Mladý majitel přetavil starý a tmavý byt v moderní otevřený prostor

Díky dvojici zkušených architektů přetavil mladý majitel starý byt v moderní bydlení, které je odrazem jeho vkusu i vřelého vztahu ke sportu.
Jídelní sezení se skládá ze stolu značky Pedrali a jedněch z nejznámějších židlí světa CH24 Wishbone od značky Carl Hansen, jež v roce 1950 navrhl dánský architekt Hans J. Wegner. FOTO ROBERTO RUIZ, WWW.ROBERTORUIZ.EU

Jídelní sezení se skládá ze stolu značky Pedrali a jedněch z nejznámějších židlí světa CH24 Wishbone od značky Carl Hansen, jež v roce 1950 navrhl dánský architekt Hans J. Wegner. FOTO ROBERTO RUIZ, WWW.ROBERTORUIZ.EU

Reklama
FOTO ROBERTO RUIZ, WWW.ROBERTORUIZ.EU

FOTO ROBERTO RUIZ, WWW.ROBERTORUIZ.EU

Exteriérový nábytek najde uplatnění i v interiéru. Trojice příručních stolků i křesílko v obývací části pocházejí od španělské značky Kettal. FOTO ROBERTO RUIZ, WWW.ROBERTORUIZ.EU

Exteriérový nábytek najde uplatnění i v interiéru. Trojice příručních stolků i křesílko v obývací části pocházejí od španělské značky Kettal. FOTO ROBERTO RUIZ, WWW.ROBERTORUIZ.EU

Velký květináč, v němž je vysazen banánovník, i nohu jídelního stolu dotvořila Zaida Sabatés, která se věnuje dekorativní malbě různých objektů. FOTO ROBERTO RUIZ, WWW.ROBERTORUIZ.EU

Velký květináč, v němž je vysazen banánovník, i nohu jídelního stolu dotvořila Zaida Sabatés, která se věnuje dekorativní malbě různých objektů. FOTO ROBERTO RUIZ, WWW.ROBERTORUIZ.EU

Majitel Santi má blízký vztah ke sportu, hlavně k cyklistice. Protože má rád i design, nechybí u něj doma několik designérských kousků. FOTO ROBERTO RUIZ, WWW.ROBERTORUIZ.EU

Majitel Santi má blízký vztah ke sportu, hlavně k cyklistice. Protože má rád i design, nechybí u něj doma několik designérských kousků. FOTO ROBERTO RUIZ, WWW.ROBERTORUIZ.EU

Na místě, kde se původně nacházela pračka, vzniklo příhodné vestavěné sezení. Nová prádelna je přístupná přímo z terasy. FOTO ROBERTO RUIZ, WWW.ROBERTORUIZ.EU

Na místě, kde se původně nacházela pračka, vzniklo příhodné vestavěné sezení. Nová prádelna je přístupná přímo z terasy. FOTO ROBERTO RUIZ, WWW.ROBERTORUIZ.EU

Přímé světlo do koupelny zabezpečuje okno, kolem něhož se nachází kovová konstrukce. Tu postupně obroste zeleň. Na týchž trubkách je v koupelně upevněno i zrcadlo nad umyvadlem, které se nachází přímo před oknem.

Maskulinní a sofistikovaný

Členitý a tmavý byt v barcelonské čtvrti Sant Antoni prošel komplexní rekonstrukcí, díky níž se proměnil v moderní otevřený prostor se dvěma ložnicemi. Cílem architektů ze studia CaSa bylo vytvořit striktně maskulinní a současně sofistikované bydlení – byt totiž patří svobodnému sportovnímu nadšenci s vášní pro design. Aby jeho nový domov nabyl své dnešní podoby, byl nutný i značný zásah do dispozice prostoru – terasa totiž původně sloužila jako koupelna a prádelna, v místě současné koupelny se zase nacházela samostatná kuchyň. Světlo do denní části bytu vnesli obnovením druhého okna vedoucího na terasu, díky čemuž byt získal nový charakter. Samotné zařízení se nese ve znamení neutrální barevné palety a důrazu na struktury použitých materiálů. Architekti se i vzhledem k požadavkům mladého majitele rozhodli prostor nezahltit množstvím nábytku a vsadili na kvalitní materiály i jednotlivé zařizovací prvky. Ve výsledku tak vzniklo světlé vzdušné bydlení, dotvořené stylovými doplňky a několika rostlinami, které prostoru vdechly život.

