Náročná proměna čtyřpokojového bytu: posun příček, nové prostory, změna stylu

Čtyřpokojový byt potřeboval změnu. Jejím základem bylo vytvoření nových úložných prostor a zlepšení funkčnosti celé dispozice. To si vyžádalo několik úprav, včetně posunu příček. Neméně důležitá byla i změna estetiky bytu. Zvítězily jednoduché linie a neagresivní barvy.
Reklama
obývací pokoj

Foto Fabon atelier

Úložných prostor není nikdy dost

Tento byt jich měl původně nedostatek. Navíc jak děti rostou, potřebují též více prostoru na odkládání věcí. Problém s nedostatkem úložných prostor architekt Ondřej Fabšič vyřešil vytvořením samostatné šatny pro všechny členy domácnosti.

Světlo do celého bytu vtáhl jednoduchým trikem – do obývacího pokoje spojeného s kuchyní se dostanete skleněnými dveřmi. Jimi proniká přirozené světlo i do částí, ve kterých není okno. Navíc dveře šetří i prostor – jsou posuvné a zasouvají se do nábytkové sestavy.

sklenené dvere

Foto Fabon atelier

Snadno udržovatelný byt

Kromě toho si majitelé přáli, aby měli použité materiály přírodní vzhled a celý byt byl snadno udržovatelný. Dlažba je z vinylu, který má dekor dřeva. Nepůsobí chladně a je snadno udržovatelný. V koupelně architekt kromě velkoformátových obkladů použil přírodní dýhu vyrobenou ze starých trámů.

sklenené dvere

Foto Fabon atelier

Každá místnost má styl

Celý interiér okouzluje elegancí, minimalismem, použitím jednoduchých tvarů, hladkých lesklých povrchů, které kontrastují s drsnějšími materiály. Barevnost je decentní: od bílé přes šedou, po hnědou a její odstíny. Prostor kuchyně zútulňuje dřevo na části stropu, bodové osvětlení nad pracovním pultem a jemná bílá záclona až po zem.

Pracovní pult tvořící ostrůvek je použitelný z obou stran – i ze strany od stolu nabízí úložné prostory. Sloup se stylovými hodinami působí jako centrální „věžička“ denní zóny. Nejpestřejší jsou pokoje pro chlapce. Stěny v nich osvěžuje tapeta s dekorem imitujícím „street art“. Navíc je i praktická, protože je lehce omyvatelná.

koupelna

Foto Fabon atelier

Co proměnou bytu majitelé získali?

Byt má podlahové vytápění už od původního stavu, ale v rámci rekonstrukce a s ohledem na změny v dispozici si ho majitelé přáli doplnit o nové vytápěcí okruhy. Kromě šatny přibyla i komora, v níž je umístěna pračka a sušička. Zvětšil se prostor koupelny (mimochodem má dvě okna!), toaleta je řešena jako samostatná. Díky spojení kuchyně s obývacím pokojem získali oba synové svůj vlastní pokoj.

detský pokoj

Foto Fabon atelier

Byt v Praze 6 ve zkratce

architektonické studio: Fabon atelier

architekt: Ondřej Fabšič

lokalita: Praha 6, ČR

projekt: 2018

realizace: 2019

dispozice: 4+1

Sabína Zavarská
Zdroj a foto: Fabon atelier

Reklama

Komentovat