Byt s retro nádechem v poctivém cihlovém domě

Retro nádech je velmi vítanou novinkou v moderních bytech, samozřejmě, musíte s ním umět šarmantně nakládat. Jinak by celkový dojem mohl působit lacině, nebo jako nechtěný mix stylů. V byte v pražských Vršovicích to však jednoznačně vyšlo.
Reklama
Foto: Petr Karšulín

Foto: Petr Karšulín

Foto: Petr Karšulín

Foto: Petr Karšulín

Reklama

Netřeba mnoho

Pokud chcete svému příbytku dodat retro nádech, nepotřebujete k tomu mnoho. Důležité je, aby hlavní styl interiéru byl jednoduchý, ideálně minimalistický. Potom nemůže dojít k nechtěnému mixu stylů a kýčovitému efektu, ale naopak pár retro kousků působivě vynikne. A opravdu stačí jen pár – například retro židličky u jídelního stolu. Podobně uvažovali i architekti ze studia Mooza architecture.

Foto: Petr Karšulín

Foto: Petr Karšulín

Hluboký motiv

V případě tohoto bytu měl retro nádech hluboký motiv, nejde jen o hipsterský výmysl. Dům, v němž se rekonstruovaný byt nachází, pochází totiž z padesátých let. Je to poctivý cihlový dům, který v sobě skrývá pěkné, prakticky řešené byty. Je z něj cítit, že byl stavěný pro tehdejší komunistické funkcionáře.

Foto: Petr Karšulín

Foto: Petr Karšulín

Foto: Petr Karšulín

Foto: Petr Karšulín

„Stará“ a nová kuchyň

„Materiálově a atmosférou je byt laděn mírně retro. Ne však proto, že je to nyní převládající trend, ale hlavně proto, že dům jako takový je z doby, kdy byla tato estetika vyloženě doma. Hlavním prvkem byla původní kuchyň, kterou jsme hmotově a kompozičně zachovali s rámovými a vsazenými dvířky – pouze v jiném materiálu – kombinace masivní dřevo + bílá. Původní kuchyň byla, bohužel, v neopravitelném stavu. Na repliku původní kuchyně navazuje modernější minimalistická současná kuchyň, která nechává tu ,starou´ vyniknout,“ vysvětlují autoři rekonstrukce svůj postup.

Foto: Petr Karšulín

Foto: Petr Karšulín

Foto: Petr Karšulín

Foto: Petr Karšulín

Jak změnili dispozici?

Byt měl původně dispozici 2+1. Architekti ji upravili zrušením dělicí příčky mezi kuchyní a obývacím pokojem, čímž vznikl velký společenský prostor. Nejen to, takto dostali domácí možnost do bytu umístit větší jídelní stůl, což předtím nebylo možné.

Foto: Petr Karšulín

Foto: Petr Karšulín

Zajímavý efekt vytvořili zrušením původního vchodu do kuchyně. Vznikla tak hluboká nika, která se dala využít jako skříň pro pračku a sušičku. I koupelna dostala nový velmi svěží a jednoduchý vzhled. Původní vanu nahradili elegantní walk-in sprchou. „Celým bytem prochází velkorysá nosná stěna, dimenzovaná pravděpodobně na bombový útok Američanů,“ říkají s úsměvem architekti o další specialitě bytu.

Foto: Petr Karšulín

Foto: Petr Karšulín

Foto: Petr Karšulín

Foto: Petr Karšulín

Byt Vršovice s retro nádechem

Architektonické studio: Mooza architecture

Lokalita: Praha-Vršovice

Plocha: 75 m2

Rok realizace: 2015

Sabína Zavarská
Foto: Petr Karšulín

Reklama
Reklama

Komentovat