„Lockdown“ změnil pohled na architekturu bydlení: Byt musí být připravený na nečekané situace

28. 05. 2021
Diskuze (0)
Sdílet

Budova postavená v eklektickém stylu na konci devatenáctého století má prostorné podkrovní terasy. Majitelé jednoho z bytů, ke kterému tato terasa patří, hledali řešení, jak zvětšit obytnou plochu o jeden pokoj.

Uvažovali nad proměnou terasy v obytnou místnost. Vzhledem k jedinečné fasádě není povoleno měnit vnější vzhled budovy. Jak z toho vykličkovala architektka? Majitelé zjistili, že ačkoliv je dům v dobrém stavu, dispozice bytu úplně nevyhovuje jejich potřebám.

Přečtěte si také:
Dvě terasy a prostor na jógu. Fascinující rekonstrukce domu s kupolí

Chtěli zde organizovat rodinné návštěvy a požadovali, aby střešní byt vyhovoval uživatelům s různými potřebami a způsobem života, od skupiny mladých lidí až po dospělý pár. Odpovědí nebylo překrytí terasy, ani její proměna v pokoj. Základem proměny byla vnitřní změna organizace místností a hledání plynulejšího řešení.

Obývací část východ na terasu

Změnou dispozice terasa s venkovním sezením přímo navazuje na hlavní obytný prostor, takže se stává další využitelnou místností. Zdroj: Milena Villalba

Místo rozdělování spojování

Kuchyň, obývací pokoj, komora, ložnice, prádelna a koupelna. To všechno byly původně uzavřené samostatné místnosti. Když si uvědomíte, že byt má celkově méně než osmdesát metrů čtverečních, je jasné, že místnosti byly malé a stísněné, prostor bytu zbytečně opticky zmenšovaly. Řešení znamenalo v prvé řadě odstranit existující příčky.

Kuchyň bílá drevěná stuha úložní

Dřevěná stuha, hlavní interiérový prvek tvořící pozadí bytu a událostí v něm, je zhotovena z březové překližky. Zdroj: Milena Villalba

Architektka navrhla koncepci, jejímž základem je „dřevěná stuha“ protékající celým prostorem. V ní jsou soustředěny všechny služby – od kuchyňské linky, přes úložné prostory, až po šatnu v ložnicové části. Ladné křivky opticky navazují na zvlněné zábradlí střešní terasy a zjemňují celý interiér. 

Terasa bytu s výhledem

Ladné křivky opticky navazují na zvlněné zábradlí střešní terasy a zjemňují celý interiér. Zdroj: Milena Villalba

Posuvné dveře jako řešení soukromí

Změnou dispozice terasa s venkovním sezením přímo navazuje na hlavní obytný prostor, takže se stává další využitelnou místností. Navzdory vybouraným příčkám se dá nově vybudovaný prostor předělit posuvnými dveřmi. Když je zavřete, vznikne druhý samostatný pokoj, který se dá využít jako ložnice pro hosty. Kromě ní má byt samostatnou ložnici majitelů.

Přečtěte si také:
Maličký byt s historickým charizmatem. Věřili byste, že je z roku 1902?
Dřevěná stuha z březové překližky

Když dveře zavřete, vznikne druhý samostatný pokoj, který se dá využít jako ložnice pro hosty. Zdroj: Milena Villalba

I architektura reaguje na COVID-19

Dřevěná stuha, hlavní interiérový prvek tvořící pozadí bytu a událostí v něm, je zhotovena z březové překližky. Podle autorky proměny vyzývá k dotyku, transformaci a nabádá uživatele ke svobodnému vyjádření.

 „V souvislosti s pandemií vyvolanou onemocněním COVID-19 vidíme více než kdykoliv předtím potřebu překonat koncepci bydlení jako statické, kompoziční a kvantitativní konstrukce. Naopak hledáme obytnou architekturu blízkou jejím uživatelům, která umožňuje pohyb a dynamické události, je proměnlivá, psychoaktivní, nepředvídatelná a je schopná zvládnout neočekávané situace, jako je například dlouhý „lockdown“,“ vysvětluje architektka Anna Solaz.

SMM Penthouse

architektonický ateliér: Estudi d’Arquitectura a Crux Arquitectos

autor: Anna Solaz

lokalita: Valencie, Španělsko

realizace: 2020

plocha: téměř 80 m2

Sabína Zavarská

Foto: Milena Villalba

Kategorie: Design interiérů
Tagy: designový nábytek exteriérové posezení moderni architektura vestavěné skříne zaoblené stěny
Sdílejte článek

Diskuze