Rafinované řešení interiéru, jaké byste v bytě rozhodně nečekali

Umíte si představit velký obytný prostor, jehož součástí není jen obývák a kuchyň s jídelnou, ale také ložnice? V průběhu pár minut se promění v elegantní salón. Jak je to možné?
Reklama
ložnice

Foto: Tomáš Souček

 

Do posledního centimetru

Architekti dostali za úkol přeměnit rohový byt v historickém pražském domě. Prostor bytu využili do posledního centimetru, navzdory tomu vůbec nepůsobí stísněně, právě naopak.

„V maximální míře nám šlo o zachování původních historických prvků bytu a ty nové, námi navržené, jsou záměrně výrazně kontrastní,“ charakterizují přístup autoři přeměny.

Hlavní součástí bytu po rekonstrukci je velký obytný prostor s kuchyní a ložnicí. Překvapením interiéru je rafinované řešení, které nabízí hotelový komfort.

Otočná postel

Foto: Tomáš Souček

Otočná postel

Dominantou celého otevřeného prostoru – salónu, který vznikl spojením obývací místnosti, kuchyně a ložnice, je otočná kruhová postel.

„Kruhové lůžko jako kinetický objekt, a také jako sochařská instalace dovoluje bezprostřední změnu podoby obývací místnosti a ložnice na vzdušný salón,“ vysvětlují architekti.

Samotnou postel totiž tvoří dřevěná kruhová základna s vysokým zaobleným půlkruhovým čelem. Stačí pootočení postele o 180 stupňů a rozestlané lůžko se skryje za elegantním dřevěným čelem postele. Tím se plně změní vzhled interiéru.

Navíc, i šatník je dokonale ukrytý v elegantním vestavěném nábytku (tvoří ho vlastně velká výsuvná zásuvka), takže interiér působí nerušeným dojmem a nic neprozrazuje jeho druhou funkci. Kruhová postel tvarem a umístěním navazuje na oblouková okna, umístěná na dvou stěnách obýváku.

Otočná postel

Foto: Tomáš Souček

Nevšední kuchyňská linka

Hravost a umělecký přístup autorů nechybí ani v kuchyni. Ta je vybavena na míru vytvořenou dvojúrovňovou kuchyňskou linkou, která pokračuje jako jídelní stůl. Futuristický vzhled dodává šest hliníkových nohou, které připomínají přistávací konstrukci vesmírného modulu.

bíla kuchyne

Foto: Tomáš Souček

Jen dočasné bydlení

Součástí rekonstruovaného bytu je také samostatná ložnice s velkou pohodlnou postelí a vlastním hygienickým zázemím, za zrcadly na chodbě ukrytý šatník, velká koupelna a technická místnost. Spojení bílé barvy s béžovou barvou dřeva působí vzdušně a světle.

Ačkoli je tento byt určený na krátkodobý pronájem, díky intimitě, kterou nabízí, a harmonickému působení by byl vhodný i jako trvalé bydlení.

koupelna

Foto: Tomáš Souček

Rekonstrukce bytu Kafkova ve zkratce:

architektonický ateliér: Atelier SAD

autoři: MgA Adam Jirkal, MgA Jerry Koza

spolupráce: Ing. Arch. Vítek Markvart

lokalita: Praha, ČR

realizace: 2015

zhotovitel: MY76

Sabína Zavarská
Foto: Tomáš Souček

Reklama

Komentovat