Hravé a veselé pojetí barev a designu v malém barcelonském bytě

Malý byt je situován v budově ze 13. století v nejstarší čtvrti Barcelony. Born je však nejen historickou perlou města, ale také módní čtvrtí se spoustou skvělých restaurací a barů, kde se skvěle bydlí, obzvlášť, když máte skvěle navržený byt.
Reklama

Spojení

Před rekonstrukcí byl prostor rozkouskovaný do tří ložnic, z nichž dvě byly orientované do ulice a třetí byla umístěna při vchodu do obývacího pokoje a kuchyně vmáčknutých do tmavého kouta. Nový plán uspořádání dramaticky změnil. Architektům se podařilo maximálně využít proporce starověké stavby se čtyřmi metry výšky klenbového stropu, velkými okny a silnými zdmi. Všechny příčky se zbouraly a ponechána byla jen nosná zeď v ložnici.

Při rekonstrukci byl stržen falešný strop a objevila se katalánská klenba s dřevěnými trámy. Tu nechali architekti natřít na bílo, aby dosáhli maximální světlosti interiéru.

Při rekonstrukci byl stržen falešný strop a objevila se katalánská klenba s dřevěnými trámy. Tu nechali architekti natřít na bílo, aby dosáhli maximální světlosti interiéru.

Pozornost byla věnována každému detailu, ať už to byly originální dřevěné okenice, vyřezávaný kryt na radiátor nebo jednotlivé zařizovací předměty. Vše bylo pečlivě sladěno, aby barvy, struktury i tvary vytvořily harmonické a energií nabité bydlení.

Pozornost byla věnována každému detailu, ať už to byly originální dřevěné okenice, vyřezávaný kryt na radiátor nebo jednotlivé zařizovací předměty. Vše bylo pečlivě sladěno, aby barvy, struktury i tvary vytvořily harmonické a energií nabité bydlení.

Klíčovým a jediným dělicím prvkem rekonstrukce je úložná jednotka vyrobená na zakázku, která odděluje vstupní prostor od obývací zóny a předsíň proměňuje v chytře ukrytou šatnu. Na míru přesně vyrobený blok je navržen tak, aby zvýraznil monumentálnost znovunalezeného prostoru. Tmavě modrá buňka pojme veškeré oblečení, doplňky, sportovní potřeby i řadu domácího vybavení. Lakované panely usazené od podlahy ke stropu v opakujícím se rytmu umně skrývají i vstup do ložnice, která je tak opravdu privátním prostorem. Vstup do obývacího pokoje vysoký 2,5 m skrz tmavě modrý box tvoří světle růžové panely, opět s ukrytými dveřmi po obou stranách, kterými se vstupuje do šatny. Průnik denního světla do předsíňky zajišťuje z obývacího pokoje také 120 cm široká růžově obložená nika vykrojená přesně naproti obnovenému oknu, které bylo před rekonstrukcí zaslepené.

Krásným a zároveň praktickým detailem je 120 cm široká nika, která propouští denní světlo do malé předsíně a funguje jako dekorativní prvek.

Krásným a zároveň praktickým detailem je 120 cm široká nika, která propouští denní světlo do malé předsíně a funguje jako dekorativní prvek.

Kuchyně a jídelní zóna jsou propojeny s obývacím pokojem. Obloukový útvar v korálové barvě ukrývá koupelnu pro hosty, kterou majitelka bezpodmínečně požadovala a kvůli které nechtěli architekti ubírat prostoru na velkorysé otevřenosti. Přišli proto s velmi originálním řešením. Výraznou barvu pak doplňuje neutrální šedá na kuchyňské lince a světle růžové terazzo na desce jídelního stolu, desce kuchyňského ostrůvku a obkladu za pracovní plochou.

Kuchyně a jídelní zóna jsou propojeny s obývacím pokojem. Obloukový útvar v korálové barvě ukrývá koupelnu pro hosty, kterou majitelka bezpodmínečně požadovala a kvůli které nechtěli architekti ubírat prostoru na velkorysé otevřenosti. Přišli proto s velmi originálním řešením. Výraznou barvu pak doplňuje neutrální šedá na kuchyňské lince a světle růžové terazzo na desce jídelního stolu, desce kuchyňského ostrůvku a obkladu za pracovní plochou.

