Promyšlená rekonstrukce atriového bytu ve zcela atypické bytovce

Nebyl to ani rodinný dům, ani typický byt – atriový dům ze 70. let minulého století byl tou správnou kombinací obou. Aby však mohla čtyřčlenná rodina naplno využít jeho potenciál, musel nejdříve projít důkladnou rekonstrukcí.
Reklama
pohodlne kreslo

O křeslo v koutku na čtení bývá v rodině bitva, i když mu k dokonalosti chybí jedna drobnost. „Křeslo je velmi pohodlné, ale člověk si v něm musí déle posedět, aby zjistil, co ještě potřebuje,“ usmívá se Ivana. „Takže se chystáme dokoupit podnožku.“ Foto Miro Pochyba

Jak děti rostly, třípokojový byt začal být rodině těsný. Ivana a Milan se proto rozhodli, že se poohlédnout po něčem větším. Náhodou přitom narazili na nabídku zvláštního atriového bytu ve zcela atypické bytovce – z vnějšího schodiště se vcházelo do čtyř terasovitě uspořádaných bytových jednotek, přičemž každá měla vnitřní atrium, které lemovaly místnosti uspořádané do půdorysu ve tvaru L. Nebyl to tedy klasický rodinný dům a díky atriu s trávníkem a terasou ani běžný byt.

„Bylo to přesně to, co jsme potřebovali,“ říká Ivana. „Manžel totiž vždy toužil po rodinném domě, mně zas více vyhovuje bydlení v bytě. Toto byl ten správný kompromis.“ A přestože byl tento „trochu byt, trochu dům“ v původním a opravdu špatném stavu, dvojice v něm viděla potenciál. Líbila se jim tichá lokalita i dispozice s oddělenou denní a noční zónou, oceňovali také to, že k bytu patřil nejen sklep, ale také garáž s možností vytvoření dalšího krytého parkovacího místa.

obývací pokoj
Přečtěte si také:

Vydařená rekonstrukce panelákového bytu v nadčasovém severském stylu

„Nemáme díky tomu problém s parkováním, jak je běžné jinde na sídlišti, a se dvěma dětmi využijeme sklep i na jízdní kola a další sportovní vybavení,“ pochvalují si. Potřebovali však větší obývací pokoj a nelíbila se jim ani tmavá kuchyň, ani úzká chodba, ani maličká koupelna. „Věděli jsme, že se tyto věci budou dát změnit, ale nevěděli jsme přesně jak. A bylo nám jasné i to, že to sami nezvládneme,“ přiznávají.

Začali tedy hledat architekty, kteří by dokázali využít potenciál starého bytu a změnit ho v praktické i pěkné rodinné bydlení. Oslovili několik architektonických kanceláří, než si vybrali Arkon ateliér. „Vyhovovalo nám, že jsou z města, takže na setkání bychom to neměli daleko, ale zejména dokázali vyřešit všechno, co jsme potřebovali – nejen interiér, ale i stavební úpravy,“ vysvětlují Ivana a Milan.

kuchyni tvoří ostrov s ​​dostatkem pracovních ploch a díl s vysokými skříněmi

Šikovně vyřešenou kuchyni tvoří ostrov s ​​dostatkem pracovních ploch a díl s vysokými skříněmi, které zas poskytují dostatek odkládacího prostoru. „Navíc je to jen na skok do sklepa, takže jsme mohli bez problémů oželet komoru, která dříve v domě byla, a raději zvětšit koupelnu, což bylo pro nás důležité,“ vysvětluje Ivana. Foto Miro Pochyb

Úpravy v bytě začaly velkým bouráním, aby se následně mohla změnit dispozice podle návrhu architektů. Zůstaly v podstatě jen obvodové zdi a střecha, všechny vnitřní příčky byly odstraněny. Kuchyň i koupelna změnily pozici, na místě někdejší maličké koupelny je dnes šatna v rodičovské ložnici. Aby se zvětšil obývací pokoj, přičlenili k němu architekti i prostor bývalé zimní zahrady. Nové uspořádání bytu je pro čtyřčlennou rodinu přímo ideální.

Denní zóna tvoří velký otevřený prostor s kuchyní, jídelnou a obývacím pokojem, ze které se vychází ven do atria. Atrium je zároveň přístupné i ze všech tří ložnic. Noční část je zcela oddělena od denní – „Když se zavřou posuvné dveře, děti mohou klidně spát, i když je u nás večer návštěva,“ pochvaluje si Ivana. A odkládacích prostor je zde přímo královské množství.

Chlapecký pokoj

Chlapecký pokoj je zařízen na míru vyrobeným nábytkem s motivem fotbalového míče. Rodiče vedou obě děti ke sportu a fotbal a zelená barva trávníku byly ideálním tématem pro oživení Šimonova pokoje. Foto Miro Pochyba

„To, že jsme oslovili architekty, bylo asi to nejlepší, co jsme mohli udělat. V mnohém nám pomohli a ušetřili nám spoustu času. S manželem máme totiž diametrálně odlišný vkus a architektům se podařilo navrhnout interiér, který se líbí nám oběma. Sami bychom asi k takovému dobrému kompromisu nedošli,“ přiznává Ivana.

Na začátku poslali manželé do ateliéru Arkon vše, co se jim líbí – barevné kombinace, obrázky různých prostorů…, a přiložili i dlouhý seznam toho, co by doma chtěli mít – od důležitých věcí až po maličkosti. V další fázi vše společně bod po bodu prošli a hledali optimální řešení. „Původně jsme si mysleli, že já vyberu například obývák a kuchyň, manžel zas rozhodne, jak bude vypadat ložnice a koupelna. Teď vím, že by to nebylo dobré. Líbí se nám totiž různé styly a dům by měl vypadat jako jeden celek,“ vysvětluje Ivana.

Foto: Ricardo Bassetti
Přečtěte si také:

Obrovská výzva pro majitele: 20 let zapomenutý byt koupili s povinností rekonstrukce

„Tím, že do procesu vstoupili zkušení architekti, dovedli nás k výsledku, se kterým jsme spokojeni oba,“ uznává. Jelikož architekti použili ve vizualizaci interiéru konkrétní zařízení, ušetřili majitelům i zdlouhavé chození po obchodech či pracné hledání nábytku na internetu. „Drželi jsme se vizualizace, která se nám líbila, a pokud jsme něco nemohli sehnat, dostali jsme od architektů další vhodné varianty na výběr. Protože i když změníte jen zdánlivé maličkosti, například odstín potahu nebo typ svítidla, nakonec z toho může vzniknout úplně jiný interiér“ konstatují manželé.

Kovová zástěna decentně odděluje WC od zbytku koupelny

Kovová zástěna decentně odděluje WC od zbytku koupelny, a přitom neubírá prostoru na vzdušnosti. Podle návrhu architektů ji vyrobili v Milanově firmě Solmark. Foto Miro Pochyba

Profil

Majitelé

Manželé Ivana a Milan a jejich dvě děti – Šimonek (10) a Barborka (8). Ivana je učitelka, Milan je majitel strojírenské firmy.

Nemovitost

Atriový byt v Považské Bystrici s plochou 120 m² + 80 m² plocha atria

Návrh rekonstrukce

Architekti z ateliéru Arkon pod vedením Ing. arch. Dušana Chupáče

Text: Erika Kuhnová
Foto: Miro Pochyba
Zdroj: časopis HOME

Reklama

Komentovat