FKuchyňská linka zahalená do matné černé barvy do bytu výborně zapadla. Aby odsavač par zbytečně nezabíral moc místa, architekti ho skryli do sníženého stropu. Součástí malé police obložené kachličkami je i další světlo. FOTO ROBERTO RUIZ, WWW.ROBERTORUIZ.EU

Kuchyňská linka zahalená do matné černé barvy do bytu výborně zapadla. Aby odsavač par zbytečně nezabíral moc místa, architekti ho skryli do sníženého stropu. Součástí malé police obložené kachličkami je i další světlo. FOTO ROBERTO RUIZ, WWW.ROBERTORUIZ.EU

Kuchyňská část a koupelna jsou v porovnání se zbytkem bytu mírně vyvýšené. 

Ostrov přidružený k lince plynule přechází do barového sezení. 

Rozměry čtvercového obkladu se postupně mění – od 60 × 60 cm za stojanem na kola přes poloviční formát 30 × 30 v kuchyňské části až po 10 × 10 cm ve sprchovém koutě. FOTO ROBERTO RUIZ, WWW.ROBERTORUIZ.EU

Rozměry čtvercového obkladu se postupně mění – od 60 × 60 cm za stojanem na kola přes poloviční formát 30 × 30 v kuchyňské části až po 10 × 10 cm ve sprchovém koutě. FOTO ROBERTO RUIZ, WWW.ROBERTORUIZ.EU

U vstupu do bytu je umístěn originální stojan na kola. Aby se stěna za černou konstrukcí neušpinila, navrhli zde architekti šedý obklad, který plynule přechází do světlejší barevnosti použité v kuchyni a koupelně. 

Dveře vedoucí do ložnice jsou původní – architekti je nechali obnovit. Na vchodových dveřích zase vyniká zlatý zamikací systém, který nebylo vůbec potřeba skrývat. FOTO ROBERTO RUIZ, WWW.ROBERTORUIZ.EU

Dveře vedoucí do ložnice jsou původní – architekti je nechali obnovit. Na vchodových dveřích zase vyniká zlatý zamikací systém, který nebylo vůbec potřeba skrývat. FOTO ROBERTO RUIZ, WWW.ROBERTORUIZ.EU

Svěží barvy vnášejí do koupelny dva zarámované tisky, jejichž autorem je ilustrátor Pau Sanz i Vila. I koupelna může přece být malou galerií. FOTO ROBERTO RUIZ, WWW.ROBERTORUIZ.EU

Svěží barvy vnášejí do koupelny dva zarámované tisky, jejichž autorem je ilustrátor Pau Sanz i Vila. I koupelna může přece být malou galerií. FOTO ROBERTO RUIZ, WWW.ROBERTORUIZ.EU

V koupelně spojené s toaletou nahrazuje vanu prostorný průchozí sprchový kout. Šedou barvu obkladu a bílou sanitu dotvářejí černé prvky, jakými jsou baterie a skříňka pod umyvadlem, což podporuje její industriální vzhled.

Kouzlo bytu spočívá v čistotě řešení a jednoduchosti jeho zařízení. Noční stolek v ložnici například nahrazuje hromádka knih. FOTO ROBERTO RUIZ, WWW.ROBERTORUIZ.EU

Kouzlo bytu spočívá v čistotě řešení a jednoduchosti jeho zařízení. Noční stolek v ložnici například nahrazuje hromádka knih. FOTO ROBERTO RUIZ, WWW.ROBERTORUIZ.EU

V obou ložnicích i denní části zvolili architekti dubovou podlahu, což prostor sjednocuje. FOTO ROBERTO RUIZ, WWW.ROBERTORUIZ.EU UIZ.EU

V obou ložnicích i denní části zvolili architekti dubovou podlahu, což prostor sjednocuje. FOTO ROBERTO RUIZ, WWW.ROBERTORUIZ.EU

Byt v kostce

Autor: Studio CaSa
Místo: Barcelona, Španělsko
Dispozice: 3 + kk
Plocha: 72 + 3,5 m² terasa

ARCHITEKTI

Studio Colombo and Serboli Architecture, zkráceně CaSa, tvoří dva italští architekti Matteo Colombo a Andrea Serboli působící ve španělské Barceloně. V současnosti pracují na projektech v několika zemích, včetně Švédska, Brazílie a Ruska.

www.colomboserboli.com

TEXT NATÁLIA ŽÁKOVÁ
FOTO ROBERTO RUIZ, WWW.ROBERTORUIZ.EU
STYLING A PRODUKCE CASA
ZDROJ časopis HOME

Komentovat