Jak se dá z kanceláří vytvořit pozoruhodné bydlení

Renomované studio interiérového designu a architektury TANK si vzalo na mušku atypickou rekonstrukci prostor, která zahrnovala změnu účelu prostoru. Designéři proměnili obyčejné kancelářské prostory na pozoruhodné bydlení s industriální atmosférou.
Reklama
Originální dřevo bylo zachováno i v podobě masivních trámů, na kterých se čas podepsal, ale díky jejich kvalitě jsou stále plnohodnotnými stavebními a nyní i designovými prvky prostoru. Foto: Teo Krijgsman

Originální dřevo bylo zachováno i v podobě masivních trámů, na kterých se čas podepsal, ale díky jejich kvalitě jsou stále plnohodnotnými stavebními a nyní i designovými prvky prostoru. Foto: Teo Krijgsman

Designérům se perfektně podařilo spojit tradiční a novotvar – je to vidět například i v kuchyni, která výborně zapadá do prostoru a vnáší do něj čerstvý závan. Foto: Teo Krijgsman

Designérům se perfektně podařilo spojit tradiční a novotvar – je to vidět například i v kuchyni, která výborně zapadá do prostoru a vnáší do něj čerstvý závan. Foto: Teo Krijgsman

Výborně zvládnutá materiálová, barevná i prostorová kombinatorika dělá z bývalých kanceláří skutečně autentický a netradiční prostor, který dýchá historií. Foto: Teo Krijgsman

Výborně zvládnutá materiálová, barevná i prostorová kombinatorika dělá z bývalých kanceláří skutečně autentický a netradiční prostor, který dýchá historií. Foto: Teo Krijgsman

Krb nenápadně koresponduje s okolím a vytváří domácí atmosféru. Foto: Teo Krijgsman

Krb nenápadně koresponduje s okolím a vytváří domácí atmosféru. Foto: Teo Krijgsman

Prvním krokem bylo odstranit v podstatě celý interiér a jít do hloubky – odstranit nánosy omítek a jiných povrchových úprav, které ukrývaly syrovou cihlu jako základní stavební prvek budovy.

Na chodbě se nachází 16 metrů dlouhá knihovna, která ukrývá vchody do jednotlivých pokojů. Foto: Teo Krijgsman

Na chodbě se nachází 16 metrů dlouhá knihovna, která ukrývá vchody do jednotlivých pokojů. Foto: Teo Krijgsman

Skutečně netradičně – přímo na chodbě – se nachází minimalistická koupelna, která je prostřednictvím knihovních polic propojená s ložnicí. Foto: Teo Krijgsman

Skutečně netradičně – přímo na chodbě – se nachází minimalistická koupelna, která je prostřednictvím knihovních polic propojená s ložnicí. Foto: Teo Krijgsman

Designéři mysleli i na děti – v prostoru je několik součástí, které slouží k hraní (například houpačka na fotografii). Foto: Teo Krijgsman

Designéři mysleli i na děti – v prostoru je několik součástí, které slouží k hraní (například houpačka na fotografii). Foto: Teo Krijgsman

Při rekonstrukci se našly i původní masivní dřevěné rámy dveří, které později v designu sehrály důležitou roli. Objevem, který velmi potěšil (nejen designéry, ale i budoucí obyvatele), byly stěnové panely ze 150 let starého německého smrku, které byly zachované a ukázaly se jako vhodné pro další využití v prostoru, resp. vlastní renesanci (protože v minulosti již v prostoru sehrály svou roli).

Dětské pokoje v sobě pro změnu nemají nic industriálního – jsou uzpůsobeny tak, aby se v nich děti cítily příjemně a bezpečně. Foto: Teo Krijgsman

Dětské pokoje v sobě pro změnu nemají nic industriálního – jsou uzpůsobeny tak, aby se v nich děti cítily příjemně a bezpečně. Foto: Teo Krijgsman

Hravé barvy se uplatňují zejména v těchto částech. Foto: Teo Krijgsman

Hravé barvy se uplatňují zejména v těchto částech. Foto: Teo Krijgsman

Co se týče dispozičního řešení, autoři interiéru sladili původní historické prvky s moderním a efektivním návrhem. Obývací místnost, kuchyň a jídelna jsou realizovány v rámci otevřeného prostoru. Napojují se na dlouhou rovnou chodbu, která je lemována knihovnami. Na konci chodby se nachází ložnice, k níž patří minimalistická koupelna. Dětské pokoje – pro zachování hravosti – okouzlují jasnými tóny a celkově jiným charakterem designu než zbytek nemovitosti.

Stěna pokrytá zrcadly poblíž ložnice ukrývá úložný prostor. Foto: Teo Krijgsman

Stěna pokrytá zrcadly poblíž ložnice ukrývá úložný prostor. Foto: Teo Krijgsman

Další úložné prostory se nacházejí v rozměrných skříních, které vás přivedou k posteli v ložnici. Foto: Teo Krijgsman

Další úložné prostory se nacházejí v rozměrných skříních, které vás přivedou k posteli v ložnici. Foto: Teo Krijgsman

Při pohledu z ložnice vypadá koupelna velmi symetricky a skutečně industriální. Je tomu tak díky surové stěně, která je ponechána za velkou kovovou vanou. Foto: Teo Krijgsman

Při pohledu z ložnice vypadá koupelna velmi symetricky a skutečně industriální. Je tomu tak díky surové stěně, která je ponechána za velkou kovovou vanou. Foto: Teo Krijgsman

Text: Anna Martausová
Foto: Teo Krijgsman
Zdroj: freshome.com

Reklama

Komentovat