Tmavé jádro je novým centrem bytu, vpouští světlo do koupelny z obou stran

Architekti ze studia What Architects – Ondrej Kurek, Tomáš Krištek – dostali za úkol upravit nevelký nový byt. Původně ho tvořil samostatný dětský pokoj, ložnice a kuchyň s obytnou částí a východem na terasu.
Reklama

Dnes plní byt nové funkce. Místo dětského pokoje je pracovna a celý prostor je prakticky otevřený, ale jen tak, aby zůstalo zachováno potřebné soukromí.

Autorům proměny se podařilo do prostoru vnést několik příjemných a originálních detailů. Část příček vybourali, část však zůstala. Díky tomu prostor nepůsobí příliš otevřený, ale ani tak, že by ztratil intimitu. V tomto směru vidíme nejsilnější efekt při proměně dětského pokoje v pracovnu a v jejím vztahu k ložnici.

Byt u mýta

foto Nora a Jakub Čaprnkovi

Pracovna navazuje na ložnici

Pracovna a ložnice tvoří prakticky jeden blok bytu. Díky částečně zbouraným příčkám se z ložnice dostanete do pracovny bez toho, že byste museli otevírat dveře. Pracovní stůl je ukryt za příčkou širší než postel, díky čemuž nepůsobí rušivě. Z obou stran této příčky zůstal volný, průchozí prostor, který obě místnosti spojuje. V případě potřeby je ho možné uzavřít dvířky, kterých si ani nevšimnete – bývají skrytá za závěsem.

Byt u mýta

foto Nora a Jakub Čaprnkovi

Utajené dveře uprostřed kuchyňské linky

Další změny se týkají centrálního prostoru, ve kterém je hygienické zázemí. Na jednu stěnu koupelny je „nalepena“ kuchyňská linka. Koupelnu od ložnice odděluje chodba. Toaleta je umístěna samostatně, vedle koupelny.

Architekti uprostřed původní kuchyňské linky vybourali prostor pro dveře. Do koupelny se tak dostanete i přímo z kuchyně. Ještě zajímavější je, že dveří si ani nevšimnete, protože tvoří identickou součást linky. Díky kruhovému oknu v nich proniká přirozené světlo z kuchyně i do koupelny. A ještě jeden detail, který nás zaujal – všimněte si zaoblení dvou koutů v koupelně.

Byt u mýta

foto Nora a Jakub Čaprnkovi

Jádro obklopuje vestavěný nábytek na míru

„Hygienické jádro uprostřed bytu je vybaveno všemi rozvody, takže kolem něj jsme seřadili všechny funkce, které potřebují napojení. Jádro je nejtmavší a rozděluje byt na dvě poloviny. Navrhli jsme pět kusů vestavěného nábytku: skříň, „čistou“ a „špinavou“ kuchyň, šatnu a organizér. Jsou seřazeny okolo jádra s koupelnou. Tímto vzniklo jedno velké jádro. Je však průchozí a v případě potřeby pouští světlo do koupelny z jedné nebo z druhé strany,“ vysvětluje Ondrej Kurek.

Byt u mýta

foto Nora a Jakub Čaprnkovi

Praktická perforovaná překližka

Utajené dveře do koupelny rozdělují kuchyňskou linku na „špinavou“ a „čistou“. V té „čisté“ je dřez a prakticky vyřešený kout na odkládání věcí, které musí být po ruce. Stejný úložný prostor je také v pracovně nad stolem a na jedné stěně v ložnici – děrovaná překližka, do které si podle potřeby umístíte špalíky. Buď na ně něco zavěsíte, nebo položíte polici. Takovýto úložný prostor si kdykoliv snadno přizpůsobíte aktuálním potřebám.

Byt u mýta

foto Nora a Jakub Čaprnkovi

Byt u mýta

architektonické studio: What Architects
autoři: Ondrej Kurek, Tomáš Krištek
spolupráce: Mária Štrbíková
lokalita: Bratislava
podlahová plocha: 68,2 m2
návrh: 2016
realizace: 2017 až 2018

Sabína Zavarská
Zdroj a foto: Nora a Jakub Čaprnkovi

Reklama

Komentovat