Spojení dvou bytů do jednoho: Byt plný překvapení

Spojení dvou bytů do jednoho bylo vlastně návratem k někdejší situaci, i když s novou dispozicí a současným pohodlím. A překvapení tu čekají na každém kroku – od překvapivého prostoru až po „tajné dveře“.
Reklama
Obývák je oblíbeným prostorem domácího pána. Při přestavbě k němu přibyl balkón, orientovaný do tichého dvora a blízkého lesa, a také francouzské okno – nevyužít výhled tímto směrem by byl hřích. FOTO MIRO POCHYBA

Obývák je oblíbeným prostorem domácího pána. Při přestavbě k němu přibyl balkón, orientovaný do tichého dvora a blízkého lesa, a také francouzské okno – nevyužít výhled tímto směrem by byl hřích. FOTO MIRO POCHYBA 

Reklama

Z jednoho dva, ze dvou jeden

I přes zaprášenou fasádu je znát někdejší honosnost bytového domu kousek od Trenčínského hradu. Velkou část čtvrtě výstavních secesních vil sice za socialismu zbourali a ulice se stala rušnější, ale stále je to odsud kousek do parku a za domem zůstala zahrádka končící pod strmě se zvedajícím zalesněným svahem. Manželům se dvěma dcerami se tu příjemně bydlelo, a když se jim naskytla možnost koupit sousední byt, neváhali ani na chvíli. Spojením dvou bytů se celé rodině zásadně rozšíří životní prostor a každá ze slečen bude mít vlastní pokoj. Navíc, na cestě už byla třetí malá princezna.

Další tajné dveře jsou začleněny do linie vestavěných skříní. Architektům se tak podařilo opticky vyčistit komplikovanou dispozici, které se při rekonstrukci nedalo vyhnout. FOTO MIRO POCHYBA

Další tajné dveře jsou začleněny do linie vestavěných skříní. Architektům se tak podařilo opticky vyčistit komplikovanou dispozici, které se při rekonstrukci nedalo vyhnout. FOTO MIRO POCHYBA

Okna orientovaná do dvora nově uspořádali tak, aby bylo možné místnost praktičtěji zařídit a také aby si mohla rodina v maximální míře užít příjemný výhled na les.

I původně byl celý tento prostor jediným honosným bytem, ​​který po válce rozdělili na dva menší. Nyní se měly odtržené části znovu scelit. Dispozice pak měla odpovídat dnešním představám o rodinném bydlení. Domácí proto oslovili architektku Editu Cimrovou, jejíž práce se jim líbila, probrali s ní své představy o prostoru, stylu, barevnosti a zbytek už nechali na ní a jejím kolegovi Tomáši Brindzovi. Prvním krokem byl tedy zásah do dispozice. V návrhu neměli majitelé žádné zásadní připomínky – změnili jen pár maličkostí.

Staronové propojení mezi dvěma byty se udělalo v místě někdejších dveří. Průchod chtěli majitelé co nejširší, vše však záleželo na posouzení statika, stejně jako ostatní zásahy do nosných zdí o tloušťce téměř půl metru. FOTO MIRO POCHYBA

Staronové propojení mezi dvěma byty se udělalo v místě někdejších dveří. Průchod chtěli majitelé co nejširší, vše však záleželo na posouzení statika, stejně jako ostatní zásahy do nosných zdí o tloušťce téměř půl metru. FOTO MIRO POCHYBA

Mix starého s novým patří k dnešním trendům. Retro lampy Alexia Fairy Lamps od Katariny Pieroni vytvářejí kontrast k jinak modernímu zařízení bytu.

„Práce na tomto bytě pro mě byla skutečnou radostí.“

Edita Cimrová, autorizovaný architekt

Pohodlné sezení je nanejvýš důležité v kuchyni, která má být centrem rodinného života. A židle od italského designéra Carla Bimbiho jsou opravdu velmi komfortní. „Návštěvám se ani nechce jít do obýváku,“ potvrzuje paní domácí se smíchem. Praktickou stránkou je jejich omyvatelný potah. FOTO MIRO POCHYBA

Pohodlné sezení je nanejvýš důležité v kuchyni, která má být centrem rodinného života. A židle od italského designéra Carla Bimbiho jsou opravdu velmi komfortní. „Návštěvám se ani nechce jít do obýváku,“ potvrzuje paní domácí se smíchem. Praktickou stránkou je jejich omyvatelný potah. FOTO MIRO POCHYBA

Tajné dveře a překvapivá výška

Navzdory komplikovanému půdorysu se architektům podařilo vytvořit moderní čistý prostor se zajímavými průhledy. Byt prakticky rozdělili na dvě zóny – v původním bytě manželů je dnes noční část, v sousedním denní. Staronové propojení přitom vzniklo logicky v místě někdejších dveří. Centrem rodinného života je velká kuchyně spojená s jídelnou, která těsně sousedí s obývacím pokojem. Jelikož je mezi nimi komín a nosná zeď, které se nedaly odstranit, nebylo možné tyto dvě místnosti spojit do jedné tak, jak si manželé představovali.

