V bývalé továrně bydlení snů! Jak to dokázali?

Máte-li to štěstí, že najdete prostor, který je přesnou kopií vašich představ o ideálním bydlení, neměli byste váhat ani vteřinu. Manželům se podařilo získat byt v bývalé továrně a za pomoci architektů ze studia SMLXL proměnily své sny ve skutečnost.
Houpačkami a lanovými závěsy je zároveň podtržena i atypická výška stropů v bytě, která je 3,3 m.FOTO BOYSPLAYNICE

Houpačkami a lanovými závěsy je zároveň podtržena i atypická výška stropů v bytě, která je 3,3 m. FOTO BOYSPLAYNICE

Reklama

Staré tovární prostory dnes nabízejí právě svým primárně „nebytovým účelem“ vhodnou příležitost k originálnímu bydlení. Když se mladé rodině naskytla možnost koupit byt v bývalé továrně ETA Regula, neváhali ani chvíli. Unaveni nesčetnými prohlídkami konečně nalezli zajímavý a atypický byt, a navíc v širším centru Prahy. Za zdmi původní budovy, kterou v roce 1924 navrhl Karel Bukovský, se kdysi odehrávala nejen výroba součástek pro filmové projektory, rádia, elektrické hodiny, ale nacházely se zde také kancelářské prostory, a dokonce zde probíhala i filmová natáčení. Dnes už však budova slouží ke zcela jiným účelům než dříve. Prostory prošly v roce 2015 rozsáhlou rekonstrukcí a místo omšelých výrobních hal tu dnes naleznete 68 bytů.

Minimalistické hodiny jsou jedním z betonových doplňků, krásně se vyjímají na stěně v kuchyňské části.FOTO BOYSPLAYNICE

Minimalistické hodiny jsou jedním z betonových doplňků, krásně se vyjímají na stěně v kuchyňské části. FOTO BOYSPLAYNICE

„Nabízelo se odhalit původní železobetonovou konstrukci, ale chtěli jsme bytu ponechat čistotu a motiv betonu jsme použili pouze u několika dílčích prvků.“FOTO BOYSPLAYNICE

„Nabízelo se odhalit původní železobetonovou konstrukci, ale chtěli jsme bytu ponechat čistotu a motiv betonu jsme použili pouze u několika dílčích prvků.“ FOTO BOYSPLAYNICE

A co okna?

Majitelům přálo štěstí a s developerem se podařilo vše perfektně časově sladit a domluvit na předání bytu ve stavu naprostého kolaudačního minima. Prostory tak čekaly pouze na zásah architektů ze studia SMLXL. Při první návštěvě bytu se ale konalo nemilé překvapení. Původní tovární okna, která developer sliboval na projektu zachovat, nahradil plastovými. Protože se jedná o rohový byt a okna zde hrají důležitou roli, bohužel to pozměnilo celý ráz bytu. Úkolem architektů bylo tedy opět probudit industriálního ducha a okna, která měla být zprvu dominantou, naopak trochu potlačit.

Byt má dvě toalety. Jednu umístili asrchitekti do koupelny, druhá je z praktických důvodů v samostatné místnosti.FOTO BOYSPLAYNICE

Byt má dvě toalety. Jednu umístili asrchitekti do koupelny, druhá je z praktických důvodů v samostatné místnosti. FOTO BOYSPLAYNICE

Spoje podlah kopírují směr žebrové konstrukce, která na stropě vytváří zajímavou strukturu.FOTO BOYSPLAYNICE

Spoje podlah kopírují směr žebrové konstrukce, která na stropě vytváří zajímavou strukturu. FOTO BOYSPLAYNICE

Otevřený, prostorný

Hlavní obytný prostor architektka Klára Valová maximálně otevřela do vstupní části, nechala vyniknout centrální sloup a z něj vedená žebra, která tvoří základní konstrukci celé budovy. Ta ovlivňuje i celkový tvar bytu, který není klasicky pravoúhlý. Na tuto nepravidelnost navazuje i podlaha, která je vyrobena ze dvou materiálů – lité stěrky a dřevěných prken. Stěrka je použita u vstupu a v kuchyni, dřevo zase v chodbě, pokojích a hlavní obytné části. Spoje těchto podlah pak kopírují směr žeber. Majitelé si přáli, aby byt působil čistě a světle, proto nejsou žebra odhalena až na původní železobetonovou konstrukci, ale základní barvou se v tomto případě stala bílá. Beton byl pak použit jako doplněk ve formě pohledového betonu v obývacím pokoji za televizí a na několika kusech nábytku.

