Rekonstrukce bytu pro mladou rodinu bez nutnosti větší investice

Rekonstrukce bytu pro mladou rodinu je vždy příležitost pro objevování. Zejména pokud majitelé už v bytě delší dobu bydlí a po letech hledají způsob, jak stávajícímu příbytku vdechnout nový život.
Reklama
FOTO JIŘÍ VANĚK

FOTO JIŘÍ VANĚK

Reklama

Majitelé si pořizovali byt před cca 12 lety. Od té doby se změnily nejen jejich rodinné poměry, ale i představy o kvalitě bydlení. Nechtěli se stěhovat, na současném místě se jim líbilo. Jen měli zájem ten svůj stávající interiér „trošku překopat“.

FOTO JIŘÍ VANĚK

FOTO JIŘÍ VANĚK

„Majitelé měli pocit, že je byt pro ně a dvě malé dcery poněkud malý, dokonce uvažovali i o pořízení většího. Pak jsme se ale společně podívali na ten stávající a pokusili se najít řešení pro jejich situaci bez nutnosti větší investice do nového bydlení,“ říká architektka Anna Igriciová.

Základním požadavkem bylo zajistit příjemný, praktický a moderní interiér pro čtyřčlennou rodinu. „Nakonec se tedy i něco bouralo a přestavovalo – zejména dispozice. Na druhé straně jsme ale třeba ponechali korpus původní kuchyně i některé nábytkové solitéry.“ Nejzásadnějším rozhodnutím bylo přestěhovat ložnici rodičů a dětský pokoj.

FOTO JIŘÍ VANĚK

FOTO JIŘÍ VANĚK

FOTO JIŘÍ VANĚK

FOTO JIŘÍ VANĚK

FOTO JIŘÍ VANĚK

FOTO JIŘÍ VANĚK

V hlavní roli světlo

„Jako problém se ukázala orientace bytu, kvůli které byl stávající dětský pokoj během větší části dne velmi tmavý. I proto jsme jej posunuli více do středu dispozice, blíže k obýváku, který je naopak zalitý světlem skrze francouzská okna balkonu.“

Důležitým detailem je vnitřní okno – nově budovaná příčka s částečným prosklením, které propouští sekundární denní světlo do hloubky dispozice. Navíc jsou i příjemným „kontrolním nástrojem“ pro rodiče a naopak, rozptýlené světlo z večerního obýváku působí pro usínající holčičky uklidňujícím dojmem.

FOTO JIŘÍ VANĚK

FOTO JIŘÍ VANĚK

FOTO JIŘÍ VANĚK

FOTO JIŘÍ VANĚK

Skříně sem, skříně tam

Zvláštní péče byla věnována návrhu úložných prostorů: vestavěné a zavěšené skříně jsou dimenzovány podle konkrétních potřeb majitelů. „Vlastně celá stěna v chodbě slouží jako velká skříň. Záměrně jsme skříně otevřeli z obou stran, z chodby i pokojů.“ Navíc došlo ke sjednocení a sladění barevného řešení ve všech pohledových úrovních: od jednolité podlahy z masivu bez rušivých prahů mezi místnostmi, přes jednotný styl úložných prostor v pokojích až po řešení nové kuchyně a koupelny.

„Převážně vertikální dělení úložných prostor interiér opticky zvětšuje,“ vysvětluje architektka. Svébytné místo v řešení zaujímají posuvné dveře – takto funkční, prostorově úsporné řešení, které na sebe bere i roli důležitého designového prvku. Střídmé barevné řešení (dominantní bílá s kontrastní tmavou posuvných dveří) dává vyniknout barvě doplňků a předmětů běžné spotřeby.

FOTO JIŘÍ VANĚK

FOTO JIŘÍ VANĚK

FOTO JIŘÍ VANĚK

FOTO JIŘÍ VANĚK

TEXT: JONÁŠ ZÁBORSKÝ
FOTO: JIŘÍ VANĚK
ZDROJ: časopis HOME

Reklama
Reklama

Komentovat