Co dokáže malá dispoziční úprava a pár dobrých nápadů

Byty v bratislavském Starém Městě mají vysokou hodnotu, nejen kvůli poloze. Často v nich jsou vysoké stropy a samostatné neprůchozí pokoje, někdy i velké koupelny.
Reklama

Z obvyklých negativ jsou nejvýznamnější nedostatek světla a méně funkční dispozice. Podobné vlastnosti měl i byt na Záhrebské v Bratislavě. Rekonstrukce negativa starého bytu odstranila a celý prostor funkčně i esteticky zmodernizovala.

Byt ve čtvrtém poschodí staršího bytového domu vyžadoval modernizaci. Ta v prvé řadě zahrnovala zpřehlednění a zlepšení funkčnosti dispozice, nutné bylo též přivést dovnitř více světla. Pozitivní je, že dispozice tohoto bytu nebyla vysloveně nefunkční, stačily malé úpravy a prostor dostal vše potřebné.

foto: Martin Maňo

Součástí bytu je hala, kuchyně, dva samostatné pokoje a hygienické zázemí. I když původně architekt Martin Maňo uvažoval nad změnou dispozice tak, aby byla variabilnější, nakonec se přesvědčil, že původní půdorys je jednoduchý a dostatečně praktický. Další změny by jen navýšily finanční rozpočet.

rekonstrukce bytu

foto: Martin Maňo

Posunuté dveře a zajímavé nadsvětlíky

I když se žádné velké bourání neuskutečnilo, přece jen bylo třeba pár věcí přepracovat. Vybourání příčky mezi WC a koupelnou znamenalo možnost zazdít dveře od WC, protože už nebyly nutné. Architekt posunul dveře do kuchyně do roviny s chodbou, zúžil a posunul i dveře do středního pokoje, které byly původně dvoudveřové.

Důležitým prvkem rekonstrukce je prosvětlení interiéru, což se autorovi přeměny podařilo díky nadsvětlíkům pod stropem, které přivádějí světlo do chodby a zádveří.

rekonstrukce bytu koupelna a WC

foto: Martin Maňo

Beton, bílá omítka a dřevo

Moderní estetiky dosáhl architekt odhalením původních betonových průvlaků. Zbytek zdí je omítnutý na bílo. S betonem zajímavě kontrastují dřevěné povrchy úložných prostorů udělaných na míru.

Sympatickým zpestřením interiéru je gresová vzorovaná dlažba, kterou najdete nejen ve vstupní hale, ale též v kuchyni a v koupelně. V obou samostatných pokojích zůstaly původní bukové parkety, ale samozřejmě potřebovaly přebrousit a nalakovat.

Nutná byla i výměna elektroinstalace a zdravotechniky, byt má nové bezpečnostní dveře. Nerovnosti stropů architekt zakryl sádrokartonovými podhledy.

rekonstrukce bytu

foto: Martin Maňo

Byt Záhrebská

architekt: Mgr. Art. Martin Maňo
podlahová plocha: 58,1 m2
realizace: 2019
lokalita: Bratislava

Sabína Zavarská
zdroj a foto: Martin Maňo

Reklama

Komentáře

  • Tak ten by se mi líbil hodně. A oceňuji repasovaný nábytek od Jindřicha Halabaly. Miluji art deco. Až tam budou květiny, doplňky, bude to krásné bydlení.

    Irena

Komentovat