Střešní byt, který se mění podle potřeb majitelů

Střešní byt ve funkcionalistické vile z roku 1930, kterou navrhl Ernst Wiesner, vyžadoval rekonstrukci. V osmdesátých letech minulého století byl doplněn o přístavbu, z níž je možné vyjít na hlavní terasu. Jak se s rekonstrukcí pohráli architekti ze studia AEIOU s.r.o.?

Foto: : www.jakubholas.cz

foto: www.jakubholas.cz

Foto: : www.jakubholas.cz

foto: www.jakubholas.cz

Foto: : www.jakubholas.cz

foto: www.jakubholas.cz

Reklama

Prostorný 4+kk

„Původní byt se skládal ze dvou malých pokojů, hygienického zázemí, kuchyně a obývacího pokoje. Požadavkem klienta byla změna kategorie na 4+kk a celkově chtěl proměnit byt na prostornější. Proto koncept na mnoha místech pracuje s variabilní dispozicí. Nové funkční celky budou v další etapě zrealizovány i na terase, a to sluneční lázně, záhon se zelení, posezení s grilem a dětský koutek. V další fázi bude hmota přístavby exteriérově zvýrazněna popínavými rostlinami, které budou postupem času měnit vzhled. Podtrhnou tak historickou proměnu domu s vrstvením dílčích zásahů. Styčnou myšlenkou bylo navrhnout ʻdům se zahradou na střešeʼ,“ vysvětlují autoři projektu.

Foto: : www.jakubholas.cz

foto: www.jakubholas.cz

Foto: : www.jakubholas.cz

foto: www.jakubholas.cz

Foto: : www.jakubholas.cz

foto: www.jakubholas.cz

Jak se proměna vydařila?

Příjemná kombinace bílých stěn, bílého vestavěného nábytku, dřeva, které je použito i na některých stěnách, prostor šetřících posuvných dveří vytváří čistý světlý prostor, skvělý pro bydlení. Prvořadé bylo odstranit všechny nenosné příčky. Vytvořením dřevěného boxu, který architekti osadili do největší místnosti, se podařilo rozčlenit prostor na několik funkčních zón. Samozřejmě, ani samotný box není nefunkční – nachází se v něm hygienické zázemí.

Foto: : www.jakubholas.cz

foto: www.jakubholas.cz

Foto: : www.jakubholas.cz

foto: www.jakubholas.cz

Před boxem a za boxem

Kuchyňskou část obytné místnosti kromě základních barev celého bytu, tedy bílé a světle hnědé, osvěžují průsvitné modré židle. Chodbičkou za boxem projdete do obývacího pokoje umístěného o tři schody výše. Díky prosklené stěně je plný světla. Velké dveře lze otevřít na terasu, a tak spojit interiér s exteriérem, nebo využít terasu k odpočinku či rodinnému posezení. V této obývákové části tvoří box funkci stěny na zavěšení televizoru, vestavěného baru a také odkládacího prostoru. V chodbě mezi kuchyní a obývacím pokojem se dá otevřením perforovaných koupelnových dveří vytvořit místnost pro domácí práce.

Foto: : www.jakubholas.cz

foto: www.jakubholas.cz

Foto: : www.jakubholas.cz

foto: www.jakubholas.cz

Modifikace prostoru podle potřeb

Dveře mezi obývákem a ložnicí se dají zcela otevřít harmonikovým způsobem a spojit tak do jednoho celku. Tak mohou domácí například sledovat z postele televizi. Stejně lze zavřít jen část dveří – dokonce i sólo střední a boční mohou zůstat otevřené. Dřevěné dveře působí při zavření z obou stran nenápadně, jako vestavěný nábytek. Málokdo by řekl, že se za nimi skrývá další místnost.

Foto: : www.jakubholas.cz

foto: www.jakubholas.cz

Foto: : www.jakubholas.cz

foto: www.jakubholas.cz

Originální detaily

Zajímavého efektu architekti dosáhli použitím děrovaných latí dřeva, skrz které jde do koupelny a toalety v boxu světlo. Procházející světlo vytváří také zajímavou geometrickou světelnou hru. V každém případě, architektům se ze starého bytu podařilo vytvořit moderní byt, který překvapuje funkčními řešeními a hravými detaily. Tento byt lze modifikovat podle aktuálních potřeb majitelů, nikdy však není nudný a nikdy v něm nebudete cítit omezenost prostoru, i když rozlohou mimořádně velký není.

Foto: : www.jakubholas.cz

foto: www.jakubholas.cz

Foto: : www.jakubholas.cz

foto: www.jakubholas.cz

Foto: : www.jakubholas.cz

foto: www.jakubholas.cz

Interiér RD Brno ve zkratce

Architektonické studio: studio AEIOU s.r.o. – Ing. arch. Jan Vojtíšek, Ing. Jakub Staník

Spolupráce: Ing. arch. Tamara Bemerová, Ing. Nikola Levá

Lokalita: Brno, ČR

Obestavěný prostor: 264 m³

Užitná plocha: 84 m²

Hlavní dodavatel stavby: LS Facility s.r.o.

Dodavatel interiéru: TARGET DESIGN s.r.o., PB Profi s.r.o.

Vznik projektu: 2016

Rok realizace: 2017

Sabína Zavarská
Foto: : www.jakubholas.cz

Komentovat