V tmavé ložnici je výrazným prvkem rozměrná postel s vysokým čelem, umístěná doprostřed místnosti, za ní se nachází prostor pro šatnu. FOTO BOYSPLAYNICE

V tmavé ložnici je výrazným prvkem rozměrná postel s vysokým čelem, umístěná doprostřed místnosti, za ní se nachází prostor pro šatnu. FOTO BOYSPLAYNICE

„Díky drobným úpravám dispozice se nám podařilo docílit šatny u vstupu, v ložnici a vytvořit i samostatnou technickou místnost pro pračku a sušičku. Nenápadně zakomponované prostory jsou ukryty za dřevěným obložením stěn. Barvou i dekorativním nátiskem evokují přepravní kontejnery, které jsou vzpomínkou na původní využití celého objektu.“

 

Šatna a obložení stěny v ložnici, ve kterém je schovaná technická místnost s pračkou a sušičkou, má evokovat přepravní kontejnery.FOTO BOYSPLAYNICE

Šatna a obložení stěny v ložnici, ve kterém je schovaná technická místnost s pračkou a sušičkou, má evokovat přepravní kontejnery. FOTO BOYSPLAYNICE

Posedět i pohoupat

Dominantou obývacího pokoje i celého bytu je betonový ostrůvek, kterým prochází vetknutá tenká deska ze dřeva a corianu, tvořící jídelní stůl. Dřevo mořené na šedo, corian a beton jsou materiály, které se pak opakují i na dalším nábytku v hlavní obytné části. Ostrůvek, jako centrální bod nejen obývacího pokoje, ale i celého bytu, ještě více umocňuje i nevšedně řešené barové sezení – zavěšené houpačky. Motiv černých lan, na kterých jsou houpačky zavěšeny, aplikovala architektka ještě u vstupu a v šatně, kde drží tyč na kabáty, nebo slouží jako úchytky u vestavných skříní.

Houpačka jako věšák na kabáty je jedním z netradičních prvků v bytě. Svým provedením zároveň koresponduje s originálním sezením u kuchyňského pultu. FOTO BOYSPLAYNICE

Houpačka jako věšák na kabáty je jedním z netradičních prvků v bytě. Svým provedením zároveň koresponduje s originálním sezením u kuchyňského pultu. FOTO BOYSPLAYNICE

Z chodby je pěkně čitelný nepravidelný geometrický tvar bytu, který podtrhují žebra, vedoucí z centrálního sloupu.FOTO BOYSPLAYNICE

Z chodby je pěkně čitelný nepravidelný geometrický tvar bytu, který podtrhují žebra, vedoucí z centrálního sloupu.FOTO BOYSPLAYNICE

Protiklady

Vzdušnost místnostem zaručuje nejen atypická výška stropu 3,3 metru, ale také převažující bílá barva. Do kontrastu se světlými místnostmi však architekta Klára Valová postavila ložnici a koupelnu, v tmavém provedení, které podporuje uvolnění a relaxaci.

Jedním z úkolů architektů bylo vyřešení úložných prostor, které byly ve stávající dispozici nedostatečné.FOTO BOYSPLAYNICE

Jedním z úkolů architektů bylo vyřešení úložných prostor, které byly ve stávající dispozici nedostatečné. FOTO BOYSPLAYNICE

„Majitelé naše studio SMLXL oslovili s předstihem, takže jsme měli dostatek času si vše pořádně promyslet a hned, jak klienti byt převzali, jsme mohli začít s úpravami.“

 

Koupelna je společně s ložnicí jedinou tmavší místností bytu.FOTO BOYSPLAYNICE

Koupelna je společně s ložnicí jedinou tmavší místností bytu. FOTO BOYSPLAYNICE

Dům v kostce

Název projektu: LOFT F5.04

Místo: Praha

Autor: Ing. arch. Klára Valová, studio SMLXL www.smlxl.cz

Návrh: 2015

Realizace: listopad 2016

Plocha: 120 m2

TEXT VERONIKA SLOMKOVÁ
FOTO BOYSPLAYNICE
ZDROJ časopis HOME

Komentovat