speciálního ostřiče na sekery, který kromě naostření zajistí i zachování optimálního úhlu ostří. Rada na závěr – při výběru sekery mějte vždy na paměti, že by měla být jen tak těžká, aby ji sekáč byl schopen dlouhodobě ovládat, a to i po dobu delšího sekání. Dochází pak k únavě a těžká sekera spojená s únavou je nejkratší cesta k úrazu.
Více na www.fiskars.cz
Zdroj: PR článek společnosti FISKARS