Obrovská výzva pro majitele: 20 let zapomenutý byt koupili s povinností rekonstrukce

Členitý interiér, kterému dominuje bílá a šedá, je výsledkem práce brazilských architektů ze studia Estúdio Paralelo. Byt se nachází v zapomenutém domě z padesátých let. Dvacet let byl nepoužívaným, majitelé ho koupili spolu s povinností rekonstrukce.
Reklama
Foto: Ricardo Bassetti

Foto: Ricardo Bassetti

Reklama
Foto: Ricardo Bassetti

Foto: Ricardo Bassetti

Rekonstrukce „od podlahy“

Byt se nachází ve dvou podlažích malé budovy, přičemž každé z nich má plochu 60 metrů. Cílem rekonstrukce bylo vytvořit moderní prostor pro bydlení připomínající roky, ve kterých byl dům postaven. Rekonstrukce vyžadovala nejen citlivý přístup, ale také hodně trpělivosti a plánování. Situaci komplikoval fakt, že neexistoval záznam o umístění vodoinstalace ve stěnách, takže vše bylo nutné postupně zjistit.

Foto: Ricardo Bassetti

Foto: Ricardo Bassetti

Foto: Ricardo Bassetti

Foto: Ricardo Bassetti

Co se podařilo zachránit?

Majitelé požadovali nové potrubí a na jiných místech než původní, rekonstruovalo se tedy skutečně „od podlahy“. Staré dřevěné podlahy se podařilo zachovat, samozřejmě musely být obnoveny a ošetřeny. Z původních materiálů zůstal granilit na schodech, mramor a dřevo z amerického dubu. Železná okna byla předělána a ošetřena speciálním elektrostatickým lakem.

Foto: Ricardo Bassetti

Foto: Ricardo Bassetti

Foto: Ricardo Bassetti

Foto: Ricardo Bassetti

Obvodové zdi nechali odhalené

Zajímavým objevem při demolici nepotřebných zdí bylo zjištění, že obvodové zdi bytu jsou zdvojené. Architekti se je rozhodli ponechat odhalené, aby ukázali původní zdivo, jen namalované bílou barvou. Ta zdůrazňuje, že zdi jsou sice z 50. let, ale už patří do odlišných prostorů. Výsledkem je čistý byt s jednoduchými liniemi a jasnou organizací. Světlo se šíří do všech rohů místností, což zdůrazňuje původní rysy budovy s rustikálním nádechem.

Foto: Ricardo Bassetti

Foto: Ricardo Bassetti

Foto: Ricardo Bassetti

Foto: Ricardo Bassetti

Terasy na obou podlažích

Na nižším podlaží se nachází velká obývací místnost, kuchyň s jídelním stolem, ložnice, hygienické zázemí. Zajímavým způsobem je řešený ostrůvek v kuchyni, do kterého jsou začleněny původní odhalené pilíře jako artefakty minulosti. Takových detailů najdete v celém bytě více. Z obývacího pokoje i ložnice je možné vyjít na terasu s posezením a zelení. Na vyšším podlaží se nachází menší místnost sloužící jako pracovna, z níž je východ na další prostornou terasu.

Foto: Ricardo Bassetti

Foto: Ricardo Bassetti

BF 81 ve zkratce

Architektonické studio: Estúdio Paralelo

Hlavní architekt: Fernando Paál

Spolupracující architekti: Laura Peters, Julia Park

Lokalita: Santa Cecilia, São Paulo, Brazílie

Plocha: 150 m2

Rok realizace: 2018

Sabína Zavarská
Foto: Ricardo Bassetti

Reklama
Reklama

Komentovat