Otevřenost    

Vzdušný prostor obývacího pokoje a kuchyně profituje ze dvou velkých balkónových oken, jejichž původní dřevěné okenice byly zrestaurovány. Podhledy, které zakrývaly původní strop, byly strženy a katalánské klenby a dřevěné trámy znovu spatřily světlo světa. Architekti je nechali nabílit, aby se světlost interiéru ještě zvýšila. Čtyřiceticentimetrová nosná zeď, která teď odděluje obývací pokoj, ložnici a vstup, byla pokryta hrubou omítkou, aby vynikla její tloušťka. Velmi decentní barevnost otevřené kuchyně s kuchyňským ostrovem vesele narušuje korálový obloukový útvar, který nemá s kuchyní, ač je vlastně jejím nepřehlédnutelným prvkem, nic společného.

Nepříliš velký prostor pomohlo opticky zvětšit i propojení ploch. Dřevěná podlaha od Baltic Wood, stejně jako originální strop sjednocují obývací, jídelní a kuchyňskou zónu.

Nepříliš velký prostor pomohlo opticky zvětšit i propojení ploch. Dřevěná podlaha od Baltic Wood, stejně jako originální strop sjednocují obývací, jídelní a kuchyňskou zónu.

V jednoduchosti je krása. Byt není přeplněný nábytkem a ten, co tam je, působí subtilně a vyznačuje se jednoduchým designem. Barovky Revolver jsou od dánské značky Hay a jídelní židle Ypperlig pořídila Francesca v Ikea.

V jednoduchosti je krása. Byt není přeplněný nábytkem a ten, co tam je, působí subtilně a vyznačuje se jednoduchým designem. Barovky Revolver jsou od dánské značky Hay a jídelní židle Ypperlig pořídila Francesca v Ikea.

Uvnitř boxu je totiž umístěna koupelna pro hosty, na které majitelé bytu trvali a kterou nechtěli architekti omezit otevřenost prostoru. Rozhodli se tedy pro oblouk, který sahá téměř ke klenbě, ale zároveň ji nijak nepotlačuje. Obloukový motiv se pak v kuchyni opakuje ještě několikrát, na desce za pracovní plochou, na ostrůvku i jídelním stole vyrobených z růžového terazza. Architekti Andrea Serboli a Matteo Colombo odvedli skvělou práci a vytvořili nerušivě výrazný prostor.

Koupelna majitelky bytu, do které se vchází pouze z ložnice, dodržuje barevnost bytu a stejný jednoduchý styl. Vybavená je především sanitou a armaturami od značky Roca.

Koupelna majitelky bytu, do které se vchází pouze z ložnice, dodržuje barevnost bytu a stejný jednoduchý styl. Vybavená je především sanitou a armaturami od značky Roca.

Martinin pohled

Barcelonský byt mě nadchl. Líbí se mi, jak se architekti vypořádali s nevelkým prostorem a dokázali do něj dostat všechny funkční prvky. Trošku nepraktické mi přijde to, že se do koupelny pro hosty musí projít kuchyňskou částí bytu. Evidentně to byla ale nejschůdnější cesta, jak splnit přání majitelky dostat do bytu další koupelnu a neubírat z obytného prostoru. Mám moc ráda španělské pojetí barev a designu, které je hravé a veselé. Patricia Urquiola je skvělá a její návrhy mě hodně baví. Španělský Kettal pak doplňuje skandinávský design třeba i v podobě Ikey, která umí nabídnout opravdu dobré věci. Jídelní stůl, jehož základ tvoří podnož právě z Ikey doplněná deskou z růžového terazza, je zrovna příkladem, jak může nábytková konfekce přispět k originalitě.

Dělicí tmavomodrý box s růžovými průhledy a vstupy navrhli architekti a vyrobila firma FustHeri. Věšák Norm koupila majitelka od značky Menu.

Dělicí tmavomodrý box s růžovými průhledy a vstupy navrhli architekti a vyrobila firma FustHeri. Věšák Norm koupila majitelka od značky Menu.

renovovaný byt

dispozice: 2 + kk

obytná plocha: 65 m²

lokalita: Barcelona

TEXT. MARTINA PAULOVÁ

FOTO: ROBERTO RUIZ

Zdroj: Časopis HOME

Reklama
Reklama

Komentovat