Maličký byt s historickým charizmatem. Věřili byste, že je z roku 1902?

V roce 1902 byla v Bratislavě postavená kolonie Zehnhaus. Tvořilo ji deset domů určených pro zaměstnance železnice. Všechny měly čtvercový půdorys a typickou cihlovou fasádu. Dnes jsou národní kulturní památkou.
Reklama

V každém poschodí těchto domů najdete typicky čtyři byty – jeden dvoupokojový a tři jednopokojové. V polovině 20. let minulého století získal každý dům další poschodí. V této nadstavbě se nachází i rekonstruovaný jednopokojový byt, o kterém píšeme.

obývací pokoj
Přečtěte si také:

Jak vybojovat cenné centimetry v špatně navrženém bytě?

Všechny byty v této kolonii mají nezaměnitelnou atmosféru. To okamžitě vycítili i architekti: „V bratislavských Zehnhausech na Palárikově ulici jsme tvořili s radostí a respektem. Odkrýt původní dřevěný strop byl náš sen, ale zároveň i trochu loterie. Jeho krásu jsme zvýraznili kontrastní odhalenou cihlou a doplnili neutrálními barvami. K původnímu i novému nábytku jsme se snažili přistupovat co nejvíce ekologicky.“

rekonstrukce bytu

Dostatek úložného prostoru na boty a věšení šatstva se podařilo tvůrcům projektu vytvořit i ve vstupní části bytu. Foto: MIMO architekti, ARCHHOLIKS

Byt na pronájem

Po rekonstrukci je byt typu 1 + k určen k pronájmu, maximálně pro dvě osoby. Atmosféra v něm je však příjemná a vzdušná, jako by šlo o podstatně větší byt. Architekti neřešili žádné dispoziční změny, největší stavební úpravou bylo odhalení zmíněného stropu, který prostor provzdušnil a dodal mu dobovou atmosféru.

rekonstrukce bytu

Foto: MIMO architekti, ARCHHOLIKS

Nejdůležitější moment: funkční zóny

Když nemáte dostatek prostoru na to, aby každý pokoj měl svou funkci, je přímo nutné vytvořit jasné funkční zóny. Takto postupovali architekti i v tomto případě. Díky prostornosti pokoje mohli vytvořit zdravou spací část, která je oddělena od denní části jen knihovnou. Zároveň je tedy prosvětlená a větraná.

V rohu se knihovna mění ve vestavěnou skříň, která vytváří dostatek úložného prostoru. Po těchto úpravách v pokoji zbylo místo nejen pro repasovanou sedačku, ale i pro jídelní stůl.

rekonstrukce bytu

Kuchyňský kout od vstupní chodby odděluje panel s lamelovou výplní. Foto: MIMO architekti, ARCHHOLIKS

Úložné prostory, pračka i kotel

Dostatek úložného prostoru na boty a věšení šatstva se podařilo tvůrcům projektu vytvořit i ve vstupní části bytu. Protože vstupní část je úzká, opticky ji rozšiřují zrcadla na dveřích skříněk. Kromě úložného prostoru tu najdete i zabudovaný kotel a pračku.

rekonstrukce bytu

Malou koupelnu s toaletou provzdušnili. Foto: MIMO architekti, ARCHHOLIKS

Původní skříňky v kuchyni

Kuchyň jemně připomíná historii bytu. Architekti použili původní spodní skříňky, ale doplnili je moderními kovovými policemi. Kuchyňský kout od vstupní chodby odděluje panel s lamelovou výplní. Malou koupelnu s toaletou provzdušnili. Stačilo vybourání okenního otvoru do větrací šachty. Na stěnách v koupelně si všimněte trendového i praktického keramického obkladu se vzorem terrazzo.

obývací pokoj
Přečtěte si také:

Vydařená rekonstrukce panelákového bytu v nadčasovém severském stylu

rekonstrukce bytu

Malou koupelnu s toaletou provzdušnili. Foto: MIMO architekti, ARCHHOLIKS

Jednopokojový byt „Železničář“

autoři projektu: Ing. arch. Soňa Králiková, MIMO architekti

Ing. arch. Jana Tartalová, Ing. arch. Michal Tartal, ARCHHOLIKS

lokalita: Palárikova ulice, Bratislava

plocha: 39 m2

projekt: 2017 až 2018

realizace: 2019

Sabína Zavarská
zdroj a foto: MIMO architekti, ARCHHOLIKS

Reklama

Komentovat