Obdivuhodná proměna tmavého a nepraktického bytu: Moderní design s viktoriánskými prvky

Jak vytvoříte ze starého bytu, který nevyhovoval potřebám mladých majitelů, nadčasový prostor?
Reklama

Architekti z kanadského ateliéru SUWA zkombinovali moderní design s detaily ve viktoriánském stylu a výsledek můžete vidět na fotografiích: příjemný, harmonický a inspirativní prostor na žití.

foto: v2com, Élène Levasseur

foto: v2com, Élène Levasseur

Reklama

Cílem bylo vytvořit flexibilní prostor

Byt v kanadském Outremonte potřeboval rekonstrukci. Koupili ho noví majitelé, ale nelíbilo se jim, jak byl tmavý a nepraktický. V průběhu let v něm bylo realizovaných několik částečných úprav, ale ani ty nevyhovovaly potřebám nových majitelů.

foto: v2com, Élène Levasseur

foto: v2com, Élène Levasseur 

Cílem rekonstrukce bylo vytvořit flexibilní prostor, překonfigurovat rozložení bytu tak, aby byl prosvětlený, rozjasněný a nabízel oběma partnerům možnost nerušeně pracovat z domu. Některé z původních funkcí bytu byly obnoveny.

foto: v2com, Élène Levasseur

Obytný prostor je mostem mezi prací a spánkem

Architekti z ateliéru SUWA vytvořili centralizovaný obytný prostor, který je mostem mezi prostorem na spaní a domácí kanceláří. Ložnice je orientována směrem k ulici, pracovna směrem do zahrady. Tento centrální prostor tvoří obývací místnost, kuchyň a jídelna a je oddělen dlouhým mramorovým pultem.

Plynulý přechod mezi hlavním obytným prostorem a pracovnou vytvářejí skládací ocelové dveře. Podél chodby oproti koupelně (v místech, které má nejméně přirozeného světla) se nacházejí úložné prostory a prádelna.

foto: v2com, Élène Levasseur

foto: v2com, Élène Levasseur

Zvláštní pozornost dostala textury, motivy a úpravy povrchů

Nábytek a detaily do interiéru vybírali architekti spolu s majiteli bytu. Zvláštní pozornost věnovali texturám, motivům, povrchovým úpravám. Díky nim dosáhli kompozice, která vypovídá o věku budovy, ale zůstane vždy aktuální a čerstvá. Najdete zde trvalé a klasické materiály smíchané se současným designem a viktoriánskými detaily. I díky nim vznikl nadčasový prostor, který bude stárnout elegantně.

foto: v2com, Élène Levasseur

foto: v2com, Élène Levasseur

Kdo jsou architekti z ateliéru SUWA?

Ateliér založila v roce 2015 Marie-Eve L. Brodsky v Montrealu. Je neformální odnoží studia SUWA v Tokiu, kde jeho zakladatelka pracovala v roce 2013. Práce architektů je založena na hledání a nacházení rovnováhy mezi funkčností a krásou, tradicí a moderností. Estetika interiérů vycházejících z tohoto ateliéru je současná s důrazem na materiály, textury a techniky, aby dosáhli trvanlivý, ale i cenově dostupný design.

Hutchinson Flat ve zkratce

Architektonický ateliér: SUWA

Lokalita: Outremont, Kanada

Rok realizace: 2017

Plocha: 106 m2

Sabína Zavarská
Zdroj a foto: v2com, Élène Levasseur

Reklama
Reklama

Komentovat