Prostor mezi kuchyní a obývacím pokojem využili jako komoru ukrytou za „tajnými dveřmi“, vedle ní je otevřený průchod mezi dvěma denními místnostmi. Aby zde dveře do komory nepůsobily rušivě, mají stejný vzhled jako dvířka kuchyňské linky. Pro každého to však nemusí být obyčejné dveře. Přece jen, ukrývají tajemství – vstup do nečekaného prostoru. Další překvapení v podobě „tajných dveří“ se ukrývá o kousek dál, v linii vestavěných skříní, které lemují stěnu kuchyně až po průchod do noční zóny. Vedou do pokoje pro hosty, který vznikl v místě původního vstupu do bytu z pavlače.

Zvláštní oblouk spojoval kdysi tuto místnost se zasklenou zimní zahradou. Dnes je tento prostor přičleněn k rodičovské ložnici a každý z dvojice manželů zde má svůj pracovní koutek. FOTO MIRO POCHYBA

Zvláštní oblouk spojoval kdysi tuto místnost se zasklenou zimní zahradou. Dnes je tento prostor přičleněn k rodičovské ložnici a každý z dvojice manželů zde má svůj pracovní koutek. FOTO MIRO POCHYBA

Malá Grétka zatím spí s rodiči.

A překvapení čekala na majitele už od začátku rekonstrukce – například při odstraňování stropního podhledu se ukázalo, že se nad ním nacházejí další prostory. Po dohodě s architekty se majitelé rozhodli, že všechny zbytečné vrstvy odstraní a celý byt tím získal elegantních 3,2 metrů na výšku, což přineslo i úpravy v původním projektu, které interiér ještě více zhodnotily.

Noční zóna zabírá celý někdejší třípokojový byt manželů. Při vstupu do ní vás přivítá knihovna, která z chodby udělala prakticky využitý prostor. FOTO MIRO POCHYBA

Noční zóna zabírá celý někdejší třípokojový byt manželů. Při vstupu do ní vás přivítá knihovna, která z chodby udělala prakticky využitý prostor. FOTO MIRO POCHYBA

„Interiér měl být velmi současný, ale zároveň jsem chtěla decentně připomenout historického ducha tohoto místa. Navrhnout takové spojení byl velmi zajímavý úkol.“

Edita Cimrová, autorizovaný architekt

Šikovná postel z Ikey slouží přes den jako sedačka – stejnou mají ve svých pokojích obě sestry. Nejstarší z dívek Kristínka maluje, proto pro ni vybrala architektka tapety s grafickým vzorem. FOTO MIRO POCHYBA

Šikovná postel z Ikey slouží přes den jako sedačka – stejnou mají ve svých pokojích obě sestry. Nejstarší z dívek Kristínka maluje, proto pro ni vybrala architektka tapety s grafickým vzorem. FOTO MIRO POCHYBA

Pokoj prostřední Terezky, která se věnuje tanci, je laděný v tónech její oblíbené růžové. Převážně bílé stěny doplňuje v jednotlivých místnostech pár barevných fotografií, které dodávají každému z prostorů odlišnou atmosféru. FOTO MIRO POCHYBA

Pokoj prostřední Terezky, která se věnuje tanci, je laděný v tónech její oblíbené růžové. Převážně bílé stěny doplňuje v jednotlivých místnostech pár barevných fotografií, které dodávají každému z prostorů odlišnou atmosféru. FOTO MIRO POCHYBA

Katčin pohled

Jako první mě zaujala prostorná chodba s netypickým sezením a velkou knihovnou. Srdcem domu je jednoznačně kuchyň s jídelním stolem. Líbí se mi netradičně řešená pracovní deska. Majitelka vytvořila hranici mezi barovou částí a pracovní zónou nejen barevným odstínem, ale i tloušťkou. Příjemným zpestřením dokonale sladěných nábytkových stěn a jídelní části jsou prvky v industriálním stylu. Nejpůvabnější místností je pro mě jednoznačně ložnice. Romantický oblouk, vysoký strop, nebesky modrá stěna a měkké textilie lákají do říše snů. Takto si představuji po dlouhém pracovním dni ideální místo k odpočinku – bez rušivých šatních skříní a techniky. Byt je zařízen důmyslně a skromně. Je světlý, plný dřeva a zemitých tónů. Příjemně vás překvapí hra tvarů i barev, a to mi na celém bytě imponuje nejvíce.

ARCHITEKTI

Autorka návrhu Ing. Edita Cimrová, autorizovaný architekt, ateliér Sedia rossa, spolupráce Ing. arch. Tomáš Brindza
sediarossa.eu, tb-architekt.sk

Rekonstrukce trvala šest měsíců. Většina příček byla vybouraná, ostatní stěny byly očištěny až na cihlu. Přestože kvůli miminku, které již bylo na cestě, nasadili všichni zainteresovaní vysoké tempo, práce se oproti původnímu plánu zdržely asi o tři měsíce. Vzhledem k rozsahu úprav to však stále byla ohromná rychlost.

zrekonstruovaný byt

dispozice 5 + 1

obytná plocha 186 m2

lokalita Trenčín

TEXT: ERIKA KUHNOVÁ
FOTO: MIRO POCHYBA
ZDROJ: časopis HOME

Reklama
Reklama

Komentovat